Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Putin skal ha blitt kontaktet da ni russere ble mistenkt for doping

Lekkasjer fra del to av WADA-rapporten.

 BLE KONTAKTET:  Vladimir Putin skal ha blitt kontaktet for å finne en løsning da ni russere avla mistenkelige dopingprøver. Foto: NTB / Scanpix.
BLE KONTAKTET: Vladimir Putin skal ha blitt kontaktet for å finne en løsning da ni russere avla mistenkelige dopingprøver. Foto: NTB / Scanpix. Vis mer

(Dagbladet): Torsdag legger Verdens antidopingbyrå fram del to av rapporten som blant annet avslørte systematisk hemmelighold av doping i Russland.

- Dette gjelder ikke bare friidretten. Hele den internasjonale toppidretten har en svart dag i dag, sa den tidligere landslagstreneren i friidrett og TV-kommentator Johan Kaggestad til Dagbladet da.

Funnene fra fjorårets rapport skal imidlertid bare ha vært starten på visa. Lederen for WADA(World Anti-Doping Agency)-kommisjonen, Dick Pound, har allerede signalisert nye sjokkfunn i rapporten som offentliggjøres i dag. 

- Korrupsjon er forankret i organisasjonen, står det i rapporten. 

Mulig Putin-innblanding Noe av dens innhold har allerede lekket ut, og torsdag meldte nyhetsbyrået AP at Russlands president Vladimir Putin mulig har blitt konsultert i forbindelse med en dopingsak om noen av Russlands utøvere.

Ifølge AP skal IAAF-advokat Huw Roberts ha inngått en avtale med Putin da ni russiske dopingmistenkte utøvere ikke fikk konkurrere i VM i 2013. 

Opplysningene kommer fra en anonym kilde som angivelig skal ha hatt tilgang på rapporten én dag før offentliggjøringen. 

Ingen av de ni utøverne fikk delta i VM 2013, men sakene til de gjeldende utøverne har heller ikke blitt fulgt opp i etterkant av utestengelsen.

- Han var i en vanskelig situasjon I dokumentasjonen fra møtene mellom daværende IAAF-president Lamine Diack og IAAF-advokat Huw Roberts kommer det fram at Diack ønsket å finne en løsning på dopingen blant de ni utøverne.

Denne kom ikke, og ett år senere gikk Roberts av, angivelig som følge av at han ikke fulgte opp testresultatene fra 2013. Roberts og Putin skal ifølge rapporten ha utviklet et vennskap i perioden da Roberts jobbet i IAAF (International Association of Athletics Federations). 

- Han var i en vanskelig situasjon som bare kunne løses av President Putin, som han hadde et vennskap med, skal Diack ha sagt i etterkant. 

Dekket over Det er i tillegg registrert en markant økning av økonomiske midler til russiske TV-rettigheter i VM 2013, hvor utbetalingene skal ha stammet fra en russisk bank. 

I etterkant skal Diacks sønn, Papa Massate Diack, og Det russiske friidrettsforbundet avholdt møter med hverandre, hvor TV-rettighetene var ett av temaene som skulle tas opp. 

Det endte med at Papa Massate Diack inngikk en ny avtale med banken, med en verdi på over 200 millioner norske kroner. 

Ifølge Dick Pound skal også denne avtalen granskes. 

Omfattende omstrukturering I rapporten konkluderer WADA-presidenten med at IAAF må gjennom omfattende omstruktureringer for å sikre at den utbredte korrupsjonen blir avdekket. 

Dick Pound skriver også at omfanget av korrupsjonen tyder på at det umulig kan være få personer som står bak.   

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media