Prøvehopper Swensen holdt på pinebenken i to uker

- Hadde en anelse om at jeg skulle bli førstemann, sier han om jomfrusvevet i den nye Vikersundbakken.

VIKERSUND (Dagbladet): Etter åtte måneder med iherdig innsats, skulle ingeniørteorien som ligger til grunn for verdens største hoppbakke, settes ut i praksis da første hopper satte utfor mammutanlegget i Vikersund.

Sekunder etter at kulturminister Anniken Huitfeldt hadde åpnet konvolutten som inneholdt navnet til Vegard Swensen, slapp 24-åringen fra Lillehammerhopp taket på bommen som førstemann noensinne i det nye anlegget.

Swensens modige stykke pionérarbeid resulterte i et kontrollert hopp på 162 meter.

- Det gikk egentlig veldig greit fram til jeg skulle ake meg ut på bommen. Da ble jeg nervøs, men i det jeg slapp bommen, visste jeg hva jeg skulle gjøre, sier Swensen til Dagbladet.

- Spesielt Han fikk en anelse om at det var han som skulle få oppdraget med å innvie praktanlegget for et par uker siden, men måtte vente helt til i dag tidlig før han fikk den endelige bekreftelsen. Swensen føler seg beæret over å ha fått muligheten, for han har et spesielt forhold til Vikersund.  

- Det er spesielt for meg. Jeg har reist fra Asker og hit mangfoldige ganger, hoppet i alle bakkene her, og føler meg veldig hjemme i Vikersund. Derfor er det veldig gøy å ha hoppet i denne bakken som førstemann, sier Swensen til Dagbladet.

- Jeg har hoppet trygt og stabilt i en lengre periode, så da var det ingen fare å sende meg utfor her, svarer han på spørsmål om hvorfor han tror nettopp han ble valgt ut av arrangøren.

UPLØYD MARK: Her forlater Vegard Swensen hoppkanten i Vikersund, som den første etter ombyggingen.Foto: Håkon Eikesdal/Dagbladet
UPLØYD MARK: Her forlater Vegard Swensen hoppkanten i Vikersund, som den første etter ombyggingen.Foto: Håkon Eikesdal/Dagbladet Vis mer

Landslagets sportssjef Clas Brede Bråthen applauderer Vikersund-arrangørens valg av første testhopper.

- Jeg er veldig glad for at de fant ut at Vegard var den tryggeste å kjøre først. Han representerer nemlig verdier som er veldig viktig for oss. Han stiller opp i alle Norgescuprenn, og viser i så måte at grasrota i norsk hoppsport er viktig for ham. Et meget godt valg av de meget kloke herrene i Vikersund, sier Bråthen til Dagbladet.

Fant ny makspuls Det tok ikke lang tid fra Swensen hadde hoppet til Jon Aaraas ble den første som brøt den en gang så magiske 200-metersgrensa med et svev på 208 meter.

På startnummeret etter fulgte Andreas Vilberg opp med 217 meter.

- Jeg har nok funnet en makspuls der oppe som var omtrent like høy som lengden på hoppet. Hvis de merker litt lengre ned, så det er noe å sikte etter, kan det nok bli noen virkelig lange hopp her, sier Aaraas til Dagbladet.

I annen treningsomgang flesket Aaraas til med 219 meter, noe som var en tangering av rekorden i den gamle bakken, som innehas av østerrikeren Roland Müller. Til sammen var det seks hopp over 200 meter i løpet av de tre treningsomgangene som ble arrangert.

- Det kommer seg nå. Dette var tangering av den gamle bakkerekorden, så det er ikke noe å henge med geipen for foreløpig, sier Aaraas.

ÅPNET BAKKEN: Kulturminister Anniken Huitfeldt sto for den offisielle åpningen av Vikersundbakken. Her sammen med Vegard Swensen.Foto: Håkon Eikesdal/Dagbladet
ÅPNET BAKKEN: Kulturminister Anniken Huitfeldt sto for den offisielle åpningen av Vikersundbakken. Her sammen med Vegard Swensen.Foto: Håkon Eikesdal/Dagbladet Vis mer

I motsetning til Müller, hadde imidlertid Aaraas mye unnarenn igjen å kjøre før han kom seg over fallgrensa.

Overraskende mye.

Tror på verdensrekord Det gir forhåpninger om at verdensrekorden til Bjørn Einar Romøren fra Planica i 2005 på 239 meter står for fall når verdenseliten inntar Modum-bygda i helgen. 

- Før jeg kom hit i dag, trodde jeg at et hopp på 219 meter ville se lengre ut enn det det faktisk gjorde. Når det ser så overkommelig og greit ut på 219 meter, gir det meg stor tro på at det går an å hoppe over 240 meter, sier sportssjef Bråthen til Dagbladet.

President i organsisasjonskomiteen, Håvard Orsteen, sier seg enig i Bråthens observasjon, og ser absolutt muligheten for verdensrekordlengder i løpet av helgens verdenscupfest.

- Nå er jeg bedre til å sammenligne enn å tippe. Ser man på bakkestørrelsen er Vikersundbakken 10 meter større enn Planica. Det utgjør trolig 12-15 lengdemeter. Derfor må det være mulig å gjøre noe med verdensrekorden om forholdene tillater det, sier Orsteen til Dagbladet.

Lørdag og søndag arrangeres det to individuelle verdensuprenn i Vikersundbakken. Helgens arrangement er også å regne som prøve-VM foran neste års VM i skiflyging. I morgen, torsdag, blir det mer testhopping.