Therese Johaug erkjenner aldersulempe

Punkterer Trondheim-drømmen

Therese Johaug om sjansen for at hun går et nytt ski-VM på hjemmebane, mulig tidspunktet for karriereslutt og aldersulempen sammenliknet med de svenske utfordrerne.

TVILER: Therese Johaug sier sjansen er liten for at hun går ski-VM i Trondheim. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
TVILER: Therese Johaug sier sjansen er liten for at hun går ski-VM i Trondheim. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer
Publisert

I juni fylte Therese Johaug 32 år. Det eneste hun mangler i sin individuelle langrennskarriere er et individuelt OL-gull.

Derfor har OL i Beijing i 2022 vært det store målet for langrennsdronninga siden hun slo tilbake etter utestengelsesperioden med tre individuelle VM-gull i Seefeld.

Johaugs forhenværende sjef Vidar Løfshus sier til Dagbladet at han tror 32-åringen fra Dalsbygda kan komme til å legge opp etter Beijing-OL i 2022.

Til Dagbladet sier Johaug følgende om den spådommen:

- Vi får nå se. Jeg har lyst til å gå OL i Beijing. Det er det som motiverer meg nå. Så får vi ta tiden til hjelp. Jeg er litt som Marit Bjørgen. Plutselig tar jeg noen NM til etter det igjen. Du vet aldri, sier Johaug til Dagbladet.

Marit Bjørgen holdt langrennskarrieren gående til hun var 38 år, mens Petter Northug ga seg som 32-åring, der Thomas Alsgaard og Bente Skari var 31 år da de tredde til side fra tronen. Bjørn Dæhlie og Vegard Ulvang satset begge fram til de var 33 år.

FÅR NEPPE GJENTA DETTE: Drømmen ble virkelig for Therese Johaug i VM på hjemmebane i 2011. Men til ski-VM i 2025 kommer hun neppe til startstrek. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet.
FÅR NEPPE GJENTA DETTE: Drømmen ble virkelig for Therese Johaug i VM på hjemmebane i 2011. Men til ski-VM i 2025 kommer hun neppe til startstrek. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet. Vis mer

Tviler

Hvor Johaug plasserer seg på denne lista, er ennå ikke bestemt, men verdenseneren tviler sterkt på at hun er å se på startstrek i ski-VM i Trondheim i 2025.

- Å herre … Det er lenge til. Det er fem år til. Da er jeg nesten 40 år. Det tviler jeg på, sier Johaug til Dagbladet.

- Hvor stor er sjansen for at du går der?

- Nei, den er ikke noe stor, svarer hun kontant.

Johaug fikk sitt første seniorgjennombrudd med bronsen på VM-tremila i Sapporo i 2007. Det neste store gjennombruddet kom i VM på hjemmebane i Holmenkollen i 2011 med gull på tremila der.

Rivalene truer Johaug

Men å avslutte karrieren med ski-VM på norsk snø i Trondheim, ser hun altså på som lite sannsynlig.

HOVNE BEIN: Therese Johaug gikk på en smell i sommer, og nå forteller hun hvor ille det var. Reporter/video: Øyvind Godø / Kristoffer Løkås Vis mer

- Når tror du at du når ditt maksimale nivå i karrieren?

- Hvem vet? Plutselig jeg var på mitt høyeste nivå forrige vinter. Man vet aldri når man har nådd sitt høyeste nivå. Det er det som er spennende med langrenn. Jeg trener og håper å levere pallplasser til vinteren også, for å si det sånn, sier Johaug.

Hovedutfordrerne Ebba Andersson (23) og Frida Karlsson (21) er henholdsvis ni og elleve år yngre. Duoen er i rivende utvikling. Johaug erkjenner at det er naturlig at de vil ta større steg enn henne i tiden som kommer.

- Typer som Frida og Ebba er i en alder hvor de tar store steg. De er unge og tar større steg enn meg som har passert 30 år. Jeg tar bare små steg år for år. Det er forskjell sånn sett, sier Johaug.

DOPINGSJOKKET: Therese Johaug slet med overbelastning i sommer, og nå snakker hun ut om det som skjedde i ukene før den skjebnesvangre turen til Seiser Alm i 2016. Reporter/video: Øyvind Godø / Kristoffer Løkås Vis mer

- Hva er målet ditt denne vinteren?

- Jeg har lyst til å kjempe om gull i VM. Det blir knallhard konkurranse. De svenske jentene blir tøffe. Nå må jeg legge litt press på Frida. I fjor fikk jeg kjeft fordi jeg var for snill og tok vare på dem. Derfor sier jeg nå: Frida vinner i Kuusamo, sier 32-åringen og ler.

- Slitsomt

Selv om Karlsson og Andersson blir bare bedre og bedre, ligger fortsatt omtrent alt seierspresset på Johaug.

- Noen ganger er det slitsomt at folk forventer mye av meg. Jeg har dårlige dager jeg også. Jeg er ikke uovervinnelig og kan gjøre feil, som alle andre. Jeg kan tape et skirenn og gjøre feil ting på trening.

HAFJELL: Heidi Weng fikk sjokk da et tre blåste over ende under treningsøkta på Hafjell. Therese Johaug snakker ut om de dramatiske dagene da hun fant ut hva som var galt med kroppen tidligere i sommer, og Frida Karlsson får høre det etter at Marit Bjørgen banket henne i en staketest i TV 2-sendte «Landskampen». Reporter/video: Øyvind Godø / Kristoffer Løkås Vis mer

Langrennsesset fra Dalsbygda gikk på en sjelden treningssmell i august, men er nå tilbake i normalt godt slag.

- Jeg kjenner at jeg har hatt overskudd på hardøkter. Jeg føler at etter samlingen på Hafjell har treninga gått på skinner. Jeg er i bra form og har blitt kvitt det jeg slet med i august. Jeg har mer overskudd, forteller Johaug.

- Overdrevent

Overfor Dagbladet fortalte Johaug at lårene hovnet opp med tre liter væske i dem etter fjellturen i Lofoten.

Den svenske skiyndlingen Linn Svahn uttalte dernest at hun ville ha punktert lårene, om hun var i samme situasjon.

- Haha. Det var kanskje litt vel overdrevent, men jeg tenker det er et viktig budskap å gi, at man må lytte til kroppen og at ulike treningsmetoder må man være obs på, sier Johaug.

Den siste tiden har hun gjenopptatt treningene med Marit Bjørgen, som skal gå langløp til vinteren, slik stjerneduoen hadde for vane for i en årrekke.

- Jeg har hatt noen økter med Marit. Det er utrolig koselig å ha henne med. Vi trente veldig mye før hun fikk barn, forteller Johaug.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer