Pusterom uten glede

RBK-garderoben var mer enn et sted der karer skifter til fotballkamp i går kveld. Det var et mellomfornøyd pusterom.

TRONDHEIM (Dagbladet): I bånn for det som gjorde tida etter kampen til en lettelse lå de tre poengene Rosenborg måtte ta fra Songdal. Alt annet enn seier ville vært en lokal klubbskandale. Og derfor var det en smule tabell-ro rundt tekstilene som hang på knagger eller lå på golvet.

Fordi avstanden til Vålerenga igjen er på fem poeng.

Men:

Tro ikke at Rosenborg er fornøyd med prestasjonen mot Sogndal. De vant, ja - men de sprakk også så det grein. Eller la av, om du vil - trygge som de var på seieren.

Til trener Ola By Rises store irritasjon.

-  Tre poeng er tre poeng, konkluderer RBK-treneren tørt. Han har selvfølgelig rett i det. Men allerede i den neste setningen - den som går bak resultatet og inn i kampen, og som ikke bryr seg om all den gode tabell-lufta det er mellom RBK og VIF i minst et døgn til - kommer det han egentlig føler:

Frustrasjon og sinne.

-  Jeg har fortalt spillerne hva jeg mener om andreomgangen, sier han til Dagbladet. -  Det er ingen vits i å gjenta det. Men la meg si det sånn - hvis det som skjedde før pause får åtte på en skala fra null til ti, blir vurderingen av det som skjedde etterpå som følger:

-  Minus to!

Sjokkerende bråstopp

Ola By Rise trodde som alle oss andre at Rosenborg skulle feie Sogndal av banen i andre omgang også. Først og fremst fordi målene kan bli avgjørende i Tippeligaen - dernest fordi følelsen av det du gjør sist i en kamp er det du tar med deg til den neste.

Og etter å ha avsluttet elendig mot det desidert svakeste laget i en under middels europeisk liga, skal Rosenborg nå møte Arsenal.

Det desidert beste laget i en av verdens tøffeste ligaer

-  Selvfølgelig er det dumt, sier Ola By Rise. -  Både det med følelsene og det faktum at det blir 3- 1 når du egentlig bør vinne 5- 0. Men samtidig skjønner jeg gutta litt også, det ble nok noen tanker rundt det som skal skje til onsdag.

-  Jobben i Tippeligaen handler om å sørge for at ingen tar oss igjen.

Harald Martin Motbakke

-  Vi skulle gjerne hatt et par mål etter pause også, men du bestiller ikke bare en kalasseier sjøl om motstanderen heter Sogndal, sier tomålscorer Frode Johnsen. -  Folk kan ikke tro at Sogndal er så dårlige. Men jeg innrømmer at vi la av etter pause - av forskjellige årsaker.

-  Det viktigste er uansett at vi vant.

Det oppsiktsvekkende ved kampen er imidlertid at Harald Martin Brattbakk ikke scoret sitt 160. mål i norsk toppfotball. Eller er det det? Faktum er jo at han ikke har scoret på Lerkendal siden 28. september i fjor.

Og for hvert spark den før så notoriske måltyven fyrer av i den retningen fotballøyeblikkene skapes, kan du liksom se at lufta går ut av ham.

Samtidig som han fylles av fortvilelse.

Harald Martin Brattbakk hadde store muligheter til å gjøre noe med problemet i går ettermiddag. Det nærmeste han kom var et skudd oppå tverrliggeren. Men det måtte innom et Sogndal-bein før det tok den farlige veien.

Alt det andre han prøvde på - og som han før i verden omsatte til mål i blinde - endte i håpløsheten.

Et langt øyeblikk

-  Jeg har ikke marginene på min side for øyeblikket, sier en smilende Harald Martin Brattbakk. Og han skal ha for det - smilet og humøret. For der andre ville gravd seg ned i fortvilelse tar RBK-spissen sine egne problemer på hakespissen.

Og later som ingen ting.

Men marginer i øyeblikket, sier du? Det må i så fall være verdens lengste øyeblikk. For tar vi bort de månedene han ikke har scoret på Lerkendal må du helt tilbake til 5. juli for å finne hans siste av årets fire Tippeliga-mål. Og det er ikke et øyeblikk.

Det er 11 uker.

Vålerenga møter Tromsø på Ullevaal i morgen og vil følges nøye av Rosenborg. Men Ola By Rise tror ikke på hjelp.

-  Jeg tror ikke at Tromsø har brent alt kruttet, men jeg regner likevel med at Vålerenga vinner, sier RBK-treneren til Dagbladet. -  Hvis så skjer er vi fortsatt to poeng foran med fire kamper igjen. Og snakk ikke til meg om press - hele livet mitt i RBK har vært en eneste bli-satt-under-press-prosess.

-  Jeg skal takle det denne gangen også.

UTEN NETTKJENNING: Rosenborgs normale toppscorer Harald Martin Brattbakk slapper av med banan etter nok en målløs kamp på Lerkendal. 33-åringen må stadig vente på den 160. scoringen i toppserien.
TOPPSCORER: Frode Johnsen scoret to ganger mot Sogndal. En finger i været er jubel nok.