TAR GREP: Russlands president Vladimir Putin sier i en uttalelse at de som nevnes i dopingrapporten vil bli suspendert. Foto: Mikhail Klimentyev / AP / NTB Scnapix
TAR GREP: Russlands president Vladimir Putin sier i en uttalelse at de som nevnes i dopingrapporten vil bli suspendert. Foto: Mikhail Klimentyev / AP / NTB ScnapixVis mer

Putin lover at dopingrapporten vil få konsekvenser

- De involverte blir suspendert. 

President Vladimir Putin sier i en uttalelse at de involverte i den russiske dopingskandalen vil bli fjernet inntil etterforskningen er avsluttet, men sår tvil om McLaren-rapportens troverdighet.

Verdens antidopingbyrå (WADA) presenterte rapporten til professor Richard McLaren på en pressekonferanse mandag. Den inneholdt bevis for statlig organisert doping i Russland.

– Vår posisjon har alltid vært at doping ikke skal tolereres innen idrett, sier Putin i en uttalelse mandag kveld.

– De ansatte som er nevnt i kommisjonens rapport, vil bli suspendert inntil etterforskningen er avsluttet. Men før vi tar en endelig beslutning, ber vi WADA komme med detaljert og objektiv informasjon basert på fakta, slik at russisk lov kan håndheves og etterforskerne kan bruke dette i sitt arbeid.

Ifølge rapporten skal blant annet den russiske sportsministeren Vitalij Mutko personlig være involvert i en dopingsak om en utenlandsk fotballspiller i den russiske ligaen. Om Mutko utestenges er foreløpig usikkert.

Sår tvil om rapportens troverdighet

McLaren-rapporten er i stor grad basert på uttalelsene fra Grigorij Rodtsjenkov, mannen som var leder for Moskvas antidopinglaboratorium. Han flyktet til USA etter å ha avslørt detaljer om Russlands dopingvirksomhet i Sotsji.

Putin sår tvil om Rodtsjenkovs troverdighet:

– Anklagene mot russiske utøvere er basert på informasjon fra én person. En person med et skandaløst rykte, sier presidenten.

Rodtsjenkov er under etterforskning i Russland.

Russiske myndigheter refererer også til det de kaller en farlig blanding av sport og politikk, og trekker linjene tilbake til den internasjonale boikotten av OL i Moskva i 1980 og Sovjetunionens påfølgende boikott av OL i Los Angeles fire år senere.

– Vi ser at politikken blander seg inn i idretten igjen. Denne blandingen tar en ulik form i dag, men essensen er den samme: å gjøre sport til et instrument for geopolitisk press, for å danne et negativt bilde av nasjoner og folkeslag.

WADA oppfordrer til utestengelse

WADA oppfordrer Den internasjonale komité (IOC) til å utestenge Russland fra alle sportskonkurranser inntil en omfattende kulturendring hva gjelder holdninger til doping er gjennomført.

Rapporten til McClarens kommisjon inneholdt tre hovedfunn:

1. Laboratoriet i Moskva beskyttet russiske utøvere, innenfor et statsdiktert system. Det betød at personellet ikke hadde noe annet valg enn å hjelpe til med å skjule doping.

2. Laboratoriet i Sotsji hjalp til med å bytte dopingprøver for å sikre at en forhåndsutvalgt gruppe med russiske utøvere kunne delta i lekene.

3. Det russiske idrettsdepartementet kontrollerte og overvåket manipulering av analyseresultatene. Ministeren hadde det siste ordet, og russiske ledere visste at russiske utøvere brukte dopingmidler.

(NTB)