Putin-hyllest vekker avsky

Jelena Välbe kommer med nye uttalelser som vekker oppsikt.

SKRYTER AV PUTIN: Russlands skipresident Jelena Välbe. Foto: Terje Pedersen / NTB
SKRYTER AV PUTIN: Russlands skipresident Jelena Välbe. Foto: Terje Pedersen / NTB Vis mer
Publisert

OBERSTDORF/OSLO (Dagbladet): Russlands skipresident Jelena Välbe (54) har gitt sin fulle støtte til Russland-president Vladimir Putin.

- Jeg tror han må ha erobret 99 prosent av kvinnene i Russland. Når han snakker, lytter mange kvinner. Veldig få kvinner hører på andre politikere, sier Välbe til det statseide russiske nyhetsbyrået RIA Novosti, gjengitt av NRK.

Den frittalende skipresidenten sier at hun stoler helt og fullt på Putin, som leder Russland i en krig mot Ukraina.

- Alle årene Vladimir Vladimirovitsj Putin ble valgt som president, stemte jeg på ham. Jeg var hans rådgiver. Derfor vil jeg aldri motsi, diskutere eller engang tenke på hans beslutninger, fordi jeg stoler fullstendig på ham. Og jeg syns det er helt rett.

Välbe har ikke uttalt seg så tydelig om Putin etter at krigen brøt ut, og sier at hun tror mange ledere er redde for å si hva de mener om politikk, også fordi det kan skade utøverne.

- Det er sant. Men det virker på meg som om alt er tydelig for alle, at det er tydelig for hele verden at vi er patrioter, sier Välbe.

Reagerer

NRKs sportskommentator Jan Petter Saltvedt reagerer voldsomt på Välbes utsagn:

- Det er helt forkastelig at en langrennspresident kommer med disse uttalelsene. Ingenting av innholdet overrasker meg, men hun har holdt en lav profil siden invasjonen av Ukraina for å ikke provosere det internasjonale skisamfunnet, sier han til NRK.

SAMMEN i 2014: Vladimir Putin og Jelena Välbe under en seremoni i etterkant av Sotsji-OL. Foto: www.kremlin.ru
SAMMEN i 2014: Vladimir Putin og Jelena Välbe under en seremoni i etterkant av Sotsji-OL. Foto: www.kremlin.ru Vis mer

Langrennsløper Emil Iversen er ikke overrasket over utspillet til Välbe.

- Vi har vel en mistanke om at det er en del russere som støtter ham, så det kommer ikke som noe sjokk, sier Iversen til Dagbladet.

- Misforstår

Dagbladet snakket med Italias trener Markus Cramer under Tour de Ski. Tyskeren, som var trener for Russland til krigen brøt ut, mener at mange misforstår utøverne:

- Jeg tror at mange i Skandinavia og Mellom-Europa har et feil bilde av utøverne fra Russland. De vet hva som skjer, de vet hvorfor de ikke kan konkurrere og de fleste av dem, jeg har ikke kontakt med alle, er mot krigen. De vil ha fred i verden, ikke krig. De vil krige på arenaen, sier Cramer til Dagbladet.

STØTTER UTØVERNE: Markus Cramer, her fra Beitostølen tidlligere i vinter. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
STØTTER UTØVERNE: Markus Cramer, her fra Beitostølen tidlligere i vinter. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

Den amerikanske langrennsløperen Ben Ogden (22) er også på plass i Oberstdorf. Han fikk spørsmål om hva han syns om at de russiske utøverne er utestengt fra å konkurrere i verdenscupsirkuset.

- Jeg vet ikke når russerne bør få lov til å konkurrere igjen. Jeg er ikke en politisk person, men jeg liker det når russerne konkurrerer, for de slår nordmennene og de kjemper hardt, men jeg følger ikke politikk, svarer Ogden på Nettavisens spørsmål og fortsetter:

- Det er sannsynligvis bra at de ikke fikk delta i år på grunn av krigen, som er ganske «fucka», men jeg håper de kommer tilbake snart, for jeg liker dem.

Slik gikk det på 10 km klassisk for herrer i Oberstdorf tirsdag:

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer