Publikumsfrieri fra Viking

Stavanger (NTB): Viking har lagt om stilen, og brukte åpningskampen på Stavanger stadion mandag til å vise et kresent hjemmepublikum at gjennombruddshissig fotball kan gi mye moro. Både den nye stilen og publikumsfrieriet lyktes da nykommerne Vålerenga ble slått 3-0.

«Enga» fikk merke at overgangen fra 1. divisjon til eliteserie fortsatt er relativt stor. Laget var ikke i nærheten av å gjenta 4-1-seieren fra NM-semifinalen på samme arena i fjor.

Hjemmelaget fikk uttelling for sin nye spillestil i en 4-3-3-formasjon. Trener Poul Erik Andreasen vil at spillet skal bli mer framoverrettet enn i fjor. Overraskende for de fleste gikk Vålerenga veldig forsiktig ut og la seg langt tilbake på banen. I første omgang hadde gjestene fra Oslo bare to reelle målsjanser, begge på dødball.

To ganger Aase

Vikings nye svenske Magnus Svensson på midtbanen og Gunnar Aase på høyrekanten var de mest markante hos hjemmelaget. Deres samarbeid fikk Vålerenga på gyngende grunn ved flere anledninger.

Viking tok da også ledelsen etter et slikt samarbeid. Gunnar Aase ble spilt gjennom av Svenssson, i en situasjon som luktet offside. Linjedommeren lot det passere, og Aase fikk gjøre årets første mål på Stavanger stadion.

Samme mann var frampå tre minutter senere med en fin enkeltprestasjon. Han slo tunnel på Vålerengas Brynjar Gunnarsson, og fra hjørnet av 16-meteren plasserte han ballen i det lengste hjørnet bak Vålerenga-keeper Tore Krogstad.

- Det var overraskende at Vålerenga var såpass defensive. Derfor kom de også på hælene, mente tomålsscorer Aase, som sa at han trives langt bedre i den nye stilen hvor en pågående midtbane gir angriperne langt flere sjanser.

Bedre etter pause

Etter at Pascal Simpson kom inn ved sidebytte, klarte Vålerenga å legge seg høyere på banen. Gjestene tok over banespillet, men klarte ikke å spille seg til noen spesielt store målsjanser.

Etter 70 minutter punkterte Vikings nye islandske spiss Richardur Dadason kampen. Islendingen var våkent framme da Tore Krogstad ikke klarte å holde et skudd fra Bjørn Berland.

- Dette var først og fremst en lagseier. Spillerne hadde lyst til å bevise for seg selv og publikum at de også kan spille sjanseskapende fotball, sa Viking-trener Poul Erik Andreasen.

- Første omgang artet seg som et eneste langt løp mot oss. Det er tøft å tape 0-3 i åpningskampen. Jeg er mest overrasket over at vi tapte såpass mange hodedueller i midtforsvaret, sa Vålerengas trener Lars Tjernås.