Northugs vei til OL i Pyeongchang

Punktet som kan ødelegge for Northug (31): «Yngre utøvere vil bli prioritert foran eldre»

Russland og Øst-Europa savner Petter Northug (31) i toppsjiktet, men 31-åringens alder kan skape problemer i kommende uttak. Det er et paradoks sammenliknet med det som skjedde før OL-uttaket til Torino i 2006.

MÅ PRESTERE: Petter Northug har kniven på strupen denne verdenscuphelga. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
MÅ PRESTERE: Petter Northug har kniven på strupen denne verdenscuphelga. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Da Petter Northug (31) ble vraket til minitouren i Kuusamo - i løypene han trives så godt i og alltid leverer topplasseringer - ble plutselig veien til OL i Pyeongchang langt mer krevende.

Store deler av langrennsverden håper at Mosvik-ekspressen kommer tilbake til verdenstoppen, for å øke underholdningsverdien i sporten.

- Det er viktig for sporten å få Northug tilbake i toppen. Han betyr mye for markedsverdien og er ekstremt populær, også i Øst-Europa. Sergej Ustjugov vil ha Northug tilbake i tetkampen. Det er inspirerende for ham, sier Russlands landslagstrener Markus Cramer til Dagbladet.

Nå må Northug prestere i de knallharde motbakkene på Lillehammer for å kvalifisere seg til videre verdenscuprenn i desember. I både Davos og i Toblach er nåløyet betydelig trangere enn i verdenscupåpningen i Finland.

Prioriterer de yngre

HARD KAMP: Petter Northug kjemper med blant annet Eirik Brandsdal og Sondre Turvoll Fossli om å gå seg inn i verdenscuptroppen til Davos neste helg. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
HARD KAMP: Petter Northug kjemper med blant annet Eirik Brandsdal og Sondre Turvoll Fossli om å gå seg inn i verdenscuptroppen til Davos neste helg. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

Der hadde nemlig Norge ti plasser, all den tid det var snakk om en minitour. I Davos og Toblach har Norge bare seks plasser til hver distanse, i tillegg til friplassene til verdenscupvinnerne Martin Johnsrud Sundby (33) (og Heidi Weng (26) hos kvinnene) og vinneren av Skandinavisk cup, Håvard Solås Taugbøl (24).

Resultatene på Beitostølen, i Kuusamo og på Lillehammer er svært viktige i så måte (Northug var syk på Beito og ble vraket til Kuusamo), men også andre faktorer spiller inn.

Det ene er at «alle verdenscup før jul er i utgangspunktet forbeholdt utøvere fra elite-landslagene», skriver langrennsledelsen i Norges Skiforbund i sesonginformasjonsskrivet.

Det andre punktet som spiller inn er at «yngre utøvere vil bli prioritert foran eldre utøvere».

- Gjelder dette punktet om at yngre prioriteres i jevne dueller bare i verdenscup eller også i OL-uttaket?

- Det gjelder primært verdenscuprenn, sier langrennssjef Vidar Løfshus til Dagbladet.

- Hvordan fungerer dette?

- Hvis alt annet er likt, plukker vi ut unge utøvere. Før jul prioriterer vi løpere fra elitelandslagene, forteller Løfhus.

Vanskelig for ikke-landslagsløpere

Det betyr at eksempelvis Anders Gløersen (31), som vant suverent 15 kilometer fristil på Gålå, har en svært lang vei inn i den norske verdenscuptroppen før jul, ettersom han verken er elitelandslagsløper eller i kategorien «ung».

Sprintvinneren på Gålå, Fredrik Riseth (22), er derimot ung, men ikke elitelandslagsløper og må dermed prestere ekstremt bra på Lillehammer for å få gå verdenscup i Davos også han.

Johannes Høsflot Klæbo (21) og Pål Golberg (27) viste imidlertid i fjor at det er mulig å gå seg inn på verdenscuplaget før jul, selv om man ikke er elitelandslagsløper, så helt låst er ikke døra før jul for de ovennevnte.

Northug er en del av elitelandslaget, men er ikke i kategorien «yngre løpere». Det betyr at hvis Mosvik-ekspressen eksempelvis presterer like bra som Sondre Turvoll Fossli (24) eller Simen Hegstad Krüger (24), vil disse yngre langrennsløperne bli prioritert i verdenscuputtaket.

- Hvis alt annet er likt, plukker vi ut unge utøvere, gjentar Løfshus.

Implisitt: Northug må denne verdenscuphelga prestere bedre enn de yngre løperne på ellitelandslagene.

2006-paradokset

Paradokset er at dette aspektet ikke talte i Northugs favør da han var i motsatt situasjon, altså en ung utøver, i sesongen 2005/06.

Da fortalte daværende ener Frode Estil tidlig om hvor suveren Northug hadde vært på trening og hvordan den da purunge langrennsløperen hadde lekt seg med Estil på økt etter økt.

Landslagsledelsen med Krister Sørgård i spissen valgte imidlertid ikke å gi Northug mange sjanser i verdenscupen av den grunn og vraket Mosvik-ekspressen også til OL-troppen, selv etter at Northug knuste all motstand, inkludert Estil, under ski-NM i januar 2006.

Estil, som ble nr. 2 på 30 kilometer fellesstart med skibytte godt bak Northug i NM, ble også nr. 2 i OL, til tross for et fall. Han tror Northug hadde hatt god mulighet til å ta OL-gullet, noe det daværende stortalentet viste ved å vinne verdenscuprennet i Falun på direkten like etter OL, foran Tobias Angerer og Axel Teichmann.

Nå må Northug prestere på Lillehammer, fordi alderen som talte imot ham som ung, nå også kan tale imot ham som mer rutinert utøver.

Som Dagbladet har skrevet flere ganger tidligere, taler historikken til Northug i helga, all den tid han selv ikke i storhetstida har levert topp 5-plasseringer på Lillehammer. Årsaken til det er at løypene er svært harde og ikke passer 31-åringens kvaliteter spesielt godt på papiret.

Den knallharde kampen

Imidlertid kan sprintløypa fungere. Det er Northugs største mulighet til å komme til OL og også å få gå verdenscupen i Davos neste helg, hvor fristilssprint og 15 kilometer fristil står på programmet.

Med konkurrenter som blant annet Johannes Høsflot Klæbo, Finn-Hågen Krogh (27), Didrik Tønseth (26), Niklas Dyrhaug (30), Hans Christer Holund (28), Emil Iversen (26), Sjur Røthe (29), Simen Hegstad Krüger og Anders Gløersen i kampen om de seks plassene på 15-kilometeren i Davos ved siden av Sundby, blir det knalltøft. Flere av dem har allerede prestert strålende denne sesongen.

Å være blant de seks ved siden av forhåndskvalifiserte Taugbøl som får gå sprinten i Davos, er imidlertid mer realistisk.

Klæbo er bankers. Ellers konkurrerer Northug med Eirik Brandsdal (31), Pål Golberg, Sindre Bjørnestad Skar (25), Sondre Turvoll Fossli, Emil Iversen og Finn-Hågen Krogh av landslagsløpere, med ikke-landslagsløpere som Fredrik Riseth og Kasper Stadaas (23) som noen av outsiderne.

Finsk og russisk Northug-støtte

Her kan eksempelvis Krogh velge å konsentrere seg om å gå 15 kilometer fristil i Davos, fordi han tidligere har uttalt til Dagbladet at dette er en av hans satsingsøvelser i OL og at han ikke ser på seg selv som en veldig aktuell kandidat til OL-sprinten i klassisk.

Der den svenske langrennsstjerna Calle Halfvarsson har gått hardt ut og avskrevet Northug på toppnivå, får VM-kongen fra Falun full støtte fra den finske langrensstjerna Sami Jauhojärvi.

- Petter Northug kommer tilbake. Absolutt. Han gjorde en feil treningsplan forrige sesong, men leverte topp 10-resultater i Lahti til tross for at han var syk. Når han blir helt frisk, kommer han til å vise seg fram i toppen igjen, sier Jauhojärvi til Dagbladet.

Han får støtte av Segej Ustjugovs trener, Markus Cramer.

- Northug kommer tilbake. Det både håper og tror jeg. Halfvarsson tar nok feil der. Northug vet hva han driver med og finner alltid formen i mesterskap, tror tyskeren.

Lørdag er det klassisk sprint på Lillehammer. Søndag venter 30 kilometer fellesstart med skibytte. Begge deler er OL-øvelser og dermed svært viktige for norske utøverne.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer