Publikum raste i Ødegaards debut

Dommeren brukte fire minutter på å godkjenne Valencias 1-0-scoring. Hissige scener på tribunen. TV 2-ekspert Jesper Mathisen på direkten: - Har gutta i VAR-rommet tatt seg en siesta?

DEBUT: Martin Ødegaard og Real Sociedad spilte 1-1 mot Valencia. Foto: NTB scanpix
DEBUT: Martin Ødegaard og Real Sociedad spilte 1-1 mot Valencia. Foto: NTB scanpixVis mer
  • Valencia - Real Sociedad 1-1

VALENCIA (Dagbladet): Martin Ødegaard (20) fikk i kveld sin debut for Real Sociedad i Primera Division. Motstander var Valencia borte på Estadio Mestalla. Ødegaard og co. så lenge ut til å tape, men reddet 1-1 på et straffespark ti minutter på overtid.

For første gang på flere år var en nordmann i aksjon i den spanske toppserien. Ødegaard var mye involvert i Sociedads angrepsspill fra start og har all grunn til å være fornøyd med debuten. Etter 29 minutter fikk han gult kort for takling på Francis Coquelin.

Men det var Valencia som tok ledelsen etter 58 minutter ved Kévin Gameiro. Han sklei inn et innlegg fra høyrekant, i en situasjon der VAR ble tatt i bruk. Spørsmålet var om det var offside på enten scoringen eller situasjonen før.

ESTADIO MESTALLA: Martin Ødegaard før sin debut mot Valencia. Nordmenn har tatt turen ned, og ikke alle er like fan av unggutten. Video: Tore Ulrik Bratland. Reporter: Tore Ulrik Bratland. Vis mer

Men her fungerte VAR overhodet ikke. Fra scoringen og til den ble godkjent, tok det over fire minutter. Ut fra TV-bildene var det ganske opplagt at det ikke var offside. Publikum på stadion hisset seg opp etter hvert som det varte og rakk, og stemningen på tribunen var amper. Også ekspertkommentator på TV 2, Jesper Mathisen, reagerte:

- Det er vanskelig å forstå hvorfor det tar så lang tid. Det kan godt være at gutta i VAR-rommet har tatt seg en siesta, sa Mathisen syrlig på direkten.

Til slutt ble scoringen godkjent.

Dette så også lenge ut til å bli kampens eneste mål, men ti minutter på overtid fikk Real Sociedad straffe. Den satte Mikel Oyarzabal i mål.

- Det ble intenst til slutt. Jeg synes vi fortjente det ene poenget veldig. Vi spilte en god bortekamp, særlig i andre omgang. Vi styrte alt, sier Ødegaard til norsk presse

GOD: Martin Ødegaard viste at han har nivået i spansk fotball inne. Foto: NTB scanpix
GOD: Martin Ødegaard viste at han har nivået i spansk fotball inne. Foto: NTB scanpix Vis mer

- Hvordan synes du selv at det gikk?

- Det gikk greit. Jeg skulle gjerne skapt enda mer og vært involvert i noen mål. Men det var en fin start og jeg fikk vist noe av det jeg kan. Så jeg håper jeg blir enda bedre.

Om VAR-situasjonen sier Ødegaard:

- Når det (VAR) først er her, må avgjørelsen bli riktig. Men alle skjønner at det ikke kan ta så lang tid hver gang. Jeg har sett det har vært innført i Premier League og der går det smoothere. Det bør være mulig å få en raskere avklaring.

Varm kveld

Det var en het kveld i millionbyen Valencia. Gradestokken lå på rundt 30 grader. Det var likevel ikke noe sammenliknet med hvordan det var i forrige uke: Da kom temperaturen opp i 48 grader, ifølge en taxisjåfør.

Med første kamp i Primera Division var det ekstra store forventninger utenfor Estadio Mestalla i timene før kampen. Fansen minglet over noen forfriskninger. Og ikke minst ga Valencia-supporterne lyd fra seg med kraftfulle supportersanger.

Men sett med norske øyne handlet kvelden om Ødegaard. I lagoppstillingen var han ført opp til venstre på midtbanen i en 4-3-3-formasjon. Men det er tydelig at han har lov til å vandre bak angrepstrioen. Veldig ofte befant han seg i en rolle mellom Willian José på topp og høyreving Adnan Januzaj.

Allerede fra start var det lett å se at Ødegaard har tatt nivået i spansk fotball. Han søkte - og fikk - ballen ofte. Og han var mannen bak lagets cornere.

De to største farlighetene i første omgang var det Valencia som sto for. Først etter sju minutter da Gonçalo Guedes skjøt knallhardt utenfor 16-meteren. Sju minutter før pause var samme mann på farta med et skudd fra kloss hold, men Real Sociedad-keeper, Miguel Ángel Moyà, reddet.

Moyà var Sociedads beste spiller i første omgang.

Ikke fornøyd

Hjemmepublikum på et så å si fullsatt Estadio Mestalla var ikke fornøyd med 0-0 til pause. Laget var favoritt. I fjor endte det med fjerdeplass, mens Real Sociedad ble nummer ni.

I det 58. minutt kom den meget omtalte forløsningen. Etter spill og sjanser var det fortjent at Kévin Gameiro sendte hjemmelaget opp i 1-0. Men her må den spanske dommeren og VAR-rommet på kurs. I en ideell verden skal den sortkledde ha svaret på om det er scoring eller ikke i det målfeiringen er over.

Real Sociedad tok over spillet etter scoringen. Men noe voldsomt stormangrep ble det aldri. Og 15 minutter før slutt beordret dommeren drikkepause nummer to.

Det så ut til å ende med en oppskriftsmessig hjemmeseier. Og spesielt da Valencia fikk straffespark. Men det endte med bom. I stedet kom et nytt straffespark, til Real Sociedad, som Mikel Oyarzabal satte i mål.

1-1 og Ødegaard kan smile i den spanske sommerkvelden. For dette var en god start.