Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Hooligans i fotball-VM

Putins store VM-frykt

De blir kalt Vladimir Putins gatesoldater, spredde frykt i EM i Frankrike og er kjent for en nådeløs stil. Under VM er de på hjemmebane i Russlands gater.

PÅ HJEMEMBANE: Det florerer med pyro og fyrverkeri under enkelte kamper i den russiske ligaen. Her fra et oppgjør mellom Spartak Mosvka og Arsenal Tula. Foto: NTB Scanpix
PÅ HJEMEMBANE: Det florerer med pyro og fyrverkeri under enkelte kamper i den russiske ligaen. Her fra et oppgjør mellom Spartak Mosvka og Arsenal Tula. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Fotballpøbler (hooligans) har fått mye oppmerksomhet under oppkjøringen til årets VM i Russland.

For to år siden arrangerte Frankrike EM. Da gikk hooligan-bråket så langt at UEFA truet med å kaste Russland og England ut av mesterskapet. Det var noen forferdelige scener som utspilte seg i Marseille i forbindelse med kampen mellom de to nasjonene.

Livløse supportere fikk førstehjelp etter grusomme sammenstøt i de franske gatene, mellom uteserveringer, brustein og restauranter.

ARRESTERT: Fransk politi greide aldri å få helt kontroll på massene under den blodige kvelden i Marseille i EM i 2016. Foto: NTB Scanpix
ARRESTERT: Fransk politi greide aldri å få helt kontroll på massene under den blodige kvelden i Marseille i EM i 2016. Foto: NTB Scanpix Vis mer

35 personer ble skadet, tre kritisk, i det som fortonte seg som et fransk ragnarok.

Rundt 150 russiske hooligans med slåssing som spesialitet startet masseslagsmålene i EM-byen Marseille, hevdet byens sjefanklager, Brice Robin, på en pressekonferanse.

Putins tidligere økonomirådgiver Andrei Illarionov hevdet da at fotballpøblene fikk statlig støtte.

–Verste jeg har sett

– Jeg og noen venner sto bare i gatene da russerne bare dukket opp. De begynte å angripe tilfeldige folk, sier den engelske supporteren Helen Gordon.

Gordon har fulgt Englands bortekamper siden 2005. Hun sier at bråket i gatene da England møtte Russland under EM i 2016 er det verste hun har opplevd. Gatene i Marseille ble forvandlet til en slagmark.

Fransk politi hadde sluppet russiske fotballpøbler gjennom barrikadene som skulle skille russiske og engelske fans fra hverandre.

Det gikk ikke så mye bedre for seg inne på stadion. Store grupper med russiske supportere gikk til angrep på de engelske i 1–1-kampen. Volden tok fullstendig fokus fra oppgjøret.

GIKK TIL ANGREP: Slik så det ut på tribunen da Russland møtte England i EM i 2016. Foto: NTB Scanpix
GIKK TIL ANGREP: Slik så det ut på tribunen da Russland møtte England i EM i 2016. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Lang voldshistorie

Det er ikke rart å forstå at flere er bekymret før VM i Russland.

Det er ikke forventet at Russland, som har et middelmådig forsvar, skal skinne på banen heller. Det kan skape problemer.

KASTET FLASKER: EN supporter under opptøyene i Marseille. Foto: NTB Scanpix
KASTET FLASKER: EN supporter under opptøyene i Marseille. Foto: NTB Scanpix Vis mer

I 2002, etter et gruppespillstap mot Japan i VM i Japan og Sør-Korea, stormet et hundretall rasende russiske fans ut i gatene i Moskva for å lage rabalder. Det er noen av de mest brutale fotball-scenene Moskva har sett.

En mann ble knivstukket og døde, flere biler ble ødelagt, snudd på hodet og tent på. Fotballpøblene raserte en japansk restaurant og gikk til angrep på en gruppe japanske supportere.

Moskvas politisjef fortalte seinere at 8000 fans var involvert.

Fotballvold har også preget Russland de siste åra. I 2014 invaderte en gruppe Zenit-ultras banen under hjemmekampen mot Dynamo Moskva. Målet var spillerne. Dynamo-kaptein Vladimir Granat ble slått i ansiktet av en supporter med knokejern.

OPPTØYER: Ukrainsk politi forsøker å holde fotballpøblene i sjakk under EM i 2012. Foto: NTB Scanpix
OPPTØYER: Ukrainsk politi forsøker å holde fotballpøblene i sjakk under EM i 2012. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Det var forventet at flere kom til å bli straffet etter opptøyene, men det skjedde ikke.

Alexey Nesterov – kjent som «Gulliver» – ble raskt identifisert som mannen som slo Granat. Det ble aldri noe sak. Nesterov sa unnskyld, og Dynamo-spilleren trakk anmeldelsen. Dermed gikk han fri.

I sesongen som nettopp er ferdigspilt fikk Spartak Moskva en bot på 600 000 kroner av UEFA etter at supporterne sendte fyrverkeri mot bortefansen i Champions League-oppgjøret mot Maribor. Spartak-fansen ble bannlyst fra neste bortekamp mot Sevilla.

–Trente og farlige

De greide likevel å skape overskrifter på neste reise til Spania. Denne gangen skulle de møte Athletic Bilbao. Da ble det gateslagsmål mellom supporterne. Videoene av galskapen ble vist i mange land, og skapte store debatter om Russland-VM. En politimann fra den spanske byen døde av hjerteinfarkt etter at et nødbluss ble kastet mot ham.

I de siste månedene har britisk presse spekulert i at en gruppe med topptrente russiske hooligans forbereder seg for VM, og kanskje spesielt for returoppgjøret mot engelske fans. Daily Express skriver at russiske fans har advart engelske fans at de må «være klar for et helvete».

Det har blitt gjort en stor jobb mellom russiske og engelske myndigheter for å stoppe de fryktede kampene mellom de to nasjonenes supportere.

–Det kommer til å være væpnede, organiserte hooligans fra Russland som er ekstremt farlige under VM i Russland, uttalte den britiske politikeren Rosene Allin-Khan.

Putins grep

Med de siste års episoder i bakhodet, er det lett å være bekymret før mesterskapet. Men forståsegpåere med Russland som fagfelt er sikker på at russiske myndigheter greier å holde fotballbråket i sjakk.

Det som er sikkert, er at det ville vært et stort nederlag for Vladimir Putin og det russiske apparatet hvis det blir scener som vi så i Frankrike. Det som skjedde der, var på «bortebane», og fungerte som propaganda for Russland.

PRESIDENT: Vladimir Putin. Foto: NTB Scanpix
PRESIDENT: Vladimir Putin. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Det er ekstremt viktig for Vladimir Putin at VM på hjemmebane blir perfekt arrangert. Han vil selge Russland internasjonalt, og derfor er de store mesterskapene så viktige.

AFP skrev tidligere denne måneden at presidenten har gjort alt i sin makt for å tøyle fotballpøblene før mesterskapet.

Han har satt i gang en aksjon hvor hundretalls, kanskje tusentalls, har blitt tvunget til å skrive under på en kontrakt som beordret dem til å oppføre seg.

Ivan Zhidkov, redaktør i Sport Den Za Dne, er klar over at enkelte politikere og politi snur det andre kinnet til når fotballpøblene herjer, men han er sikker på at det ikke kommer til å bli et problem under VM.

–Dette er det største problemet før mesterskapet, men når maktpersonene i Russland setter seg mål som er offentlig kjent, er de som oftest gjennomførbare, sier han til FourFourTwo.

Det har heller ikke vært mye bråk under Russlands landskamper de siste åra. Prøve-VM i fjor ble arrangert uten problemer.

–Det er problemer med rasisme og hooligans i Russland, men utenlandsk presse overselger ofte hvor alvorlig det er. Du kan være sikker på at ingen av dem som har skapt problemer tidligere vil få tilgang til anleggene, sier Zhidkov.

Horror-historiene fra Marseille blinker fortsatt faretruende i bakgrunnen, men russiske myndigheter sier altså at de har alt under kontroll.

Og hvis man ikke kan stole på at Vladimir Putin har kontroll i Russland, hvem kan man da egentlig stole på?