Provosert over toppklubbenes lønnspolitikk

Betaler luselønn til de ansatte.

(Dagbladet.no): Tidligere i år gikk den britiske idrettsministeren Gerry Sutcliffe knallhardt ut mot Chelseas John Terrys lønn i The Telegraph.

Terry tjener i underkant av 1,5 million kroner i uka, noe Sutcliffe karakteriserte som obskønt.

Om vi forutsetter at Terry har en arbeidsuke på 40 timer, tilsvarer det en timelønn på drøyt 35 000 kroner etter dagens kurs.

Kan ikke leve av lønna

I dag er det borgermesteren i London sin tur til å sende avgårde en rett venstre mot toppklubbene i London. En undersøkelse avslørte nylig at ansatte ved klubbene blir betalt rundt 60 kroner timen for å vaske, servere og selge program for Premier League-lagene.

Det er, ifølge Fair Pay Network og The Guardian, et godt stykke under det som er til å leve av i London.

- Ansatte som blir betalt slik at de kan overleve av lønna er som regel mer produktive og lojale, sier borgermester Boris Johnson i en pressemelding.

- Jeg oppfordrer dere til å betale butikkansatte, vaskehjelper og kantinepersonell en levelig lønn, er bønnen hans til Chelsea, Arsenal, Tottenham, Fulham og West Ham.

Provosert over toppklubbenes lønnspolitikk

Tar ikke ansvaret

Mark Donne leder interessegruppa Fair Pay Network som står bak undersøkelsen av lønnsvilkårene i de store klubbbene. Han er provosert over behandlingen de som står lavest på rangstigen får.

- Det er provoserende at en ekstremt velstående idrett som fotball lar folk som tjener den leve i fattigdom, sier han.

Klubbene selv, derimot, ser ikke ut til å ta kritikken inn over seg. En talsmann for Arsenal hevder at de allerede betaler alle sine ansatte de rundt 80 kronene i timen som er grensa for en levelig lønn i London, men at de ikke kan stå til ansvar for alle deltidsarbeiderne som jobber på stadion på kampdager.

Disse, sier Arsenal, er nemlig outsourcet og dermed ansatt av andre selskaper.

  • BBC har en oversikt over utviklingen i spillerlønninger i Premier League.
BER TOPPKLUBBENE BETALE ANSTENDIG: Londons borgermester Boris Johnson engasjerer seg i Premier League-klubbenes betalingsvilje til dem som får hjulene til å gå rundt i klubben. Foto: SCANPIX
BER TOPPKLUBBENE BETALE ANSTENDIG: Londons borgermester Boris Johnson engasjerer seg i Premier League-klubbenes betalingsvilje til dem som får hjulene til å gå rundt i klubben. Foto: SCANPIX Vis mer
HAR TIL SALT I MATEN: Men ifølge tallene til Fair Pay Network er en time av John Terrys tid i Chelsea verdt 584 vaskehjelper.