Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Putin kritiserer WADA etter dopingforbud: - Det har ingen innvirkning på resultatet

Snakket om meldonium under debatt.

REAGERER: Russiands president Vladimir Putin mener Verdens Antidopingbyrå (WADA) skulle undersøkt bedre hvor langt tid det tar før meldonium er ute av kroppen. Foto: REUTERS/Maxim Shemetov/NTB Scanpix
REAGERER: Russiands president Vladimir Putin mener Verdens Antidopingbyrå (WADA) skulle undersøkt bedre hvor langt tid det tar før meldonium er ute av kroppen. Foto: REUTERS/Maxim Shemetov/NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Det var under en maratondebatt på russisk tv at Vladimir Putin kom med sine synspunkter på stoffet meldonium, som skaper mange overskrifter etter at det ble forbudt tidligere i år.

- Dette stoffet ble aldri sett på som doping. Det har ingen innvirkning på resultatet. Det er et faktum. Det hjelper bare hjertet under høy belastning, sier Putin, gjengitt av blant andre The Guardian.

Meldonium bedrer blodsirkulasjonen, noe som påvirker prestasjon og restitusjonstid. Verdens Antidopingbyrå (WADA) skrev i fjor at stoffet fra nyttår ble flyttet fra «overvåkes» til «forbudt» på grunn av bevis som viste at utøvere brukte det for å bedre prestasjonen.

Meldonium ble hyppig brukt av idrettsutøvere fra Øst-Europa før det ble forbudt. Minst 172 idrettsutøvere har testet positivt siden stoffet ble forbudt av WADA 1. januar.

Lite informasjon Putin sa videre at han ikke tror myndighetene er ute etter å ta Russland da de gjorde meldonium forbudt. Han kritiserer WADA for at de ikke undersøkte tidligere hvor lang tid det tar før stoffet er ute av kroppen.

- Det var ingen tydelig informasjon, sier Putin.

Meldonium brukes til å behandle hjertesykdommer. Tennisstjernen Maria Sjarapova er én av utøverne som har testet positivt. Noen utøvere forteller at de stoppet å bruke meldonium da det ble forbudt, men at de likevel testet positivt under testing.

WADA har uttalt at dette kan gjøre at utøvere ikke straffes, dersom funn av små mengder meldonium samsvarer med det som blir fortalt.

Seint i mars kom beskjeden om at 27 russiske utøvere hadde testet positivt på meldonium i år. Et tall som idrettsministeren i Russland, Vitalij Mutko, hevdet kunne endre seg.

Utestengt Russisk friidrett er allerede utestengt fra internasjonale konkurranser på grunn av dopingproblemene. For øyeblikket tyder lite på at de får bukt med problemene innen Rio-OL i august.

- De er tydelig i en vanskelig situasjon, men du må være klar for alt hvis du spør meg. Vi vil kjempe for en rettferdig avgjørelse, sier Putin, som forteller at idrettsbevegelsen i Russland jobber med gode advokater for å se på saken.

Den britiske avisa The Times hevder at det har foregått systematisk doping i russisk svømming i over ti år. Den russiske svømmestjernen Julia Jefimova har allerede testet positivt på meldonium og risikerer livstidsutestengelse siden hun har vært utestengt for doping tidligere. Det er bare toppen av isberget, hevder avisa.

I en dokumentar om doping i Russland viser Hajo Seppelt og Florian Riesewieck til en studie fra 2015 som viser at 17 prosent (725 av 4316) av russiske toppidrettsutøvere testet positivt på meldonium, som på det tidspunktet var på WADAs overvåkingsliste.

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram
Hele Norges coronakart