Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

«Putins pitbull» tar hånd om Salah

Redaktør hevder det er en del av en større strategi for å komme nærmere Vladimir Putin.

Hånd i hånd: Søndag ankom Mohamed Salah og resten av Egypts fotballandslag Tsjetsjenia. Der ventet republikkens leder, Ramzan Kadyrov. Foto: Karim Jaafar / AFP / NTB Scanpix
Hånd i hånd: Søndag ankom Mohamed Salah og resten av Egypts fotballandslag Tsjetsjenia. Der ventet republikkens leder, Ramzan Kadyrov. Foto: Karim Jaafar / AFP / NTB Scanpix Vis mer

Egypts fotballandslag har mottatt massiv kritikk etter at de besluttet å bo i Tsjetsjenias hovedstad Groznyj under sommerens fotball-VM. I dag ble Mohamed Salah og Co. tatt imot med åpne armer av republikkens leder, Ramzan Kadyrov (41).

Det er altså ikke noen hvem som helst som skal sørge for at Salah får ro og fred til å lege skulderskaden han pådro seg under Champions League-finalen for noen uker siden.

«Putins pitbull»

Den autoritære tsjetsjenske lederen, som går under kallenavnet «Putins pitbull», er tidligere blitt sitert på at «homofile er gift for dagens samfunn».

Han anklages for omfattende brudd på menneskerettighetene, har tatt til orde for å låse inn landets kvinner, og beskyldes blant annet for å stå bak kidnappinger, attentat og tortur av homofile. Tsjetsjenske avhoppere har også hevdet at Kadyrov har en 300 navn lang dødsliste over fiender som skal drepes, ifølge New York Times.

- Hvis en skal se Russland i sin mest brutale form, og Putins sanne ansikt, så kan en reise til Tsjetsjenia, sa seniorrådgiver ved Den Norske Helsingforskomité, Aage Borchgrevink, til Dagbladet i fjor.

Kjemper mot klokka: Mohamed Salah kjemper mot klokka for å bli klar til VM. Foto: Karim Jaafar / AFP / NTB Scanpix
Kjemper mot klokka: Mohamed Salah kjemper mot klokka for å bli klar til VM. Foto: Karim Jaafar / AFP / NTB Scanpix Vis mer

Kritikk

En blanding av det ovennevnte førte til at 14 menneskerettighetsorganisasjoner har sendt brev til FIFA for å få omgjort Egypts valg av treningsbase. I brevet uttrykker organisasjonene følgende bekymring:

«Basert på våre erfaringer i regionen, er vi bekymret for at Kadyrov ønsker å utnytte bruken av Groznyj som treningsbase, til å fremme sin egen kredibilitet og prestisje. Det vil i så fall føre til en forverret situasjon for menneskerettighetsarbeidere, spesielt for kritiske stemmer i regionen, i både opptakten til, og i etterkant av verdensmesterskapet.»

Organisasjonene viser også til FIFAs egne retningslinjer for menneskerettigheter.

- En skam

Blant organisasjonene som skrev under brevet, finner vi Den norske Helsingforskomiteen (NHC). Organisasjonens leder, Bjørn Engesland, serverte denne kraftsalven i en pressemelding i mai:

- Det er en skam at Tsjetsjenia i det hele tatt vurderes som treningsbase under VM.

I pressemeldingen uttaler Lene Wettland, leder for Russland-avdelingen i NHC, at dette «gir Kadyrov sjansen til å tre inn i rampelyset med Salah». Vel, han lot seg ikke be to ganger før nettopp det skjedde.

- Jeg rangerer dem som et av de sterkeste lagene i verden, sa Kadyrov smilende mens han opptrådte med Salah tidligere i dag, ifølge russiske RT.

- Mohamed Salah er verdens beste fotballspiller, og totalt sett en perfekt person.

Hotellet: Her er hotellet landslaget skal overnatte på, The Local Hotel i Groznyj. Foto: Karim Jaafar / AFP / NTB Scanpix
Hotellet: Her er hotellet landslaget skal overnatte på, The Local Hotel i Groznyj. Foto: Karim Jaafar / AFP / NTB Scanpix Vis mer

Religionspolitikk

Britiske The Guardian skriver at Kadyrovs ønske om å ta imot det egyptiske landslaget, dreier seg om at han ønsker å utvikle seg til å bli Putins link til Midtøsten, og den fungerende stemmen til russiske muslimer i utlandet.

- Gjennom fotballen skal vise at vi har utviklet oss, og motbevise pressens forsøk på å sette liv til gammelt hat med misledende informasjon, sier Magomed Matsuev som er direktør for stadionet Salah skal trene på, Akhmat-Arena.

Redaktøren for Caucasian Knot, en av de få uavhengige avisene med Nord-Kaukasus som dekningsområde, Grigory Shvedov, hevder at Kadyrovs politiske fokus på religion blant annet har gitt ham mektige venner i Saudi-Arabia og i Abu Dhabi.

- Islam er et fantastisk verktøy for ham. Kadyrov er en sårt trengt figur for land i Midtøsten, som kan vise at Russland er et land som nekter å la seg skremme av sanksjoner fra Washington, sier redaktøren.

Kjemper mot klokka

Men tilbake til det sportslige. Om Mohamed Salah skal bli klar til kamp, etter at han ble meid ned av Sergio Ramos i mai, kan det hende at han trenger all fred og ro Gronyj kan tilby.

Ifølge The Independent deltok Salah, men ble værende på sidelinjen mens lagkameratene gjennomførte siste trening før de møter Uruguay i sin første VM-kamp på fredag.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media