Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Historien om Marcus Rashford

Publikum gikk bananas og gamletreneren gråt på tribunen

I en tid da dyre spillerkjøp er en gjenganger i storklubbene, har Marcus Rashford (20) blitt en del av Manchester Uniteds stolte historie når det gjelder utvikling av unge spillere.

ELSKET AV FANSEN: Marcus Rashford feiret med supporterne etter en scoring. Foto: Reuters / Lee Smith
/ NTB Scanpix
ELSKET AV FANSEN: Marcus Rashford feiret med supporterne etter en scoring. Foto: Reuters / Lee Smith / NTB Scanpix Vis mer

(FourFourTwo): Melanie Rashford plukket opp babyen sin og plasserte ham i en stol, samtidig som han sparket med beina og oppspilt tygget på et leketøy. Øynene hans var festet på TVen i familiehjemmet i Withington, men han var ikke interessert i å se på Postman Pat eller Teletubbiene, som andre barn på hans alder.

Det var en fotballkamp som hadde stjålet oppmerksomheten hans. Moren brydde seg ikke, så lenge det ga henne litt stillhet før hun skulle i gang med sitt neste jobbskift som bookmaker.

Marcus var bare sju måneder gammel, men han hadde allerede vist interesse for spillet og tatt sine første steg på reisen mot berømmelse. Han visste det ikke på tidspunktet, det visste heller ikke familien hans, men han var en liten gutt med et ekstraordinært talent, som var i ferd med å starte en 18 år lang reise mot stjernestatusen som kom over natta.

Han reiste ikke alene. Med seg hadde han familien, mentorer, idoler og rivaler som var med på å forme ham på veien fra å være en fotballgal baby til å bli en av de mest spennende talentene i fotballen.

I KJENT DRIV: Marcus Rashford. Foto: Andrew Yates/Reuters/NTB Scanpix
I KJENT DRIV: Marcus Rashford. Foto: Andrew Yates/Reuters/NTB Scanpix Vis mer

Kastet inn i det

Han ble født 31. oktober 1997, og det yngste medlemmet av Rashford-klanen ble kastet inn i det så fort han kunne stå på egne bein. Han kikket ofte ut fra soveromsvinduet og så brødrene Dane og Dwaine spille med vennene sine i hagen. Den lille gressbanen ble hans første fotballbane.

- I begynnelsen sleit han, men han lærte fort hvordan han skulle balansere seg selv og holde på ballen, sier Dwaine til FourFourTwo.

Familien husker Marcus som en vanlig, glad gutt, som elsket å spille videospill og spille fotball med vennene sine, men det ble raskt tydelig at han hadde et spesielt talent.

Kort tid etter Marcus' femårsdag, tok broren Dwaine ham med til en lokal fotballklubb, Fletcher Moss Rangers. Der betalte han to pund slik at lillebroren kunne være med på trening.

Han var nysgjerrig på hvordan Marcus ville takle det, og ble forbløffet da han sendte en gjennombruddspasning mellom tre spillere og samtidig gjorde at en lagkamerat fikk fritt leide mot mål.

- Han sa at han hadde lært hvordan han skulle gjøre det ved å spille FIFA! sier Dwaine.

De ujevne banene på Merseybank var det ideelle stedet å starte opplæringen. Fletcher Moss har vært en samleplass for store talenter i 31 år. Wes Brown, Danny Welbeck, Ravel Morrison, Tyler Blackett og Jesse Lingard var alle innom amatørklubben før de dro videre til Manchester United.

Seksten av klubbens tidligere spillere representerer England i forskjellige aldersgrupper. Og mange andre, som Sheffield Wednesday-keeper Keiren Westwood, har fått lovende profesjonelle karrierer i ettertid.

De to neste årene etter Marcus Rashfords første treninger med klubben, oppdaget amatørlaget at de hadde gitt næring til en ny stjerne.

- Han var på et annet nivå enn de andre spillerne som spilte Sunday League-fotball, sier Fletcher Moss' utviklingssjef Dave Horrocks til FourFourTwo.

SPILTE I SAMME AMATØRKLUBB: Jesse Lingard spilte også i Fletcher Moss. Foto: AFP PHOTO / Lindsey PARNABY / NTB Scanpix
SPILTE I SAMME AMATØRKLUBB: Jesse Lingard spilte også i Fletcher Moss. Foto: AFP PHOTO / Lindsey PARNABY / NTB Scanpix Vis mer

Styrte showet

Han vant raskt kamper på egenhånd, og hans tidligere trener husker fortsatt den dagen det ble tydelig at han var et geni. Marcus og hans U7-lagkamerater spilte i en turnering i Manchester, da Horrocks fikk en telefon fra en annen trener i klubben.

- Han fortalte meg at Marcus styrte showet fullstendig og sa at han kunne spilt med to baller på banen.

Speidere fra Everton, Liverpool, Manchester City og Manchester United og flere andre hadde sett ham spille den ettermiddagen. I starten begynte han å trene med Manchester City på Platt Lane, før United grep inn ved å ringe Horrocks og be ham om å kjøre Marcus til Uniteds treningsanlegg The Cliff.

Rashford var på sin side en United-supporter og familien følte også at hans offensive kvaliteter ville passe bedre på Old Trafford enn hos de lyseblå rivalene.

- Marcus hadde en veldig individuell stil, sier Dwaine.

- Han var teknisk og var god i en-mot-en-situasjoner - vi tenkte at United ville få det beste ut av ham.

Imponerte trenerne

Marcus Rashford var sju år gammel da han ble en del av klubbens «pre-academy»-program, hvor han umiddelbart imponerte trenerne med sin fysikk.

- Noe av det første vi ser etter hos unge spillere er hvordan de beveger seg, med og uten ballen, sier den tidligere ungdomstreneren i United, Paul McGuinnes, til FourFourTwo.

- Du kan aldri være sikker, men det gir oss et godt bilde på om de vil bli atletiske. Jeg har sett så mange talentfulle unggutter som teknisk sett er veldig gode, men som er ferdige som 12- eller 13-åringer fordi de ikke er atletiske nok. Men Marcus var fantastisk til å bevege seg. Han var skikkelig rask og hadde fantastiske vendinger.

Det at Rashford var så atletisk gjorde også at han blomstret i andre sporter. Han var god i cricket både som slagmann og bowler, og var også lovende i tennis, bordtennis og biljard.

- Marcus hadde fantastisk øye/hånd-koordinasjon, forklarer Dwaine.

Marcus ser fortsatt cricket på TV nå og da, men det har alltid vært fotball som har vært hans ekte kjærlighet. Da han ble litt eldre, begynte han å henge med Dwaine og vennene på løkka etter at de hadde spilt Sunday League-fotball.

- Guttene ble oppspilt over ham - de kunne se hvor god han var, innrømmer Dwaine.

- Jeg følte også at det å spille og sosialisere seg med eldre gutter ville være fantastisk for utviklingen hans på sikt, fordi han ikke ville være bekymret for noe som helst.

Tidenes yngste

United var enige. Da Marcus var elleve år ble han den yngste spilleren noensinne som ble valgt ut av Manchester Uniteds Schoolboy Scholars. De mest talentfulle guttene fra alderen 12 til 16 ble valgt ut til å trene med hverandre i blandede grupper på heltid.

Alle spillerne måtte også flytte inn og gå på skole på Ashton-on-Mersey i Sale. Etter en nøye vurdering lot familien Marcus flytte inn med verten Maria, som tidligere hadde passet på Barcelonas Gerard Pique.

- Det var en virkelig stor avgjørelse å la ham dra dit, sier Dwaine.

- Vi møtte henne noen ganger og tenkte at han ville bli glad. Han bodde sammen med en annen akademigutt (Derbys midtbanespiller Tom Lawrence journ.anm.) så vi visste han ville få det bra.

Rashfords nye hjem var bare en kort avstand fra familiehjemmet, mens en minibus i regi klubben kjørte ham til og fra skolen. Treningene fant sted på ettermiddagen i ukedagene, hvor det også ble tilbrakt en hel dag i løpet av uka.

Det tok ikke langt tid før han begynte å blomstre ved siden av eldre spillere - akkurat slik han hadde gjort sammen med brødrene sine. United bygget flere «cage»-baner, hvor de unge og eldre spillerne kunne konkurrere på små flater.

- De spilte åtte mot åtte eller sju mot sju for å få dem til å tenke raskere og forbedre det tekniske, sier McGuinnes.

- Da han var 12 år gammel spilte Marcus cagefotball med Paul Pogba, Jesse Lingard og Ravel Morrison, som alle var 16 år gamle. Han lærte av dem, men han kunne også vise seg mer fram, sier han.

Det at han hadde flere triks i ermet skyldtes ikke bare at han spilte sammen med spillere som Paul Pogba. Det var et resultat av en besettelse, som gjorde at Rashford brukte flere tusen timer på å både se og spille fotball.

LÆRTE AV POGBA: Marcus Rashford og Paul Pogba ble gjenforent i Manchester. Foto: AFP PHOTO / Paul ELLIS / NTB Scanpix
LÆRTE AV POGBA: Marcus Rashford og Paul Pogba ble gjenforent i Manchester. Foto: AFP PHOTO / Paul ELLIS / NTB Scanpix Vis mer

Studerte stjerner

Uniteds U16-trener Neil Ryan pleide å kjøre ham til og fra trening og husker hvordan hver reise begynte og sluttet

- Da jeg ankom pleide han å gjøre triks utenfor huset sitt, sier han til FourFourTwo.

- Han pleide å sparke ballen opp på et tak og kontrollere den med forskjellige deler av kroppen når den kom tilbake. Da jeg satte ham av, pleide han å gå rett til parken eller så kikket han på spillere som Cristiano Ronaldo og Lionel Messi på TV. Det å studere dem hadde definitivt en innvirkning på spillet hans.

Mens han ble stadig bedre teknisk, ble han satt tilbake i en ettårsperiode fordi han vokste veldig raskt.

- Det påvirket ham skikkelig, sier Ryan.

- Han beveget seg ikke like bra og det så ut som han hadde mistet farten sin. På et tidspunkt ønsket han å spille som defensiv midtbanespiller - det var hans måte å takle mangelen på fart.

Heldigvis hadde Manchester United sett dette tidligere med spillere som Lingard og visste at tålmodighet var nøkkelen, samtidig som Rashford ble vant til sin nye kropp.

- Unge spillere har formdupper og det var det samme med Marcus, sier Ryan.

- Det var kamper der du ikke trodde at han var på banen, men så ville han sette skapet på plass uka etter. Vi visste at han ville bli sterkere, vi visste at han ville få farten tilbake og vi visste han ville konkurrere med eldre spillere.

Det var i løpet av den perioden at trenerne hans også innså at han hadde den mentale styrken til å takle profesjonell fotball. Han trente ekstra for å få en sterkere kjernemuskulatur og konkurrerte ofte mot lagkamerat Axel Tuanzebe i presseøvelser.

- På det tidspunktet spilte han med de eldre guttene, beit tennene sammen og viste en stor vilje til å være involvert, sier Ryan.

- Det var like viktig for oss som alle triksene.

Det at Rashford alltid var så positiv var også noe som imponerte trenerne.

- Selv i vanskelige tider smilte han alltid, sier Ryan.

- Han er en populær gutt og jeg sliter med å huske en eneste dag hvor han ga oss trøbbel på akademiet.

STUDERTE STJERNER: Rashford så Lionel Messi og Cristiano Ronaldo på TV. Foto: Reuters / Albert Gea / NTB Scanpix
STUDERTE STJERNER: Rashford så Lionel Messi og Cristiano Ronaldo på TV. Foto: Reuters / Albert Gea / NTB Scanpix Vis mer

Ble en målscorer

Rashford var opprinnelig en tradisjonell høyreving, men han var så talentfull at han begynte å spille i flere offensive posisjoner.

- Han minnet meg litt om Danny Welbeck, sier McGuinnes.

- Danny kunne spille i forskjellige posisjoner og var god teknisk, men en ting vi ønsket å gjøre med Marcus - som vi kanskje skulle gjort litt tidligere - var å gjøre ham til en skikkelig målscorer. Marcus trivdes i tierrollen, men vi fortalte ham: «Du er rask, vi tror du kommer til å vokse, og du kan passere spillere. Du er en erketypisk spiss, men du må score mange flere mål».

Deretter begynte to år med trening for å bli en målscorer. U18-trener Colin Little jobbet med Rashford for å forbedre løpene hans i boksen.

- Han var ekstremt god til å falle av, men jeg ville lære ham hvordan han skulle spille på blindsiden, forklarer McGuinnes.

- En ting vi terpet mye på var å motta ballen på halvveien. Vi sa at han måtte få øyekontakt med den som slo pasningen slik at han kunne løpe på riktig tidspunkt og avslutte. Dersom han ikke kunne gjøre det, måtte han i stedet møte ballen og løpe mot spillere.

Rashfords undervisning fortsatte hjemme, hvor han leste seg opp på en modell som klubben hadde laget for å utvikle spisser.

- Han sendte meg melding for å si at han hadde lest den for deretter å stille spørsmål, sier McGuinnes.

- Jeg husker at han sendte meg meldinger om andre spillere som han hadde sett på. Han sa: «Paul, så du hvordan Sergio Agüero løp inn i bakrom?». Eller: «Så du hvordan Luiz Suarez brukte kroppen?» Han begynte deretter å bruke disse tingene i sitt eget spill.

GOD AVSLUTTER: Marcus Rashford hamrer ballen i mål mot Liverpool. Foto: Simon Bellis/Sportimage via PA Images/NTB Scanpix
GOD AVSLUTTER: Marcus Rashford hamrer ballen i mål mot Liverpool. Foto: Simon Bellis/Sportimage via PA Images/NTB Scanpix Vis mer

Holdt tilbake

Sakte, men sikkert, begynte alt det harde arbeidet å bære frukter. I en akademikamp mot Everton hadde han to løp bak forsvaret til motstanderen som ikke ga uttelling, før det tredje løpet gjorde at han kom alene med keeper, før han hamret ballen i nettet.

- Jeg tenkte: «Wow, han forstår det virkelig nå», sier McGuinnes.

Som 17-åring var Rashford klar for å spille reservelagsfotball, men United bestemte seg for å holde ham tilbake, slik at han kunne fortsette treningen med svakere forsvarsspillere i håp om at han ville oppnå mer suksess og få bedre selvtillit.

- Han ville ikke fått samme utbytte med reservene, fordi de var større og mer erfarne gutter, forklarer McGuinnes.

- Det er også mer fokus på resultat enn utvikling, noe som ikke ville vært til hjelp for ham på det tidspunktet.

De visste det ikke da, men det skulle bli vanskelig å holde ham tilbake særlig lenger.

25. februar 2016 sørget en skadekrise for at Marcus startet i Uniteds Europa League-kamp hjemme mot FC Midtjylland. Det var nesten ingen som visste hvem han var, men 90 minutter og to scoringer seinere runget navnet hans over hele Old Trafford.

Tre dager seinere scoret han to nye mål i Premier League-debuten mot Arsenal, og sørget samtidig for at den tidligere Fletcher Moss-treneren Horrocks tok til tårene på tribunen.

- Jeg hoppet opp og ned og gråt skikkelig, innrømmer han.

Den påfølgende måneden ble han den yngste målscoreren i et Manchester-derby i en alder av 18 år og 141 dager. United slo naborivalen 1-0. To måneder etterpå fortsatte den utrolige rekken med debutscoringer da han scoret for England mot Australia i en 2-1-seier.

En stjerne var født, men han hadde vel overrasket selv de som sto ham nærmest?

- Det var en tiårig prosess for Rashford å bli stjerne over natta, sier Ryan.

- Det var en overraskelse at han ville få sjansen så tidlig, men ikke at han har tatt vare på den.

SCORET I DEBUTEN: Marcus Rashford scoret mot Midtjylland. Foto: NTB Scanpix
SCORET I DEBUTEN: Marcus Rashford scoret mot Midtjylland. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Hadde troen på ham

Horrock var også overbevist om at Rashford ville klare å ta steget opp.

- Howard Wilkinson sa en gang: «Flaks er når forberedelse møter mulighet», og det gjelder Marcus - han hadde egenskapene til å gripe sjansen når han fikk den.

Hjemme sørget familien også for at han hadde mål for framtiden.

- Vi ga alltid Marcus små mål, og et av dem var å spille i EM den sommeren, sier Dwaine.

- Theo Walcott dro til VM da han var 16 år gammel og Wayne Rooney var bare 18 under EM i 2004. Vi sa: «Med ditt talent kan du komme med i troppen».

Det var akkurat det som skjedde da Rashford ble tatt ut i EM-troppen i 2016. Stjerneskuddet virket komfortabel da han spilte flere gode kamper som innbytter, noe som ikke overrasket United-trenerne, som brukte ham og andre akademispillere i utslagsrunder i cuper i tenårene, så de skulle bli vant til presset.

Likevel startet han ikke en eneste kamp samtidig som Roy Hodgsons mannskap ble sendt på hodet ut av EM mot Island i åttedelsfinalen. På Old Trafford var det derimot ikke noe bekymring med tanke på spilletid. Rashford scoret ytterligere elleve mål på 59 kamper for klubb- og landslag i 2016/17-sesongen.

PÅ LANDSLAGET: Marcus Rashford. Foto: NTB Scanpix
PÅ LANDSLAGET: Marcus Rashford. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Tøff oppgave

Denne sesongen har han imidlertid fått en stor utfordring. Samtidig som Marcus har slitt med å score mål og Anthony Martial har spilt godt på venstrekanten i en offensiv trio, har spissen stort sett sittet på innbytterbenken.

Deretter ble Alexis Sanchez hentet fra Arsenal i januarvinduet, noe som har fått deler av fansen til å tro at Marcus vil dra et annet sted for å spille fotball jevnlig. Men de som kjenner ham best sier at han vil være fornøyd med at chileneren har ankommet klubben.

- Det at Sanchez signerte er en fantastisk mulighet for ham til å lære fra en verdensklassespiller, mener Ryan.

- Det er normalt for Marcus å konkurrere med eldre spillere, så han vil ikke bli blendet, han vil være begeistret.

Utenfor banen gjør han alt for å få ut sitt potensial. Da han først ankom Manchester United pleide Rashford å se på Cristiano Ronaldo når han trente på Carrington. Han har blitt sterkere og fått bedre kondisjon i tillegg til at han daglig trener på teknikken sin. Det har resultert i en bedre fysikk.

Dwaine fungerer nå som Marcus' agent og et agentbyrå har fått jobben med alt som har med PR å gjøre. Men personligheten hans er den samme. På fritiden trives han med å kjøre go-kart og se på filmer i en lokal kino med de samme vennene som har stått ved hans side siden han var sju år gammel.

Og han finner fortsatt tid til å se masse fotball på TV - men ikke fra toppen av en høy barnestol lenger.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling