Psst! Dette er bare begynnelsen

Bente Skari måtte slite for sitt første VM-gull. Men har samtidig aldri vært så godt trent som nå. Derfor er hun sterk nok til å ta flere gull.

VAL DI FIEMME (Dagbladet): Det skulle bli en transportetappe, men Kristina Smigun fikk Bente til å ta fram stålet i både bein og armer. Der jenta fra Estland måtte vike, fortsatte Bente som en Duracell-kanin.

- Jeg måtte ta i litt ekstra for å slå Smigun, ja. Men jeg var ikke helt i kjelleren. Jeg stupte ikke over mål slik mange andre gjorde. Jeg tror jeg skal rekke å komme meg igjen til 10-kilometeren torsdag, sa Skari.

Det virker så enkelt. Men nøkkelen til suksess er Bentes evne til stadig å bli sterkere, til stadig å bli mer utholdende.

- Bedre enn OL

På tribunen på stadion i Val di Fiemme sto Bentes personlige trener Dag Kaas og lot seg imponere av gulljentas prestasjoner.

- Bente har hatt framgang på alle målinger fra i fjor. Både oksygenopptaket og utholdenheten er forbedret. Det er bare snakk om en forbedring på to- tre prosent, men på dette nivået betyr sånne marginaler veldig mye, sier Kaas.

- På grunn av mye trening i høyden i fjor gikk faktisk O{-2}-opptaket hennes ned i fjor. Sånn sett er hun bedre nå enn under OL.

Landslagstrener Svein Tore Samdal har også målt Bente i reine styrketester.

- Hun har løftet mer vekter for å bli sterkere i overkroppen. Det er der framgangen har vært størst. Hun har blitt markert mye sterkere, noe jeg personlig tror har bidratt til at hun går bedre fristil. Hun får mer framdrift med armene, og det gjør at beina henger lettere med, forklarer Samdal.

Enda bedre

Bente har ei egen testløype som hun måler seg i hvert år.

- Da løper hun, og setter hun ny rekord viser det at hun har forbedret kondisjonen. Faktisk har hun stort sett blitt bedre hvert år. Trening går mye på erfaring, og i år har hun trent mye mer variert, fordi hun nesten ikke har vært i høyden, sier Kaas.

- Kan hun bli enda bedre?

- Det er vanskelig å si, men det er absolutt mulig.

Samdal utdyper:

- Hvis du ser på testresultatene til Bente gjennom flere år, så har de nok en stigende grafisk kurve på alle type målinger.

Det er veldig dårlige nyheter for konkurrentene.

Det var nesten komisk å se og høre på Bente Skari og Kristina Smigun på gårsdagens pressekonferanse. Det illustrerer hvor stor forskjell det er på kapasiteten til den beste og den nest beste i internasjonalt damelangrenn for tida.

- Tok ut alt

- Jeg prøvde meg på et rykk etter rundt ni kilometer, men det ble ingen suksess. Etter 12 kilometer prøvde jeg igjen, og jeg ble vel-dig glad da jeg fikk ei luke. Dadet sto igjen en kilometer var jegsikker på seier, forklarte Bente på sin sedvanlige kalkulerende måte.

Smiguns versjon av løpet var mer følelsesladet.

- Taktikken min var enkel. Jeg skulle gå det jeg maktet, og det gikk bra lenge. Jeg tok ut alt, absolutt alt, men likevel var det ikke nok, sukket Smigun.

- Jeg må reise hjem og trene mer. Da slår jeg kanskje Bente.

- Letta

Men Bente har ingen planer om å la seg slå. Hun vet hun er sterk nok til å stå ut hele mesterskapet. Smigun var i kjelleren i går. Bente var bare halvveis ned trappa. Og Bente lover mer moro. Tanken om at hun kan gjøre en storeslem med et halvt dusin gull er i ferd med å realiseres.

- Ja, jeg har lyst til å ta resten også. Men det avhenger av egen form, hvor sliten jeg er på slutten av mesterskapet og i hvilken form de andre norske er, sier Bente

Det første gullet er i boks. Det er nå jobben begynner.

- Nå er jeg egentlig like letta som glad. Det var en god start.

UTBLÅSNING: Kristina Smigun og Bente Skari i munter passiar på gårsdagens pressekonferanse. Smigun innser at hun må trene mer for å slå Bente, men lover kamp om gullet på tremila.- Jeg håper bare Bente stiller opp der, for det hadde vært artig å slå henne, sier Smigun til Dagbladet.