Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Pustehjelp til FC Barcelona

To norske forskere har hjulpet det spanske laget til å løpe enda mer.

 FLINK TIL Å LØPE:  I siste fotball-VM løp FC Barcelonas Xavi Hernandez med sine 80,2 km lenger enn alle andre. Klubben er en av flere europeiske topplag som dels bygger treningen sin på forskningen til Jan Helgerud og Jan Hoff.. Foto: AFP/ LLUIS GENE.
FLINK TIL Å LØPE: I siste fotball-VM løp FC Barcelonas Xavi Hernandez med sine 80,2 km lenger enn alle andre. Klubben er en av flere europeiske topplag som dels bygger treningen sin på forskningen til Jan Helgerud og Jan Hoff.. Foto: AFP/ LLUIS GENE. Vis mer

DEN STADIG MER publiserte forskningen til NTNU-forskerne Jan Helgerud og Jan Hoff er Norges bidrag til Champions League-finalen i morgen kveld. Det i seg selv er ikke så lite:

•• For i disse storkampene der norske spillere sjelden deltar, blir den intervallbaserte treningsfilosofien til Helgerud og Hoff mer og mer aktuell.

Det må bli slik i et fotballspill der aktørene hele tida løper litt lenger og litt fortere.

NYLIG KOM STUDIEN "Strength and Endurance in Elite Football Players" der de to sammen med Ole Johan Kemi og spanske Gill Rodas la fram sterke resultater fra et åtte ukers treningsopplegg med et hemmeligholdt Champions League-mannskap.

Ellers er ikke den nødvendige vitenskapelige anonymiteten strengere enn at forsøksgruppa på 21 spillere ifølge omtalen i studien "med suksess hadde spilt Champions League foregående år". For Helgerud og Hoff som lenge har jobbet tett både med FC Barcelona-systemet og rivalen Real Madrid, er ikke klubbnavnet det vesentlige.

Det er derimot forståelsen av at deres treningstenkning kan gi betydelig resultatframgang for fotballspillere på elitenivå.

DETTE TRENINGSOPPLEGGET ble benyttet i en åtte ukers periode i sesongoppkjøringen og omfattet to ekstra økter pr. uke med intervall og maksimal styrketrening.

Selve treningen så i praksis slik ut:

•• Ti minutters oppvarming, 4x4 min. løp med 90 til 95% intensitet på tredemølle med 3 min. pause med jogging på 50 til 60% fart. Etter en femten minutters pause kjørte utøverne så maksimal styrke med 90% knebøy i fire repetisjoner. Styrketreningen ble gjentatt tre ganger med tre min. pause mellom repetisjonene. Klarte utøverne fem repetisjoner, ble vekta økt.

Denne spesialtreningen på ca. en time to ganger i uka kom i tillegg til lagets vanlig sesongoppkjøring med rundt ti timers varierte fotballaktiviteter.

DE FYSISKE RESULTATENE ble svært gode, selv om det av høyst forstålige årsaker denne gangen ikke finnes noen kontrollgruppe som bare drev med den vanlige fotballtreningen:

•• I snitt gikk disse elitespillerne fram 8,6% i maks O2-opptak, 0.06 sekunder på 10 meter sprint, 3.0 cm på hopptest og hele 51.7% i maksimal styrke. Den siste resultatforbedringen fra 116 til 176 kilo i knebøy må sees på bakgrunn av et ganske lavt utgangsnivå.

Denne vellykkete studien vil åpenbart bidra til at Helgerud og Hoffs vektlegging av streng periodisert trening med maksimal intensitet får enda større innpass i det fysiske treningsarbeidet innen internasjonal toppfotball. Allerede nå er de to blant de sterkeste navnene der. I fjor ble Jan Helgerud  som eneste utenforstående hentet inn for å være med på Spanias VM-forberedelser til Sør-Afrika, mens Jan Hoff omtrent samtidig underviste alle de fysiologiske ansvarlige i Bundesligaen på oppdrag fra det tyske fotballforbundet.

På dette seminaret i Frankfurt ble den norske forskergruppa forøvrig omtalt som "verdens mest aktuelle i dagens toppfotball".

ÅRSAKEN er selvsagt at økt oksygenopptak betyr større løpsradius og kraft til å gjennomføre flere spurter i løpet av 90 minutters spilletid.

Framgangen gjennom intensiv intervall -og maksimal styrketrening, kan være betydelig. Under fjorårets seminar for Bundesliga-klubbene trakk Jan Hoff fram resultatene som ble oppnådd med Rosenborg seint på 1990-tallet. Dengang økte trøndernes løpskapasitet i snitt med 1,7 km pr. kamp.

På samme vis var både de spanske og tyske spillerne i siste VM gjennomgående høyest på lista over de som løp mest. Det er spesielt interessant i Champions League-finalen i morgen fordi FC Barcelonas ballbesittende spillestil er nøye knyttet til prinsippet om tidlig gjenvinning:

•• Denne stilen setter ekstreme krav til utholdenhet, og gjør at all smart pustehjelp til spillerne mottas med takk.

Og nok en gang går altså litt av takken til forskerne Jan Helgerud og Jan Hoff.