Putin om russisk langrenns dopingutestengelser

Putin hevder USA står bak dopingutestengelser: – Hevn for vår påståtte involvering i valget

Mener utestengelsene fra IOC er et ledd i å skape misnøye før presidentvalget i Russland.

SKYLDER PÅ USA: Russlands president Vladimir Putin antyder at dopingpåstandene mot Russland er en del av et amerikansk forsøk på å forvikle presidentvalget i Russland i mars. Foto: Alexei Druzhinin/ Sputnik/ Kremlin Pool Photo/AP/NTB Scanpix)
SKYLDER PÅ USA: Russlands president Vladimir Putin antyder at dopingpåstandene mot Russland er en del av et amerikansk forsøk på å forvikle presidentvalget i Russland i mars. Foto: Alexei Druzhinin/ Sputnik/ Kremlin Pool Photo/AP/NTB Scanpix) Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Den russiske presidenten antydet tidligere i dag at utestengelsen av russiske utøvere og påstandene om statlig støttet russisk dopingprogram er et forsøk på å skape misnøye før det russiske presidentvalget.

Det er Reuters som skriver om Putins uttalelser.

Først ble Aleksandr Legkov og Evgenij Belov fratatt sine medaljer av IOC for en drøy uke siden. I dag kom det fram at ytterligere fire russiske utøvere fra Sotsji-lekene er utestengt fra alle IOC-arrangementer på livstid, deriblant tre ganger sølvmedaljør fra lekene, Maxim Vylegzjanin.

Det betyr at Martin Johnsrud Sundby, Petter Northug jr., og Ola Vigen Hattestad trolig får tilsendt OL-medaljer i posten.

Rapporter fra Verdens Antidopingbyrå, WADA, har framlagt påstander om et statlig styrt dopingprogram, som inkluderte tukling med russiske utøveres positive prøver av laboratorier og sikkerhetspersonell i de olympiske lekene for snart fire år siden.

Mener USA står bak

– Dette er det som plager meg: Lekene i Pyeongchang starter i februar og når er presidentvalget vårt? I mars, siterer RIA Novosti, det statlige russiske nyhetsbyrået Putin på.

– Det er stor grunn til å mistenke at alt dette er gjort av noen for å skape de nødvendige betingelsene for misnøye blant sportselskere og utøvere.

Putin, som ventes å stille til gjenvalg og forlenge perioden som president antydet også at USAs store påvirkning på internasjonale idrettsorganisasjoner kan ha en negativ effekt på Russland.

Putin sa i uttalelsen at USA er hjemlandet til «de største selskapene som tilrettelegger for og kjøper tv-rettigheter, hovedsponsorene og annonsører» av store idrettsarrangement.

– Som hevn for vår påståtte involvering i valget deres, vil de (USA, journ.anm.) ønske å skape problemer i valget av president i Russland, sa Putin.

Forrige måned sa Putin at IOC ble presset av USA for å forhindre at Russland tar del i de vinterolympiske lekene i Pyeongchang neste år.

Nekter for involvering i dopingskandaler

Russland unnslapp en altomspennende utestengelse under Rio-lekene i 2016, til selv om de var, og er, utestengt fra å delta i internasjonale friidrettsstevner.

Landets paralympiske komité og antidopingbyrå, RUSADA, er også fortsatt suspendert etter dopingskandaler.

Til tross for gjentatte forespørsler om samarbeid med internasjonale organisasjoner for å hjelpe landet med å bli kvitt doping har myndighetene alltid nektet for statlig involvering i skandalene.

IOC sier at de vil avgjøre om russiske utøvere får delta i Pyeongchang-lekene i det hele tatt under komiteens styremøte 5.–7. desember.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer