PSG-presidenten vil kjøpe seg inn i Leeds United

Mannen som eier PSG, Nasser Al-Khelaifi, skal ifølge storavis ønske å kjøpe aksjer i Leeds United. På sikt kan det bli en full overtakelse.

TIL ENGLAND: Nasser Al-Khelaifi skal være interessert i å kjøpe aksjer i Leeds United. Foto: Reuters.
TIL ENGLAND: Nasser Al-Khelaifi skal være interessert i å kjøpe aksjer i Leeds United. Foto: Reuters.Vis mer

Det er New York Times som melder om dette. Pengesterke menn fra Qatar har de siste årene fått en voldsom innflytelse på fotballens verden, og nå håper Nasser Al-Khelaifi, president i Paris Saint-Germain, å gjøre sitt inntog også i engelsk fotball.

Saken ble først omtalt av Financial Times i mai, og nå skal Al-Khelaifi være i samtaler med Championship-klubben og eier Andrea Radrizzani. New York Times skriver at det i første omgang dreier seg om å kjøpe aksjer i klubben, men at det på sikt kan bli aktuelt med et fullt oppkjøp.

Samtalene mellom de to partene skal ha pågått i flere måneder allerede, ifølge Financial Times.

- Qatar skal ha sett på muligheten for å investere i engelsk fotball de siste to årene, skal en ikke navngitt kilde ha sagt til Financial Times.

Kritikk mot Qatar

Leeds, som under Marcelo Bielsas ledelse kjempet i toppen av Championship i 2017/18-sesongen, kan bli den tredje fotballklubben kjøpt opp av eiere fra Qatar. Fra før er PSG som kjent Qatar-eid, og det samme er den belgiske klubben K.A.S Eupen.

Oppkjøpet av PSG har som kjent gjort den franske hovedstadsklubben til en fotballstormakt. PSG har nærmest hatt monopol på seriegullet i franske Ligue 1 de siste årene, samtidig som de har kjempet i utslagsrundene i Champions League og eier verdens to dyreste fotballspillere, Neymar og Kylian Mbappé.

VERDENS DYRESTE: Brasilianske Neymar er tidenes dyreste fotballspiller. Foto: Pa Photos.
VERDENS DYRESTE: Brasilianske Neymar er tidenes dyreste fotballspiller. Foto: Pa Photos. Vis mer

Det er en helt annen hverdag i Nord-England, hos Leeds.

De ble slått av Derby i kvartfinalen i playoff for å sikre spill i Premier League. Derby ble senere slått av Aston Villa i finalen, som er tilbake i det gjeve selskap. Leeds har ikke spilt på øverste nivå i England siden 2004.

New York Times skriver at et eventuelt oppkjøp av Leeds vil bringe med seg ulike problemer. Allerede er det en rekke kontroverser rundt Qatar og fotball. Landet skal arrangere fotball-VM i 2022, og menneskerettighetsforkjempere har en rekke ganger rettet kritikk mot behandlingen av arbeidere som bygger stadionanlegg til mesterskapet.

Det har også vært omtalt en rekke ganger at Qatar skal ha skaffet seg rollen som VM-arrangør på ulovlig vis.

Åpen for salg?

Radrizzani skal ikke være imot å selge aksjer i klubben. I fjor solgte ha ti prosent av aksjene til 49ers Enterprises, firmaet som eies av York-familien og som har investert i NFL-laget San Francisco 49ers.

Leeds-eieren skal ikke ha ønsket å kommentere ryktene.

Leeds er, på tross av at de ikke har vært i Premier League på mange år, er en av Englands aller største klubber. I troféskapet på Elland Road står det en rekke troféer, blant annet tre ligagull fra før Premier League-æraen (det hittil siste i 1991/92-sesongen og et FA Cup-trofé.