Psykologen la tiger i senga til Marit

- Kanskje det som gjorde susen, sier Gull-Bjørgen.

OVERLEGEN: Marit Bjørgen tok kommando fra første heat, og i finalen var hun suveren. Det betyr gull.Foto: Eirik Helland Urke / Dagbladet
OVERLEGEN: Marit Bjørgen tok kommando fra første heat, og i finalen var hun suveren. Det betyr gull.Foto: Eirik Helland Urke / DagbladetVis mer

HOLMENKOLLEN (Dagbladet): Da Marit Bjørgen ladet opp til suksess-OL i Vancouver, fikk hun hjelp av den britiske psykologen Britt Tajet-Foxell til å hente fram sin indre tiger.

Hun skulle være jagende, aggressiv og sulten, men også avslappet, malende og sovende.

Det fungerte i Vancouver.

I går kveld ble tigerhunnen vekket igjen. Bjørgen møtte nemlig en tøytiger i senga da hun kom opp på rommet.

- Jeg er den samme tigeren i år. I går fikk jeg en stor tiger i senga, så kanskje det var det som gjorde susen. Jeg ble nesten skremt, sier gullvinneren på sprinten på pressekonferansen i kveld.

Suveren
Sprinten i fristil var distansen Marit Bjørgen var minst sikker på å vinne i dette mesterskapet, men hun var suveren på distansen.

Bjørgen ledet nærmest fra start til mål i alle heatene, også i finalen.

- Det var min beste sprint denne sesongen. Jeg ville bare gå ut uten å tenke, og gjøre jobben. Jeg var foran hele veien, og det var lurt. Lenger bak i gruppa var det lett at noe kunne skje, sier hun.

- Det har vært en fantastisk dag. Jeg hadde en drøm, det var å ta individuelt gull, og det gjorde jeg. Det var fantastisk med så mye folk rundt i løypa. Nå har jeg nådd målet mitt, så nå kan jeg bare nyte resten av mesterskapet og ha det gøy, sier Bjørgen.

Enkelt og greit
Sprinttrener Jon Arne Schjetne er mektig imponert over det Marit Bjørgen gjorde i dag.

- Hun får jo kamp, det var ikke bare å spasere inn til seier, men Marit hadde bestemt seg i dag, og gjorde det hun hadde bestemt seg for å gjøre, sier Schjetne til Dagbladet.

- Hun har funnet ut at hun må være bestemt og gå ut og styre. Enkelt og greit, sier han.

Sportssjef Åge Skinstad mener konkurrentene var uten sjanse til å spurte.

- De var så slitne etter å ha hengt på Marit, at Marit hadde full kontroll. Nå kommer hun bak her i gulljakke, og det er ikke så mye som er bedre å se på enn Marit i gulljakke, sier han.

- Hun gjør de riktige tingene hele tida, selv under en stressende sprint. Og dette lover veldig godt for resten av mesterskapet. Det er nok mange utlendinger som har gullmuligheter framover, så vi får bruke morgendagen til å roe oss ned og tenke på «kjedelige» arbeidsoppgaver, sier Skinstad.

Veldig enkelt
Sølvvinner Arianna Follis vant distansen for to år siden.

I dag var hun sjanseløs.

- I alle heat var det en fight med Marit, men hun er veldig sterk. Det kan alle se, hun vant veldig enkelt, sier italieneren.

- Er det mulig å slå henne i dette mesterskapet?

- Jeg tror kanskje Kowalzcyk kan slå Bjørgen. Det blir en tøff kamp mellom de to framover, tror Follis.