PST skal passe på norske OL-håp

Tar ingen sjanser under London-OL.

PRESSETREFF:
Toppidrettssjef Jarle Aambø og Cato Zahl Pedersen under pressetreffet i i en todekker London buss i forbindelse med OL i London.
Foto: Stian Lysberg Solum / Scanpix
PRESSETREFF: Toppidrettssjef Jarle Aambø og Cato Zahl Pedersen under pressetreffet i i en todekker London buss i forbindelse med OL i London. Foto: Stian Lysberg Solum / ScanpixVis mer

Politiets sikkerhetstjeneste (PST) sender personell til OL i London for å bidra til at de norske OL-utøverne får ivaretatt sikkerheten.

Når verdens største idrettsarrangement inntar London, anses det som yndet terrormål. PST samarbeider tett med Olympiatoppen i forberedelsene til mesterskapet og sender også en tjenestemann med OL-troppen til Storbritannia.

Toppidrettssjef Jarle Aambø er en av få personer i Olympiatoppen som har fått sikkerhetsklarering til å motta gradert informasjon av enheten.

- Vi har med PST i planleggingen og forberedelsene til OL. PST har tett kontakt med den britiske sikkerhetstjenesten, og vi får beskjed dersom noe rører seg. Vi stoler på at arrangøren og Den internasjonale olympiske komiteen sørger for at London blir et trygt sted å være, men PST-samarbeidet er en ekstra trygghet for oss, sier Aambø.

Omkring 60 norske idrettsutøvere skal i aksjon i London-OL. Det er noen færre enn antallet fra Beijing for snart fire år siden. Utøverne vil stort sett bo i den strengt voktede utøverlandsbyen, og de vil befinne seg der kun i forbindelse med egne konkurranser.

Forberedelsene (pre camp) vil for de fleste finne sted på Sognsvann i Oslo.

- Det sies at utøverlandsbyen er verdens tryggeste sted i forbindelse med OL, men London er en stor by. PST blir rådgiver for troppen i forbindelse med praktiske ting, bevegelser og oppførsel utenfor utøverlandsbyen.

Flere personer i støtteapparat skal bo på hoteller utenfor utøverlandsbyen. Olympiatoppen har også leid annet husrom, blant annet som en reserveløsning for seilerne (Weymouth).

PST har vært rådgiver for Olympiatoppen i forbindelse med OL siden Aten i 2004 (sommer-OL). Siden har tjenesten bidratt i Torino 2006 (vinter), Beijing 2008 (sommer) og Vancouver 2010 (vinter).

(NTB)