- Psyken til jentene kan bli avgjørende

Tidligere landslagshelter om finalehelga.

STOCKHOLM (Dagbladet.no): Håndballjentene har forflyttet seg fra Göteborg til den svenske hovedstaden, og i morgen venter en knalltøff kamp mot Frankrike i semifinalen.

Det er et lag Norge har hatt godt tak på i det siste, men det betyr neppe altfor mye når kampen blåses i gang klokka 17.

Dagbladet.no har snakket med damer som har vært med på å vinne medaljer i mesterskap tidligere. De har stor tro på at arvtakerne skal klare det igjen.

Psyken kan avgjøre

Susann Goksør Bjerkrheim innrømmer at hun ikke har fått med seg alle kampen så langt. Oppgjørene har blitt spilt i midt i leggetida til ungen.

Men hun har likt det hun har sett.

- Det ser veldig lovende ut. Jentene spiller rask og fin håndball, og har solide kantspillere. De har flyt nå, og har sikkert en god følelse og masse selvtillit, den tidligere landslagskapteinen.

- Hvordan står det til med nervene når vi er kommet til finalehelga?

SLIK SKAL DET GJØRES: Susann Goksør Bjerkrheim (t.h.) stopper Koreas Jin-Soon Kim sammen med Else-Marthe Sørlie (t.v.) og Kjersti Grini under OL i år 2000. I dag trekker Bjerkrheim fram jentenes psyke som en viktig faktor i det forestående finalespillet. Foto: JANERIK HENRIKSSON/SCANPIX
SLIK SKAL DET GJØRES: Susann Goksør Bjerkrheim (t.h.) stopper Koreas Jin-Soon Kim sammen med Else-Marthe Sørlie (t.v.) og Kjersti Grini under OL i år 2000. I dag trekker Bjerkrheim fram jentenes psyke som en viktig faktor i det forestående finalespillet. Foto: JANERIK HENRIKSSON/SCANPIX Vis mer

- Vi har sett hva de kan, men hvis psyken ikke er bra kan det være vanskelig å komme inn i det igjen hvis det går litt tyngre. Det som skjer på det mentale plan vil være helt avgjørende.

- Slitne i hodet

Kristine Duvholt Havnås trekker også fram det som skjer oppi hodene på jentene nå. De gamle landslagsheltene vet akkurat hvordan Gro Hammerseng & Co. har det nå.

- Jeg tror ikke de er nervøse. De har med seg masse selvtillit fra de innledende rundene og gleder seg helt sikkert bare til kampene.

- De vet veldig godt hva de selv kan og hva de skal gjøre. På dette tidspunktet er man vel så sliten i hodet som i kroppen, men Marit (Breivik) er flink til å holde gjengen samlet og få dem til å fungere.

Kristine er glad for at Norge er solide på det de var gode på før EM, nemlig målvaktspill, forsvar og kontringene.

- Blir det gull?

- Ja, det tror jeg. Vi må jo tro det.

- Psyken til jentene kan bli avgjørende

- Skal være litt nervøse

Tonje Sagstuen Andresen er litt mer usikker. Hun mener det står mellom Norge og Russland, men at det fortsatt er helt åpent hvem som stikker av med trofeet.

Hun mener at litt nervøsitet i forkant av en stor semifinale bare er bra.

- Det fører ofte til at spillerne presterer bedre. Men de som skal dra lasset i morgen er nok ikke nervøse. Det er jo dette de har trent for, sier Tonje.

Nettopp denne rutinen en del av jentene har opparbeidet seg kan bli helt avgjørende mot Frankrike.

- Flere av de norske jentene spiller til daglig på et veldig høyt nivå med klubbene sine. De er vant til å spille slike kamper.

GIR RÅD: Susan Goksør Bjerkrheim ga Marit Breivik råd under EM i håndball i år 2000, og nå gir hun råd til håndballjentene under det pågående EM-et i Sverige.