Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Pustepause for RBK

Esten O. Sæther kommenterer.

TRONDHEIM (Dagbladet): I går ble RBK flyttet fra Champions League til Royal League, og da skal du ikke la deg lure av at engelsken høres like fin ut. Trondheims-klubben hører ikke lenger til midtsjiktet i europeisk klubbfotball.

Det var imponerende å kvalifisere seg til enda en sesong blant Europas beste, men nivået har dalt i løpet av høsten. Nå mangler klubben mye og må slite selv for å komme tilbake til sin vante suverene posisjon i norsk fotball.

Da er kanskje noen kamper i den nordiske serien et like greit utgangspunkt som spill noen klasser over.

FOR DETTE

var kampen der RBK skulle presse høyt fra start og trøkke hjem en sjelden seier i Champions League. Sånn ble det ikke. Det er ikke mye kraft i laget om dagen.

Selv på et sledaføre som tradisjonelt skulle være bra for et fysisk robust lag, var ikke RBK bra nok. Det hadde mye å gjøre med gjestenes spesielle kroppsstyrke både i midtforsvaret og helt på topp, men muligens også med hjemmelagets eget nivå.

I USIKKERHETEN

letes det i kriker og kroker på Lerkendal etter årsakene til RBK-stilens traurige sesong. Nylig ble spillernes oksygenopptak testet, og lekkasjer fra testen antyder pustevansker i forhold til gammelt nivå.

Det er uansett til å rette på. Spørsmålet er kanskje hvordan, og der lanserte lokale Adresseavisa i går intervallprinsippene til NTNU-professorene Jan Hoff og Jan Helgerud. Dette idrettsfysiologiske radarparet har de siste åra skaket opp flere idrettsmiljøer i Norge med sin ekstreme vektlegging av intervall kontra langkjøringstrening. Langrennsmiljøet er splittet i synet på dosene og Trondheim-legenes forhold til de kondisjonsansvarlige i Olympiatoppen er ikke helt knirkefritt. Men intervalltenkningen er i hvert fall lett å kombinere med den vanlige fotballtreninga.

DEN RUTINERTE

rådgiveren Bjørn Hansen har nå overtatt ansvaret for RBK-spillernes fysiske trening, og justerer sikkert utholdenheten i treningsperioden etter siste Champions League kamp mot Arsenal om to uker.

Nytten er åpenbar. Variasjonen på oksygenopptaket blant RBK-spillerne er på rundt ti milliliter. Ifølge Helgerud og Hoffs undersøkelser utgjør det i praksis to kilometer mindre løping pr. kamp.

I fotball henger kravet til løping vanligvis sammen med plassering på banen men her har RBK lenge skilt seg ut ved å pålegge store løpsoppgaver både på backer og stoppere. RBK-stilens fleksibilitet har fordret det spesielt gode oksygenopptaket. I en sesong der fleksibiliteten ofte har stivnet til, er det greit å sjekke om det kanskje er pusten som har bremset noe av bevegelsen.

FOR TIDA

bremser også det taktiske utgangspunktet bevegelsen i lengderetning. Nytrener Per Joar Hansen har valgt å snu den tradisjonelle trekanten på midten slik at Frode Johnsen som den mest sentrale midtbanespilleren blir liggende foran de to indreløperne. Mot VIF lørdag gjorde det at RBK kom uvant mye feilvendt sentralt på banen og dermed ikke fikk opp pasningsrytmen som gir backene trygghet til å komme på sine vante lange kantløp.

Denne gangen holdt indreløperne Jan Gunnar Solli og Roar Strand mer igjen for å komme seg rettvendt og slik gi muligheten til å vri spillet hurtigere, men dette bandt samtidig begges offensive løp. Helt på topp ble Harald Martin Brattbakk og den offensive midtbanespilleren Frode Johnsen for stasjonære. Der manglet nettopp de dype, lange løpene bakfra.

FØRST DA

gjestene trakk seg så langt bakover at RBK fritt kunne angripe med hvilke spillere som helst, kom kvaliteten på disse løpene.

Da var Torstein Helstad endelig på banen, og da kom målene som ga noen glimt av gammel storhet.

Men så tilfeldig snur ikke på RBK motgangen.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media