Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

«Psycho» skal slukke Brann

Steven Lustü er bare forbannet på fotballbanen. Men innrømmer at han ikke alltid liker å se seg sjøl på TV etterpå.

Ullevaal stadion 26. juli: 20 477 tilskuere måper. Så jubler knappe to tusen røde og hvite. Nesten 10 000 blåkledde piper. En Lyn-midtstopper henger i tverrliggeren. Han brøler. Lyn-fansen brøler tilbake.

Det er Steven Lustü som gjør seg klar til å spille fotballkamp.

Han brøler videre i neste samfulle 90 minutter. Men til slutt kan Lustü slutte å brøle. Lyn slår Vålerenga 2- 1 etter scoring i siste minutt.

-  Jeg har et fryktelig sterkt temperament. Det kan virke negativt. Men jeg føler det er min vinnervilje. Jeg blir forbannet når det ikke går som jeg vil, forklarer Steven Lustü til Dagbladet.

-  Men i bunn og grunn har det ført meg ganske langt. Jeg vil si det er en arbeidsseier, gliser den lune dansken. Triveligheten selv i sivil.

-  Men jeg skal være ærlig med deg. Jeg har sett meg selv på TV. Og det er ikke alt jeg er like glad for å se i ettertid.

-  Som for eksempel?

-  Mest episoder der jeg har «gått i strupen» på motspillere.

Skulle lære bort

Daværende Lyn-trener Stuart Baxter hentet Steven Lustü til klubben før 2002-sesongen. Og engelskmannen visste hva han ville ha.

-  Han hentet meg til klubben fordi jeg er kompromissløs. Jeg skulle lære de andre å trå til. Det var det han sa til meg, forteller Lustü.

-  Er Lyn-laget for snilt i dag også?

-  Jeg synes godt vi kunne vært tøffere, sier Lustü som naturligvis er æresmedlem i supporterklubben Bastionen.

-  Hva synes du om tilnavnet «Psycho»?

-  Det synes jeg bare er hyggelig. Det første året jeg var her, ble det litt trøbbel (røde kort, journ.anm.)på grunn av min stil. Men etter hvert har også dommerne lært meg å kjenne, sier Lustü.

Trøbbel med Brann

Søndag møter Lyn og Lustü Brann i cupfinalen. I årets Tippeliga gikk Oslo-laget på to tap. 2- 7 i målforskjell. Men uten Steven Lustü (skade og karantene).

-  Derfor, nu. He-he.

-  Nei da. Vårt spillesystem passer dårlig til Brann. De har hatt taket på oss. Så Brann er favoritter søndag, slår 33-åringen fast.

-  De har noen store profiler som er drivkraften deres. Robbie Winters, Kvisvik, Soma.

-  Hva med Sæternes?

-  Han ligger og lurer på formen. Men det er ikke, en slik kamp han bør være god, sier Lustü med et skjevt smil.

-  Tenkt for mye finale

Fire serierunder før slutt lå Lyn på trygg Royal League-plass. To tap og to uavgjorte ga en grå 6.-plass. Lustü gir én forklaring.

-  Litt for mange tanker har vært rettet mot cupfinalen. Det har gått utover prestasjonene.

-  Er det fordi mange Lyn-spillere er unge og urutinerte?

-  Det kan være en forklaring. Samtidig synes jeg de rutinerte har tatt tak i de siste kampene, mener Lustü, som likevel er mektig imponert over Lyn-ungguttas innsats i år.

Selv har han også hatt en stor sesong. Takken er en plass i den danske landslagstroppen for første gang på to år, nominasjon til Årets spiller av Norsk Supporterallianse og Kniksen prisen som Tippeligaens beste forsvarsspiller.

-  Det var et deilig skulderklapp, mener dansken, som har kontrakt med Lyn ut 2007-sesongen. Og meninger om norske fotballspillere kontra danske.

-  Jeg synes norske spillere kan bli mer seriøse utenfor banen. Der er man flinkere i Danmark, mener Lustü.

-  I Danmark der de drikker øl i garderoben ...?

-  En kan vel hygge seg med en øl eller to og snakke om kampen. Ingen problemer. Men før kampen bør man være fullt konsentrert på å få nok søvn og spise riktig.

Nok en bortekamp

Søndag kan Lyn vinne sin første kongepokal siden 1968. Men på tribunene vil bergenserne være i flertall.

-  Vi er vant til å spille på bortebane, bemerker Lustü tørt.

For selv om Lyn i år hadde 955 flere tilskuere i snitt per kamp enn budsjettert, er ikke totalen (snitt 4525) bra nok for en hovedstadsklubb.

-  Jeg synes vi må komme oss bort fra stemplet som «vestkantklubb» og «snobbeklubb». Egentlig er det mange Lyn-supportere der ute. Det er nok 1000 forklaringer på hvorfor det er slik. En hovedstad bør ha plass til to klubber. Det går i København med FCK og Brøndby, understreker Lustü og oppfordrer klubbdirektør Morgan Andersen til å ta en telefon til direktørkollegaen i suksessbedriften FCK.

Medlidenhet

Og til slutt må vi selvfølgelig spørre:

-  Hva synes du egentlig om bergensere?

-  Jeg kan ikke si noe om dem. Jeg hører hvem de er på språket. Men klarer ikke å skille dem noe videre fra andre nordmenn.

-  Kona mi er bergenser, skyter fotograf Thomassen inn.

-  Du har min medlidenhet, gliser Steven Lustü.

INGEN EKTE BRANNMANN: Steven Lustü er en tøffing på banen. Søndag skal Brann få unngjelde.
LEKTE VILLMANN: Steven Lustü tenner Lyn-fansen på sin egen måte før byderbyet mot Vålerenga i sommer.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media