Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Pärson hadde mannlig kjæreste da hun ble sammen med venninna: - Sa rett ut at hun elsket meg

Den svenske alpinlegenden forteller åpenhjertig om forholdet til Filippa Rådin.

LEGENDE:
Anja Pärson vil for alltid være en alpinlegende etter alle sine medaljer fra VM og OL.
Photo: Nisse Schmidt / SCANPIX Kod: 40421
LEGENDE: Anja Pärson vil for alltid være en alpinlegende etter alle sine medaljer fra VM og OL. Photo: Nisse Schmidt / SCANPIX Kod: 40421 Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): 42 verdenscupseire, sju VM-gull, ett OL-gull og to sammenlagtseire i verdenscupen er hovedingrediensene i historien om Anja Pärsons karriere. Hun klarte kunststykket å bli verdensmester i både utfor, super-G, storslalåm, slalåm og i kombinasjonen.

Da hun la opp i mars 2012 bare 30 år gammel, hadde den svenske idrettsstjerna oppnådd alt i alpinbakken. Tre måneder etter at karrieren var over, annonserte Pärson at hun og kjæresten Filippa Rådin skulle bli mødre.

De møttes for første gang i klesbutikken til Rådin og begynte å omgås stadig oftere sommeren 2005. På det tidspunktet var Filippa gift med en mann og hadde en datter, mens Anja hadde mannlig kjæreste. Så - ganske plutselig - innså begge at de var mer enn bare venner.

Pärson har tidligere fortalt at dagene som fulgte var fylt av usikkerhet, skam og løgn. Etterhvert innså hun at dette var det rette.

I 2014 giftet paret seg og har sammen barna Elvis (3) og Maximilian (9 måneder), samt Emmi (10) fra Rådins tidligere ekteskap.

- Ikke det mest bekvemme I podcasten "Gry & Anders med gäster" i Mix Megapol snakker Pärson ut om det de forsøker å gjøre til et mest mulig normalt liv. Tre år gamle Elvis har så vidt begynt å stå på ski og kan muligens bli alpinsportens neste popstjerne, om han lever opp til navnet.

I tillegg har bonusdattera Emmi begynt å konkurrere.

- Da tenker jeg: Shit, jeg må begynne å engasjere meg slik som mine foreldre gjorde og hjelpe klubben å få inn penger, forteller Pärson i radioprogrammet

Det var Rådin som tok det avgjørende initiativet da hun og Pärson ble mer enn bare venner.

- Hun sa rett ut at hun elsket meg. Det gjorde meg livredd der og da, men etter hvert ble jeg komfortabel med tanken. Vi er veldig åpne med hverandre og ler mye sammen, forteller alpinlegenden.

Hun sparer ikke på detaljene om hvordan den første tiden var.

- Å ha sex for med ei jente for første gang, er kanskje ikke det mest bekvemme. Det var litt spesielt. Men vi forsøkte oss fram og hadde det veldig bra. Vi tok det som det kom, lo mye og delte alt med hverandre. Det var ingen innestengte tanker.

Måtte si unnskyld etter gullsnakk Pärson var kjent som en offensiv alpinist, som ikke var redd for å satse høyt. I likhet med jevngamle Zlatan Ibrahimovic markerte den tidligere alpinstjernen seg tidlig med høy selvtillit.

- Jeg glemmer aldri da jeg i mitt andre mesterskap sa at målet mitt var å ta gull. Reaksjonene var helt hysteriske. Det var nesten sånn at journalistene ba meg om å si unnskyld. Det var ikke anerkjent at ei jente hadde så sterk tro på seg selv; man skulle bare gjøre sitt beste, forteller 34-åringen.

Men Pärson suste videre i sitt tempo og skapte en av tidenes beste alpinkarrierer. Både i 2005 og 2007 ble hun kåret til årets kvinnelige idrettsutøver i Sverige.

Nå forsøker hun å bli best på andre områder, blant annet å bli verdens beste mamma.

Hele Norges coronakart