Russisk profil foreslår to gullvinnere

Putins melding etter Klæbo-bråket

President Vladimir Putin har også fått med seg det norsk-russiske bråket i skisporet i Oberstdorf. Putin støtter Bolsjunov, mens Natalja Matvejeva - som vant to individuelle verdenscupseire i løpet av karrieren - foreslår å kåre to gullvinnere.

FRATATT: Johannes Høsflot Klæbo ble fratatt gullet på femmila i ski-VM. Video: Haarstad / NRK Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det koker i både Russland og Norge etter dramaet på VM-femmila i Oberstdorf, hvor Johannes Høsflot Klæbo ble diskvalifisert for gullet, hvorpå Emil Iversen rykket opp som ny verdensmester. Aleksandr Bolsjunov og Simen Hegstad Krüger er henholdsvis ny sølv- og bronsemedaljevinner.

Meningene er mange og sprikende. Den tidligere russiske langrennssprinten Natalja Matvejeva - som i et intervju med Dagbladet i 2017 inviterte Petter Northug til hotellrommet for en dopingsamtale - kommer nå med et noe utradisjonelt forslag etter femmilsbråket i Oberstdorf.

- Jeg synes det bør deles ut to gullmedaljer. Den ene til Emil Iversen og den andre til Bolsjunov, fordi han ville ha slått Iversen med to hele staver. Klæbo kunne og burde ha valgt en annen korridor, sier Natalja Matvejeva til Dagbladet.

DRAMA: Dramatikk på oppløpet under femmila i ski-VM. Bilder fra NRK Vis mer

Russlands president Vladimir Putin har også fått med den norsk-russiske dramatikken i skisporet. Putin går langt i å antyde at han mener Bolsjunov er den rettmessige vinner.

Putins melding

Det skal Putin ha uttrykt i en personlig melding til Bolsjunov etter sammenstøtet med Johannes Høsflot Klæbo.

Putins pressesekretær Dmitry Peskov sier, ifølge nyhetsbyrået TASS og avisa Sport Express, at Russlands president gratulerte Bolsjunov etter det som til slutt ble VM-sølv bak Emil Iversen på den høydramatiske femmila i Oberstdorf.

- Vladimir Putin sendte et gratulasjonsmelding til Aleksandr Bolsjunov, som mottok sølvmedalje på femmila. Putin bemerket at det var Aleksandr Bolsjunov som var den virkelige helten, sier pressesekretær Peskov.

STØTTER BOLSJUNOV: Vladimir Putin. Foto: Alexei Druzhinin, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP
STØTTER BOLSJUNOV: Vladimir Putin. Foto: Alexei Druzhinin, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP Vis mer

Bolsjunov rykket opp fra bronse til sølvplass etter diskvalifiseringen av Klæbo, men var likevel ikke helt tilfreds av den grunn - og følte seg likevel snytt for gullet som han kunne kjempet om, uten stavbruddet som oppsto i spurtduellen mot Klæbo.

Derfor demonstrerte Bolsjunov under medaljeseremonien, ved å ikke tre sølvmedaljen rundt halsen. I stedet holdt 24-åringen sølvmedaljen i hånda under hele medaljeseremonien, også da den norske nasjonalsangen «Ja, vi elsker dette landet» ble avspilt til ære for nybakt verdensmester Emil Iversen.

For i stedet for at Bolsunov rykket opp til gullplass, var det altså Emil Iversen som overtok den edleste valøren og vant sitt første individuelle VM-gull i karrieren.

Ved å nekte å bære sølvmedaljen, kopierte Bolsjunov det landsmannen Sergej Ustjugov gjorde etter sin sølvmedalje etter VM-femmila i Lahti i 2017.

Ustjugov begrunnet den overraskende handlingen den gang med å vise støtte til sine fire utestengte lagkamerater Alexander Legkov, Aleksej Petukov, Maxim Vylegzjanin og Jevgenij Belov, som var utestengt fra idretten.

Emil Iversens dom over Bolsjunovs oppførsel i løypa er av negativ karakter.

Russeren ble slaktet for sin oppførsel etter forsøket på slag og sklitakling av Joni Mäki etter en liknende situasjon i Lahti i januar.

Under herrestafetten i Lahti i januar, havnet russeren i en liknende situasjon på oppløpet i duell mot Joni Mäki, bare at der var det Bolsjunov som ble stengt inne av finnen. FIS grep ikke inn, og russerne følte seg bortdømt. Bolsjunov var rasende, slo etter Mäki og sklitaklet finnen.

På dagens femmil sikret Bolsjunov seg å være først inn på oppløpet, slik at han kunne bremse Klæbo ved å velge spor først, men endte opp med å knekke egen stav i en duell som begge til slutt tapte på - og som Emil Iversen triumferte på.

Kjæresten: - Han er ikke sånn folk tror

Bolsjunovs forlovede, Anna Zjerebjatjeva, synes omdømmet som kjæresten har fått i nyere tid, er ufortjent og misvisende.

- Han er ikke en lukket person. Han er ikke sint. Han er ikke sånn som folk tror etter hva de ser i konkurranser, har Zjerebjatjeva tidligere fortalt Dagbladet.

- Hvordan er han da?

- Han er helt annerledes med sine nærmeste enn hvordan han oppfattes i løypa. Aleksandr er veldig omsorgsfull og forståelsesfull. Han hjelper alltid andre, forteller hun.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer