TO MOT EN: Marcel Hirscher og Michael Matt er blitt Henrik Kristoffersens overmenn i to slalåmrenn på rad. Det er tungt for nordmannen, som på de tre siste rennene har mistet tre seirer med en totalmargin på 0,44 sekunder. Foto: AP Photo/Gabriele Facciotti
TO MOT EN: Marcel Hirscher og Michael Matt er blitt Henrik Kristoffersens overmenn i to slalåmrenn på rad. Det er tungt for nordmannen, som på de tre siste rennene har mistet tre seirer med en totalmargin på 0,44 sekunder. Foto: AP Photo/Gabriele Facciotti Vis mer

Verdenscupen alpint

Pust ut, Henrik – det er bare hundredeler og det er lenge til OL

Østerrikerne har så langt gjort gjør Henrik Kristoffersens gode sesong til en nesten-sesong. I en idrett der et blunk skiller de beste er det ekstremt frustrerende.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

HUNDREDELER OG TO østerrikere, Marcel Hirscher og Michael Matt, stenger veien til topps for Henrik Kristoffersen. På de tre siste skirennene – slalåmen i Zagreb pluss storslalåmen og slalåmen i Adelboden – har nordmannen til sammen vært 0,44 sekunder unna tre førsteplasser.

Det er veldig lite.

Fordelt på tre skirenn er det nesten ingenting.

LØRDAG VAR DET bare de 0,11 sekundene fra Zagreb som skilte Marcel Hirscher og Henrik Kristoffersen etter storslalåmens første omgang, en runde nordmannen stemplet som sesongbeste for sitt vedkommende. Etter to omganger, selv om østerrikeren gjorde store feil og nærmest kavet seg ned målhenget i den stadig bløtere snøen, var det 0,17. Og det så du på Henrik Kristoffersen, som om tankene sto skrevet i ansiktet hans etter enda en pallplass uten seier.

Er det mulig, liksom?

Når skal marginene være på min side?

I 2017 OG 2017 vant Henrik Kristoffersen Adelbodens slalåm. I søndagens tittelforsvar ga han det bort i første omgang. Ikke fordi det er noe galt med formen, den synes å være aldeles praktfull. Men fordi slalåm er en ekstrem margindisiplin. For der Hirscher gjorde som han pleier misset Henrik Kristoffersen noen hundredeler her og der.

Det straffet seg på totalen.

Som denne gangen endte med minus 0,16 sekunder.

SLALÅMFORMEN TIL NORGES beste alpine tekniker har det aldri vært noe i veien med selv om det begynner å nærme seg et år siden han sist vant et renn (Schladming 24. januar 2017). Lørdagens andreplass i storslalåm forteller at Henrik Kristoffersen har tatt store steg i den disiplinen og nærmer seg sin andre seier i disiplinen, den første kom i Meribel i mars 2015. Det er positivt med tanke på vinterens store mål og høydepunkt i Sør-Korea.

Henrik Kristoffersen nærmer seg toppen med stormskritt.

Problemet er imidlertid at Marcel Hirscher også følger utviklingen og blir stadig bedre.

I DE TEKNISKE øvelsene er det først og fremst disse to gutta som holder den alpine skiverdenen på tærne før OL. Det er konkurransen mellom Hirscher og Kristoffersen som flytter grenser. Nå er det ikke sånn at det bare er to hester i løpet, det er mange utfordrere der på dager kongen og kronprinsen eventuelt surrer og ikke finner rytmen og tempoet, men det hører med til sjeldenhetene. Så gode er disse to. Og fordi østerrikeren har gjort det til en vane å vinne er han den beste.

Det er ikke lenger tilfeldigheter når det skjer hver gang.

Det er en ferdighet.

MARCEL HIRSCHER ER en jordnær idrettsutøver som i høflig beskjedenhet sier flaksen og hundredelene er på hans side. Greit, når det handler om et blunk eller to er det ikke mye som skiller. Men det er ikke flaks når det som til slutt står på klokka er den tida du har brukt på å gjøre færrest mulig feil ned ei fjellside, være seg om portene står tett eller med litt større avstand.

Da handler det om detaljene bak fellesnevneren ferdighet – det som brytes ned til teknikk, balanse, fysikk og mental styrke.

ETTER SLALÅMSEIEREN I Zagreb, da Marcel Hirscher tangerte Alberto Tombas 50 seirer i verdenscupen, tok jeg høyde for at nestemann på adelskalenderen, Hermann Maier (54), fort kunne tas igjen i løpet av januar. Nå føler jeg meg ganske sikker. Etter to nye triumfer i Adelboden er Hirscher bare to seirer unna å være nest best gjennom alle tider.

Med tanke på det han har gjort så langt i sesongen – sju seirer – er det ingenting.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer