TRYGT: Vladimir Putin sier homofile utøvere ikke har noe å frykte under OL i Sotsji. Foto: Alexander Zemlianichenko / Reuters / Pool / NTB Scanpix
TRYGT: Vladimir Putin sier homofile utøvere ikke har noe å frykte under OL i Sotsji. Foto: Alexander Zemlianichenko / Reuters / Pool / NTB ScanpixVis mer

Putin ønsker homofile utøvere velkommen

Beroliger IOC-presidenten.

(Dagbladet): Russlands kontroversielle anti-homolov har fått mye negativ oppmerksomhet i internasjonal media det siste året.

Loven forbyr såkalt homoseksuell propaganda, og gjør det straffbart å omtale homofili, samt å vise sin seksualitet offentlig.

Denne loven har ført til at flere har tatt til orde for å boikotte OL i Sotsji kommende vinter.

Nå sier Russlands president, Vladimir Putin, at homofile utøvere kan føle seg helt trygge.

Alle er velkomne I en samtale med Thomas Bach, president i den internasjonale olympiske komité (IOC), skal Putin ha forsikret om at homofile utøvere og supportere ikke vil oppleve noen form for forfølgelse.

- Vi vil gjøre alt vi kan for sikre at utøvere, fans og gjester vil føle seg komfortable under OL, uavhengig av etnisitet, rase og seksuell legning. Det vil jeg gjerne understreke, sa Putin til Bach, ifølge BBC.

Bach har tidligere latt være å kommentere Russlands holdninger til homofile, på tross av at både utøvere og grupper som kjemper for homofiles rettigheter har tatt til orde for at IOC bør legge mer press på Russland i saken.

Kritiske utøvere Flere utøvere har kritisert Russlands holdninger. Amerikanske Ted Ligety oppfordret til en boikott av lekene, mens østerrikske Anna Fenninger mente ansvaret ligger hos IOC. Aksel Lund Svindal var derimot ikke villig til å si mye om temaet.

- Politikk og idrett bør ikke blandes. Idretten er rettferdig og ren, og den beste vil vinne. Politikken er ikke slik, sa Svindal.

Jelena Isinbajeva, en av Russlands største idrettsstjerner, forsvarer homoloven, og fikk mye kritikk etter en uttalelse i august.

- Vi er imot homoseksualitet innerst inne i oss selv. Jeg støtter opp om regjeringen, sa Isinbajeva.