FÅR KRITIKK: Rosenborg-trener Per Joar Hansen er en presset mann etter 1-1 mot Sarpsborg i går. Her er han på vei inn i spillerbussen etter oppgjøret. Foto: Jon Olav Nesvold / NTB Scanpix
FÅR KRITIKK: Rosenborg-trener Per Joar Hansen er en presset mann etter 1-1 mot Sarpsborg i går. Her er han på vei inn i spillerbussen etter oppgjøret. Foto: Jon Olav Nesvold / NTB ScanpixVis mer

Puh! Så lett er det å velte korthuset Rosenborg

Bare seier i Sarpsborg kunne roet den økende kritikken mot Per Joar Hansen. Han skal være glad det ikke ble tap.

(Dagbladet): Ett baklengsmål  - Sarpsborgs utlikning til 1-1 - var alt som skulle til for å ødelegge RBK. Da Per Joar Hansen trengte en seier etter to stygge hjemmetap fikk han i stedet noe som minnet om en kollektiv kollaps. For det var ikke uflaks og marginer som rotet det til for Rosenborg i Sarpsborg - det var Rosenborg.

Akkurat nå et fotballag uten sjøltillit, kraft og samhold.

JEG VET IKKE hvorfor det som skjer med Rosenborg skjer. Jeg vet bare at det er alvorlig. Når stadig større deler av fansen roper på trenerens og sportsdirektørens avgang - og spillerne nærmest gir opp, stopper og mister alt som er av berøringer, presisjon og kollektiv samhandling så fort motgangen melder seg i form av et motstander-angrep eller tre - da er det ikke lenger ører for forklaringer. Bare forandring.

For RBK-supporterne gir seg ikke — det er det eneste som er sikkert etter den pinlige andreomgangen i går kveld.

Alt annet rundt Rosenborg framstår som et usikkert og tvilende kaos.

MOT SARPSBORG PRØVDE Rosenborg først to spisser - John Chibuike og Nickie Bille Nielsen. Begge på benken da RBK tapte 1-3 for Stabæk 16. mai. Og så prøvde de to spisser til, Riku Riski og Aleksander Søderlund. De startet mot Stabæk, var vraket i går, men måtte altså prøves da igjen de som i utgangspunktet skulle være bedre enn de som ikke fikk det til 16. mai, ikke var gode nok likevel. Og et klarere bilde på en treners frustrasjon og fortvilelse finnes vel knapt.

Per Joar Hansen prøver alt.

I et famlende mørke.

4-3-3 ER IKKE lenger det store temaet rundt RBKs misere. Fordi laget ikke lenger spiller 4-3-3. Nå er det heller den tilsynelatende nedbrutte selvtilliten og den kollektiv frykten for ikke å lykkes som er det store problemet. Hvilket fører til at lett blir vanskelig, riktig blir galt, fort blir langsomt og kollektivt blir individuelt.

Så svake som RBK var etter pause i går kan jeg knapt huske å ha sett laget.

ERIK HAMRÉN VANT to seriegull og tapte bare en av 60 seriekamper i sin RBK-tid. Det var for dårlig for fansen. Jan Jönsson ledet laget til to tredjeplasser. Det var helt elendig. Og da Per Joar Hansen ble valgt for å finne igjen klubbens spillestilrøtter endte det med sølv i serien og en tapt cupfinale.

Det var akkurat så det var mulig å tilgi.

OG DER HAR du Per Joar Hansens utgangspunkt i Norges mest kravstore fotballklubb. Han skal ikke bare vinne gull. Han må gjøre det med stil. Og da kan du ikke tape to strake hjemmekamper mot Molde og Stabæk(!) og så vidt klare 1-1 i Sarpsborg.

Det går bare ikke.

I Trondheim.