ROLIG: Russlands president Vladimir Putin ser ingen grunn til å ta selvkritikk etter at en kommisjon utnevnt av Wada la fram en sjokkerende dopingrapport i går. Der fikk russisk friidrett stryk. Foto: REUTERS/Mikhail Metzel/RIA Novosti/Kremlin
ROLIG: Russlands president Vladimir Putin ser ingen grunn til å ta selvkritikk etter at en kommisjon utnevnt av Wada la fram en sjokkerende dopingrapport i går. Der fikk russisk friidrett stryk. Foto: REUTERS/Mikhail Metzel/RIA Novosti/KremlinVis mer

Putin fnyser av dopingsjokket: - Det finnes ingen beviser

Etter Wada-rapporten.

(Dagbladet): I går kom en uavhengig kommisjon, utnevnt av Det internasjonale antidopingbyrået (WADA), med sin rapport om doping og korrupsjon i friidrettsverden.

I rapporten kom en anbefaling til Det internasjonale friidrettsforbundet (IAAF) om å suspendere Det russiske friidrettsforbundet (ARAF) fra konkurranser.

Nå er Russlands øverste ledere kommet på banen - og via en talsmann fnyser president Vladimir Putin av truslene.

- Så lenge det ikke er noen beviser, er det vanskelig å vurdere anklagene som egentlig virker ubegrunnet, sier Putins talsmann Dmitry Peskov ifølge The Guardian.

På spørsmål om Kremls synspunkter på anklagene mot russiske utøvere, idrettsledere og antidopingsystem, svarer Putins talsmann følgende:

- Det er ikke vårt ansvar å tenke over årsakene til en slik skandale, sier Peskov.

RAPPORTEN:  I går kom en uavhengig kommisjon, utnevnt av Det internasjonale antidopingbyrået (WADA) med en sjokkerende rapport. Her ved leder for kommisjonen Richard Pound i midten. Foto: Xinhua/Sipa
RAPPORTEN: I går kom en uavhengig kommisjon, utnevnt av Det internasjonale antidopingbyrået (WADA) med en sjokkerende rapport. Her ved leder for kommisjonen Richard Pound i midten. Foto: Xinhua/Sipa Vis mer

Det internasjonale friidrettsforbundet (IAAF) skal i møter møter denne uka for å vurdere hvordan de skal tilnærme seg anbefalingen om å utestenge Russland fra friidretten.

- Dette gjelder ikke bare friidretten. Hele den internasjonale toppidretten har en svart dag i dag, sa tidligere friidrettstrener Johan Kaggestad til Dagbladet i går.

Det er bare et drøyt halvår til OL i Rio starter.

- Hvis Russland suspenderes må vi fjerne junior-VM - avlyse mesterskapet og avholde det et annet sted. Det verste som kan skje er at Russland stiller opp i mesterskapet og vi finner ut at ingenting er blitt gjort, sier Ed Warner, leder for friidretten i Storbritannia.

- Ikke bare Russland I går fortalte lederen WADA-kommisjonens leder Dick Pound følgende:

- Vi har hatt et møte med Russlands sportsminister om denne rapporten. Vi sa til ham at han måtte vente dårlige nyheter, sa Dick Pound under presentasjonen.

Pound la til:

- Vi tror ikke Russland er det eneste landet med et dopingproblem og vi tror ikke at friidrett er den eneste sporten med et dopingproblem, sa Pound.

Wada anbefaler også at antidopinglaboratorium i Moskva får lisensen fjernet, og at lederen burde fjernes fra sin stilling.

Ifølge rapporten skal 1417 dopingprøver ha blitt destruert der med overlegg for å ødelegge bevis. Nå anbefales det å utestenge russiske utøvere inntil «det er ryddet opp».

Bestikkelser Lederen ved det omtalte laboratoriet, Grigory Rodchenkov, skal ha innrømmet å ha ødelagt dopingprøvene. Han anklages også for å ha mottatt penger for å skjule testene.

Samtidig hevdes det at det statlige politiet (FSB) i Russland har overvåket stedet. FSB anklages for å ha infiltrert dopinglaboratoriet i Sotsji-OL i 2014 og overvåket antidopingarbeidet under mesterskapet.

Rapporten er på 325 sider, men ikke alt blir gjort offentlig fordi det pågår en kriminaletterforskning. Det som rapporten omtaler som «korrupsjon og bestikkelser på høyeste nivå i IAAF», er levert videre til Interpol.

- Vi har anmeldt enkeltpersoner, laboratoriet, vist brudd på test-regelverket, tåkelegging og betaling av penger for hemmelighold, sa Dick Pound.

Rapporten anbefaler at fem russiske mellomdistanseløpere blir utestengt på livstid. Det samme gjelder utøvernes trenere og støttespillere.

- Det er skuffende å se omfanget av dette. Det er verre enn vi trodde. Jeg håper virkelig Russland tar dette med seg og får en ny start. Vi anbefaler en utestengelse for 2016, sier Dick Pound.

- Det kan jo være at det ikke er russiske friidrettsutøvere i Brasil-OL. Jeg håper det ikke, men det kan ikke utelukkes. Russland kan være med i OL, men de må ta terapien og operasjonen. De har et halvt år på seg. Jeg håper og tror de kan klare det, sier Pound.

• Esten O. Sæther kommenterer:  Putin velger fort å starte en iskald sportskrig.