SJELDENT INTERVJU: Få vet hvordan det gikk med Formel 1-legenden Michael Schumacher etter at han var involvert i en skiulykke i 2013. Nå har familien publisert det som skal være et av de siste intervjuene han gjorde før ulykken. Video: NTB og michael-schumacher.de Vis mer Vis... Vis mer

Et av Michael Schumachers siste intervjuer

Publiserer et av Schumachers aller siste intervjuer før ulykka

Familien har frigitt et intervju med Michael Schumacher gjort to måneder før ulykka i de franske alper.

Det nærmer seg fem år siden skiulykken i de franske alper, der Michael Schumacher (49) falt og slo hodet i en stein. Siden har han vært totalt skjermet fra offentligheten, og få utenom hans aller nærmeste familie vet hvordan det går med ham.

Intervjuet er publisert på Schumachers offisielle hjemmeside. Der besvarer han ti spørsmål om Formel 1-karrieren.

Tyske Schumacher er en legende i sporten, og innehar en hel haug med rekorder. Han har blant annet flest VM-titler (sju) og flest løpsseire (91). Tyskeren la opp i 2006.

I intervjuet omtaler han VM-seieren i 2000 som den mest følelsesladde.

- Ferrari hadde ikke vunnet noe på 21 år. Jeg hadde ikke vunnet på fire år. Jeg kjempet hardt for å lykkes, og gjorde endelig det i 2000, sier Schumacher.

- En lang og tøff kamp

Intervjuet skal altså være blant de aller siste før han forsvant fra rampelyset. Etter skiulykken i 2013 var tilstanden lenge kritisk for superstjerna. Det ble sagt at han sto foran «en lang og tøff kamp».

Schumacher bor nå i familiens hjem i Gland ved Genèvesjøen, helt sørvest i Sveits. Der har han fått behandling siden 2014.

Alt i alt er det altså lite vi vet om Michael Schumachers helsetilstand. Ifølge Schumachers manager Sabine Kehm er det ikke utenkelig at det forblir slik i lang, lang tid.

- Det som kan sies er at familien virkelig verdsetter sympatien fra fansen. Folk må ha forståelse for at helsetilstanden ikke blir delt offentlig, sa Kehm til nyhetsbyrået AP i vår.

Det var 29. desember 2013 at Schumacher og sønnen Mick kjørte på ski rett ved Meribel. Ved et såkalt off-piste-området falt Schumacher og slo hodet i en stein. Han fikk store skader, selv om han brukte hjelm.

ET STORT TALENT: Michael Schumachers sønn Mick. Foto: Daniel ROLAND / AFP
ET STORT TALENT: Michael Schumachers sønn Mick. Foto: Daniel ROLAND / AFP Vis mer

- Flotte mennesker

Sønnen Mick er for øvrig et stort Formel 1-talent. Det skal angivelig bare være et spørsmål om tid før han rykker opp på motorsportens høyeste nivå. Han har tidligere hyllet faren, og ment at han har betydd alt for hans Formel 1-satsing.

BT har nylig snakket med danske Nicklas Nielsen, som er en venn og tidligere lagkamerat av unggutten.

- Michael var med Mick rundt omkring, så de var mye sammen helt fram til ulykken skjedde. De var veldig profesjonelle i måten å framstå på, sier Nielsen til den danske avisa.

Han forteller at de to tyskerne hadde noe spesielt ved seg, og at de opptrådte veldig profesjonelt og ydmykt. For eksempel hilste de på alt som kunne krype og gå på stadionområdene, forteller Nielsen.

- De kom inn og as god morgen til alle. Jeg tror ikke alle hadde gjort det. De er noen flotte mennesker, sier Nielsen.

Intervjuet

I det nylig frigitte intervjuet med Michael Schumacher, gjort to måneder før ulykken, omtaler han blant andre Mika Häkkinen som den konkurrenten han beundret aller mest.

- Vi hadde noen gode dueller, men også et godt og stabilt forhold privat, sier Schumacher.

Han omtalte også Formel 1 som en av de tøffeste idrettsgrenene.

- Det er en av de tøffeste. Det krever mye forberedelse. (...) Talent er viktig, det er det i alle idretter. Man skal utvikle mange forskjellige ferdigheter, sier Schumacher.

Reagerte på hemmelighold

Den sveitsiske Formel 1-eksperten og journalisten Roger Benoit er blant dem som har reagert på hemmeligholdet rundt superstjerna Schumacher.

- Den store skandalen er hvordan familien har håndtert denne situasjonen. Det hadde holdt med en liten oppdatering. Folk lurer på hvordan han har det, så gi dem noe. Spør du meg, er det en skandale, uttalte Benoit.

Schumachers tidligere manager, Willi Weber (75), har også reagert på mangelen på konkrete rapporter.

- Jeg mener det er veldig uheldig at Michael sine fans ikke får vite noe om helsen hans. Hvorfor forteller ingen sannheten? spurte Weber, gjengitt i TZ, Blick og andre medier fra Sveits og Tyskland.