HADDE GULLET I LOMMA: Flere tv-seere stusset da ei kvinne puttet en gullmedalje i lomma midt under medaljeseremonien etter VM-finalen. Nå opplyser FIFA at det ikke er like dramatisk som enkelte kanskje trodde. Skjermdump NRK.
HADDE GULLET I LOMMA: Flere tv-seere stusset da ei kvinne puttet en gullmedalje i lomma midt under medaljeseremonien etter VM-finalen. Nå opplyser FIFA at det ikke er like dramatisk som enkelte kanskje trodde. Skjermdump NRK.Vis mer

Puttet gullmedalje i lomma. Nå avsløres hva som egentlig skjedde

Fikk tv-seere til å spekulere.

De franske spillerne ble hyllet som helter etter VM-gullet i Russland, men midt under medaljeseremonien la oppmerksomme tv-seere merke til noe spesielt.

Samtidig som Frankrike-stjernene fikk sine medaljer utdelt av Russland-president Vladimir Putin, FIFA-president Gianni Infantino, Frankrike-president Emmanuel Macron og Kroatias president Kolinda Grabar-Kitarovic, fiklet ei kvinne med noe rett bak. Observante personer så at kvinnen stakk en medalje ned i lomma - noe som fikk flere i sosiale medier til å spekulere. Stjal hun en medalje åpenlyst på scenen? spurte flere.

Nå har Det internasjonale fotballforbundet, FIFA, forklart situasjonen:

Kvinnen som putter gullmedaljen i lomma er FIFA-toppen Marion Mayer-Vorfelder. Hun er arrangementsansvarlig i FIFA.

Ifølge FIFAs forklaring til Bild, stemmer det at Mayer-Vorfelder puttet en medalje i lomma, men av helt naturlige årsaker. Laget som vinner fotball-VM får totalt 50 medaljer til spillere og støtteapparat. Én fra Frankrikes støtteapparat var forhindret fra å delta på medaljeseremonien - og derfor havnet gullet i stedet i lomma til FIFA-toppen.

Ifølge Det internasjonale fotballforbundet skal vedkommende som har vunnet medaljen få den utlevert ved en seinere anledning.

Gullfeber

Uansett: Frankrike og Champs-Élysées var fylt til randen da Frankrikes nybakte verdensmestere ble gjort stas på under mandagens bussparade i Paris.

Det franske laget ble fraktet rett fra flyplassen til paraden. Hundretusener møtte opp langs hovedstadens mest kjente gate. De aller ivrigste kom flere timer i forveien. Rundt 2000 politifolk var på jobb for å passe på at feiringen gikk for seg i kontrollerte former.

FINALE: Assisterende landslagstrener Per Joar Hansen og Juventus-proff Ingvild Isaksen oppsummerer årets VM, og ser frem til årets siste VM-kamp. Programleder: Nicolai Delebekk / Video: Stian Pedersen Vis mer

Stolt president

Etter bussparaden dro «Les Bleus» videre til Elyséepalasset for å bli tatt imot av Frankrikes president Emmanuel Macron og hans kone Brigitte. Macron var selv til stede på Luzjniki stadion og fikk med seg VM-triumfen fra VIP-tribunen, skriver NTB.

- Jeg er veldig stolt, sa Macron til radiostasjonen RMC.

De ferske verdensmesterne vil bli tildelt den prestisjetunge Æreslegionen, melder TV-kanalen France 2. Det er Frankrikes fremste utmerkelse.

Didier Deschamps ledet landslaget til sitt andre VM-gull. Det første kamp da han selv var spiller i 1998.

- Dette er like stort og like vakkert som i 1998, sa Deschamps da han ble spurt om å sammenligne Frankrikes to VM-triumfer.

- Vi har gjort noe helt urolig og skapte historie. Dette skal vi nyte. Vi skal møte våre familier og ha det gøy. I morgen vil det være det samme i Frankrike, da skal vi feste med det franske folk, sa Antoine Griezmann etter søndagens finaleseier.

FIFA-president Infantino kom med voldsom ros av Russland-VM mot slutten av mesterskapet.

- For noen år siden sa jeg at dette ville bli det beste verdensmesterskapet noensinne. I dag kan jeg si det med enda mer overbevisende. Jeg har opplevd det, og dere har opplevd det. Det har vært det beste VM noensinne, sa FIFA-presidenten.

STJAL SHOWET: De franske spillerne, med Paul Pogba og Benjamin Mendy i spissen, sang, danset og dynket manager Didier Deschamps med champagne under managerens pressekonferanse. Video: Andy Scott, AFP Sport Vis mer

Putin-frieri

Russland-president Putin var også - selvsagt - begeistret. Han kom også med det som antas å være en gladmelding til fansen. Putin lover at visum ikke er nødvendig for fotballfans som kommer tilbake til Russland som turister i løpet av året.

- Jeg tror vi gjør det slik: De som har Fan ID, vil få mulighet til å besøke Russland flere ganger uten visum. Dette gjelder ut året, sier Putin, ifølge TASS.

Fan ID var påkrevd for utenlandske fotballtilhengere som var til stede under VM, og fungerte i praksis som visum. Det normale er at alle besøkende til Russland må søke innreisetillatelse på forhånd, skriver NTB.

I løpet av de fire ukene VM holdt på, kom flere hundre tusen utenlandske supportere til de elleve byene som arrangerte kamper. Ifølge TASS ønsker Putin at mange skal fornye bekjentskapet med Russland som turister.