Psykiske supermenn

MADONNA DI CAMPIGLIO (Dagbladet): Lasse Kjus' og Kjetil Aamodts evne til å takle motgang er en av årsakene til at idrettspsykolog Rune Giske vil studere psyken deres. - Vi stiller opp, sier Kjus og Aamodt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Rune Giske (38) tok doktorgraden sin på valg i ballspill, men er også fascinert av de individuelle idrettene. Han har allerede jobbet med landslagsgutta i alpint.

- Jeg har vært inne i alpintmiljøet og gitt noen tips i relasjon til oppfølging av det mentale i trenings- og konkurransebiten, sier han.

Giske mener at Lasse Kjus og Kjetil Aamodts spennvidde fra frykt og risikovurdering i utfor til frie tøyler i slalåm skaper mentale egenskaper som fortjener vitenskapelig behandling.

- De er unike, ekstreme og veldig langt utenfor standardavvikene når det gjelder disse sammenhengene, sier Giske. Han jobber både ved Høyskolen i Stavanger og ved Idrettshøgskolen i Oslo.

Noe for Stensbøl?

Giske mener at Kjus og Aamodts breie erfaringer fra snart 500 v-cuprenn siden 1989, må systematiseres før de legger opp. Tankerekkene lar seg ikke forfølge like effektivt etter karriereslutt.

- Det er gans ke sentralt å fange opp disse topputøvernes opplevelser og erfaringer. Ikke minst Lasses og Kjetils evne til å overvinne motgang og nedturer vil være nyttig å jobbe med i et prosjekt som kan lede til at kommende generasjoner topputøvere får et mer systematisk opplegg.

Giske håper det lar seg realisere.

- Jeg kan godt tenke meg å jobbe videre i forhold til disse tingene. Et slikt prosjekt er ressurskrevende, men bør være noe som faller naturlig innenfor Olympiatoppens setting, sier han.

Stiller opp

Både Aamodt og Kjus er positive til initiativet.

- Jeg tror jeg har noe å bidra med. Kanskje er den mentale styrken medfødt. Ønsket om å gjøre det bra må være stort for å ofre det som skal til - for å ha det vondt. Vi var heldige i barneåra, og hadde foreldre som støtta oss, sier Aamodt, som tror det kan komme noe nyttig ut av et slikt prosjekt.

- De erfaringene vi har, er ikke nødvendigvis de beste for andre, men en del fellesnevne re går igjen. Det er nå vi har erfaringene friskt i minne. Og vi glemmer veldig fort.

- Interessant

Lasse Kjus mener absolutt dette har noe for seg.

- Det høres interessant ut å bidra til dette. Jeg føler jeg har en del meninger på området. Jeg vet ikke hvor psykologisk riktige de er, men det får være opp til fagpersonene å avgjøre, sier han.

- Hva kan du bidra med?

- For eksempel det å takle overraskelser nedover i løypa. Det er en åpenbar side ved alpint som veldig få mestrer. Og ærlighet overfor seg sjøl. Om man har feil eller mangler, er det en styrke å utnytte eller holde disse i sjakk. Dessuten det å være strukturert og organisert for å føle seg vel. Du føler at du gjør en viktig jobb, og får sjøltillit.

MESTRER OGSÅ MOTGANG: Kjetil Andre Aamodt har vært litt bedre enn Kjus denne sesongen. Men det er guttas mentale styrke idrettspsykolog Rune Giske er imponert over.
MESTRER MOTGANG: De siste fire renna har gitt elendige resultater for Lasse Kjus.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer