Idrettsboikott av Russland

Putins doptrener til USA

En familietur til Boston varsler skandale.

BLIR UTSKJELT: En gråtende dopingmistenkt Kamila Valieva (15) blir utskjelt av den kompromissløse treneren Eteri Tutberidze foran TV-kameraene for angivelig dårlig holdning etter en mislykket OL-finale. Nå skal Tutberidze til USA på familiebesøk til datteren som er isdanser. Midt i Russlands krig mot Ukraina og en pågående dopingsak, blir det storpolitikk av sånt. FOTO:AP/Natacha Pisarenko)
BLIR UTSKJELT: En gråtende dopingmistenkt Kamila Valieva (15) blir utskjelt av den kompromissløse treneren Eteri Tutberidze foran TV-kameraene for angivelig dårlig holdning etter en mislykket OL-finale. Nå skal Tutberidze til USA på familiebesøk til datteren som er isdanser. Midt i Russlands krig mot Ukraina og en pågående dopingsak, blir det storpolitikk av sånt. FOTO:AP/Natacha Pisarenko) Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

NÅR en mor til uka drar fra Russland på besøk til sin voksne datter i Boston i USA, er det starten på en dramatisk utvikling på sanksjonene mot Putins herjinger.

Der i den velstående amerikanske storbyen på østkysten bor nå det russiske isdansparet Diana Davis og Gleb Smolkin mens de får hjelp til å sette sammen et nytt program av den berømte franske koreografen Benoit Richaud.

De unge russerne har trent lenge med de beste trenerne denne sporten kan tilby, men foreløpig har paret større navn enn resultater. Under OL-debuten i Beijing i februar stoppet det på en beskjeden 14. plass.

Interessen rundt de to er likevel formidabel på grunn av foreldrene. 21-årige Diana er datter til den svært omstridte suksesstreneren Eteri Tutberidze, mens jevngamle Glebs pappa Boris er en folkekjær, morsom filmstjerne hjemme i St. Petersburg.

Med slike foreldre er paret superstjerner i kunstløpsgale Russland. Og nå om mamma drar på besøk, er russerne redde for at dette skal gå riktig galt:

- Det er opplagt at ankomsten til Tutberidze i USA står i fare for å bli en kjempeskandale, skriver det store sportsnettstedet championat.com.

Og det er sant.

FOR midt i de stadig tøffere amerikanske sanksjonene mot Putins brutale krig i Ukraina, virker det lite trolig at en av hans viktigste PR-figurer fra den mest prestisjetunge russiske idretten bare kan dra på familietur til Boston som om ingen ting har hendt.

Da den amerikanske kunstløps-podkasten «The Skating Lesson» forleden offentliggjorde disse reiseplanene, var raseriet stort i USA:

- Den kjente misbrukeren Tutberidze. For la oss fortsatt kalle henne med fullt navn, skrev en innsender for å minne om Beijing-OLs største skandale; dopingsaken mot Eteri Tutberidzes bare 15 år gamle elev Kamila Valjeva.

Og her er sosiale medier og amerikanske idrettsmyndigheter på samme lag:

- Rene utøvere fortjener bedre enn denne stakkars lille jenta. Hun er blitt ødelagt av doping i tillegg til at det statlig russiske systemet utnytter henne, sier Travis Tygart; sjef for Antidoping USA (USADA) og i årevis verdens mest profilerte dopingjeger.

MIDT under vinterlekene ble det kjent at russerne selv hadde tatt prøvene som avslørte at tenåringen Kamila var blitt dopet i forkant av det nasjonale mesterskapet. Da nyheten ble droppet rett etter at Valieva hadde tatt gull i den olympiske lagkonkurransen, ble russisk toppidrett avkledd igjen.

Den internasjonale olympiske komiteen ville ha Kamila Valjeva ut av OL umiddelbart, men dommerne i Idrettens Voldgiftsdomstol mente hun var for ung til å straffes på direkten.

Det får så være. Det skandaløse i saken ligger uansett i et kynisk russisk bruk-og-kast-regime i kunstløp. Altså at denne sportens supermakt stadig forbrukte jenter som er for unge til å bli dømt for laboratorium-bevist dopingbruk:

  • Men gamle nok til å vinne OL-gull for Putin.

Det opprørte resten av kunstløpsverdenen.

Og det ga IOC-president Thomas Bach en sjanse til å bryte med Putin før invasjonen av Ukraina.

MENS Kamila Valievas mislyktes og gikk gråtende ut av den avsluttende individuelle OL-finalen, byttet mektige Thomas Bach plutselig side i den sportslige rivaliseringen mellom Russland og de vestlige demokratiene.

Den IOC-presidenten som i årevis hadde beskyttet Putin og Russlands plass i internasjonal idrett, innkalte til pressekonferanse og kastet seg over de russiske metodene for å få medaljer:

- Jeg fryser på ryggen når jeg ser hvordan Kamila blir behandlet av støtteapparatet sitt, sa Thomas Bach og fortsatte nådeløst mot Eteri Tutberidze og hennes medtrenere:

- I stedet for å gi Kamila trøst kunne du fornemme den kjølige atmosfæren. Kroppsspråket var avvisende. Alt dette gir meg ikke noe særlig tillit til trenerne hennes, understreket IOC-presidenten uten tanke på hva han tidligere har godtatt av trenere fra autoritære regimer.

DER OG DA lød kritikken som en krigserklæring fra Bach mot Putins aggressive nasjonalistiske eliteidrett. For russerne er jo slett ikke alene om å misbruke barn og tenåringer for å få internasjonale medaljer. Dette er et omfattende problem verden over. Spesielt i de idrettene som har kunstig lave aldersgrenser for å utnytte fordelene ved unge kropper.

Det påfallende ved Russland har vært statens involvering i misbruket. Putin har knyttet seg tett til eliteidretten, og brukt enhver lovlig og ulovlig suksess der til å løfte sitt eget autoritære regime.

Dette misbruket ga IOC-president Thomas Bach en sjanse til å komme seg unna favntaket til en stadig farligere Putin i tolvte time. Bare dager seinere gikk russiske styrker inn i Ukraina, og Bach kastet supermakten direkte ut av internasjonal idrett for brudd på den såkalte «olympiske freden».

SEINERE er det blitt stadig tydeligere at denne boikotten vil vare lenge. Det er derfor det er noe som ikke rimer i denne historien om mamma Tutberidze sin familietur til USA.

Men i mellomtida jubler russisk sportspresse:

- Alt dette høres ut som en virkelig oase i all denne håpløse ørkenen, skriver nå russiske Sport-Express og applauderer muligheten til å komme seg rundt den internasjonale boikotten av Russland.

Akkurat det kan fort bli med tanken:

  • Det er dristig av Tutberidze å dra til USA uten en eller annen avtale med amerikanske myndigheter.

Og det vet russerne.

BAKGRUNNEN er den ganske nye amerikanske sivile lovgivningen mot doping som gir USA juridisk mulighet til å dømme utlendinger som har brutt internasjonale dopingregler.

- Tutberidze risikerer friheten sin ved å besøke datteren, konkluderer det svært nasjonalistiske nettstedet Sportbox.ru.

Også her har russiske sportsmedier rett. Denne amerikanske lovgivningen kom som en følge av avsløringene om russisk statssvindel i Sotsji-OL. Loven er til og med oppkalt etter den berømte varsleren Grigory Rodchenkov som stakk til USA fra sjefsjobben for det herostratisk berømte dopinglaboratoriet i Moskva.

Nå lever han på hemmelig sted under beskyttelse av amerikansk politi etter å ha gitt myndighetene i USA all informasjon om hvordan Putins regime det siste tiåret har svindlet til seg internasjonale medaljer.

DET er denne såkalte «Rodchenkov-Anti-Doping-Act» som gjør at Eteri Tutberidze risikerer å bli arrestert om hun kommer til Boston. Som trener for Kamila Valieva er Tutberidze fortsatt en del av den pågående dopingsaken mot hennes mindreårige elev.

Unge Valieva fikk ingen endelig dom under OL. Saken er under etterforskning. I mellomtida blir også OL-gullet til det russiske laget hennes holdt tilbake.

JURIDISK er dette altså en uavklart dopingsak, og åpner for en amerikansk sivil reaksjon. Det gjør den planlagte familieturen mildt sagt spesiell.

Derfor spekulerer russiske medier i andre årsaker bak den skandaliserte trenerens planlagte USA-reise. Vil hun kanskje bli amerikansk? Eller mer sannsynlig bruke anledningen til å dra videre til Georgia der hun har familie?

Om det ikke er de to unge isdanserne som er på vei til å bytte bort sitt russiske pass med bare ett amerikansk. Eteri Tutberidze fødte datteren Diana under sitt lange USA-opphold for drøyt 20 år siden. Diana har også amerikansk pass, og muligheten til å omgå en langvarig idrettsboikott av Russland.

Nå som krigen drar ut, blir nettopp nasjonsbytte stadig mer aktuelt for russiske sportsstjerner i de største internasjonale idrettene.

den annen side får amerikanske myndigheter et internt problem om landet tillater en av Putins viktigste trenere å jobbe som russer i USA. Med Eteri Tutberidze bak vantet i skøytehallen i Boston, svekkes idrettsboikotten av Russland.

Og akkurat det kommer neppe til å skje med mindre turen er en del av en større amerikansk plan for å ramme Russlands mest populære sport.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer