VM-åpningen er for autokrater, homofober og spesielt interesserte

Putin serverer oss en drittkamp: Tidenes verste åpning i et VM

Russland - Saudi Arabia er åpningskampen vi ikke bryr oss om. Fredagens Egypt-Uruguay og Portugal-Spania er våre kamper.

VM-SJEF?: Russlands president Vladimir Putin taler før VM-starten i dag. Han serverer oss tidenes verste åpningskamp, skriver Morten P. Foto: AFP PHOTO / Kirill KUDRYAVTSEV
VM-SJEF?: Russlands president Vladimir Putin taler før VM-starten i dag. Han serverer oss tidenes verste åpningskamp, skriver Morten P. Foto: AFP PHOTO / Kirill KUDRYAVTSEV Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

KUNNE VM 2018 åpnet med en mer uinteressant og politisk ukorrekt fotballkamp, om du ikke er russer, saudiaraber, autokrat, homofob, kvinnehater, og you name it-undertrykker, vel å merke?

Nei, jeg tror ikke det.

Russland (70) og Saudi-Arabia (67), på toppen av veldig mye annet som ikke er bra, er de to lavest rangerte fotballagene i VM, lavere enn Norge (53).

Russland-Saudi Arabia er åpningskampen ingen vil ha.

SELV VLADIMIR PUTIN må være irritert på denne kampen. FIFA kunne jo i det minste gitt dem (han) Uruguay for det smurte vennskapets skyld. Eller for de 100 milliardene (norske kronene) som er lagt i mesterskapet.

Uruguay, en internasjonal storhet.

DEN BESTE: England mot Argentina var kampen som hadde alt. De som var involvert snakker med FourFourTwo om målene, det røde kortet og straffesparkkonkurransen. Video: FourFourTwo Vis mer

FOR IKKE Å snakke om Egypt med verdensstjerna Mohamed Salah, for sikkerhets skyld med base i Tsjetsjenias hovedstad Groznyj. Der Putins såkalte pitbull – homofoben, kvinnehateren og torturisten Ramzan Kadyrov, mannen med dødslista, han som har sagt at homofile er samfunnets gift – soler seg i Liverpool-essets glans samtidig som han bruker islam som et verktøy til innpass på den arabiske halvøya. Hvor undertrykkende kan dette egentlig bli var tanken da jeg leste rapporter om deportasjoner av Russlands homofile, hjemløse og prostituerte i forrige uke, hvor langt er russerne villige til å gå i sin totale forakt for internasjonale konvensjoner.

Svaret var Ramzan Kadyrov smilende med Mohamed Salah i Groznyj.

SJOKK: Det startet med at Marco Materazzi slang med leppa mot Zinedine Zidane, som mistet besinnelsen og skallet ham ned. Se dokumentaren her. Video: FourFourTwoVis mer Vis mer

RUSSLAND-SAUDI ARABIA er en lavskalert fotballkamp og VM-åpning for autokrater og spesielt interesserte. Vi andre gleder oss til Egypt-Uruguay og Portugal-Spania. Ikke sånn å forstå at Egypt er et politisk mønsterbruk, rundt 90 millioner mennesker er igjen kuet til å akseptere diktaturets liksomvalg, altså det som en gang var før revolusjonen i 2011, men de har i hvert fall gode fotballspillere og en ålreit motstander i Uruguay.

Portugal-Spania er alltid en fest, der onsdagens sparking av Spania-boss Julen Lopetegui, alt fordi det er blitt offentlig kjent at han tar over Real Madrid etter VM, gir kampen en ekstra dimensjon.

I tillegg er det to gode fotballag med spillere vi elsker å elske.

RUSSLAND VAR ET godt fotballag en gang, kunne og burde vært det denne gangen også, men i Putins rike har alt gått galt siden landet ble tildelt VM. Saudi-Arabia, og dette gjør egentlig litt vondt, har faktisk en bedre VM-historie enn Norge.

MIMRER: Den italienske legenden snakker om oppturer og nedturer for Italia gjennom tre uforglemmelige VM-sluttspill. Video: FourFourTwo Vis mer

I 1994 GIKK de til åttendedelsfinalen i USA. Etter det kvalifiserte de seg både til Frankrike (98), Japan/Sør Korea (02) og Tyskland (06). Saudi-Arabia er altså i sitt femte sluttspill i moderne tid. Norge har bare deltatt i to (94/98). Men minnet som slår en fra arabisk fotball er episoden mellom Kuwait og Frankrike i 1982, et av VM-historiens mest bisarre øyeblikk.

Da Kuwaits fotballpresident, Prins Fahid, ikke fant seg i at dommeren ikke godttok spillernes protester etter Frankrikes 4–1 scoring – de sa de hadde hørt et fløytesignal, de trodde spillet stoppet – og selv gikk ned på banen og ba spillerne om å gå i garderoben.

Enden på den visa var at dommeren annullerte målet (!!).

Enden på dommer Miroslav Stupar var utestengelse mens Prince Fahid fikk en bot på en sum han sikkert hadde i lomma, åtte tusen pund.

Offisielt avspark VM 2018 er i dag kl. 17.00.

For alle oss andre, i morgen kl. 14.00.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer