KOLLAPSET: Jesus Manzano (t.h.) og Richard Virenque kjører fra feltet på jakt etter en utbrytergruppe under sjuende etappe av Tour de France 2003. Like etter kollapset Manzano og kom til seg selv i en ambulanse. Foto: FRANCK FIFE, AFP / NTB SCANPIX
KOLLAPSET: Jesus Manzano (t.h.) og Richard Virenque kjører fra feltet på jakt etter en utbrytergruppe under sjuende etappe av Tour de France 2003. Like etter kollapset Manzano og kom til seg selv i en ambulanse. Foto: FRANCK FIFE, AFP / NTB SCANPIXVis mer

- Puttet hvitt pulver i penis for å skjule EPO i urinprøven

Eks-syklist forklarer hvordan dopingregimet fungerte.


(Dagbladet): Den spanske eks-sykkelproffen Jesus Manzano forklarte seg i går i rettsaken mot dopinglegen Eufemiano Fuentes og flere sykkelledere.

Manzano, som syklet for Kelme-laget i fire sesonger fra 2000 til 2003, fortalte detaljert om hvordan laget gjennomførte avansert doping og metodene de brukte for å skjule det for testerne.

Han forteller også om en kollaps i Tour de France i 2003, som han mener skyldtes en intravenøs injeksjon av et preparat ment for hunder.

Manzano beskyldte Kelme-laget for utstrakt dopingbruk i et intervju med avisa AS allerede i 2004, året etter at han han hadde fått sparken fra laget. Manzanos avsløringer var blant de direkte årsakene til etterforskningen mot Fuentes som startet i 2006 og fikk kodenavnet Operasjon Puerto av spansk politi.

Blod i vinkartonger I går kom Manzano med anklager mot daværende Kelme-manager Vicente Belda og lagets trener Jose Ignacio Labarta, som er på tiltalebenken i rettssaken. Manzano forklarte også hvordan Eufemiano Fuentes - som var Kelmes lege - og hans søster Yolanda Fuentes byttet på å gi rytterne på laget blodoverføringer for å rekke over alle.

Han forklarte også at Eufemiano Fuentes kjørte rundt med blodet i vinkartonger gjemt i sin egen Porsche.

Manzano hevder det var et klart press fra laget på rytterne for å være med på det høye dopingspillet.

- I 2001 kom kom Belda på rommet mitt og sa at han ville gi meg «noe for å trimme motoren min». Det var EPO. Fuentes og Labarta var der. Hvis du ikke tok det, ville de kaste deg ut av laget, sier Manzano.

Fikk plasma før test Jukset ble skjult så og si under nesa på kontrollørene, om Manzanos forklaringer er riktige.

- Laget pleide å planlegge hvordan vi skulle komme gjennom testene. De av oss som hadde høye blodverdier meldte oss sist. Mens UCI gjennomførte testene tok vi serum (blodplasma) eller menneskelig albumin for å senke blodverdiene våre, forklarer Manzano.
 
Også urinprøvene kunne manipuleres for å skjule dopingbruk. Manzano forklarte hvordan dette ble gjort ved hjelp av et hvitt pulver han fikk av Fuentes.

- Det hvite pulveret ble puttet inn i penisen for å påvirke urinen. Så vi testet ikke positivt på EPO.

Dyremedisin I tillegg til blodoverføringer og EPO forklarte Manzano at han brukte kortison, testosteron og humant koriongonadotropin, et hormon som produseres i morkaken hos gravide kvinner.

Han fikk også medisinen Synacthen, som inneholder et syntetisk hormon som ifølge Telegraph har vært brukt innen hestesport.

Han fikk også Actovegin, et konsentrert ekstrakt fra kalveblod som bedrer oksygenopptaket og Oxyglobin, som brukes mot anemi hos hunder.  

VITNET MOT FUENTES: Jesus Manzano, her fotografert i 2004, vitnet i går mot Eufemiano Fuentes, som var Kelme-lagets lege. Foto: PIERRE-PHILIPPE MARCOU, AFP / NTB SCANPIX
VITNET MOT FUENTES: Jesus Manzano, her fotografert i 2004, vitnet i går mot Eufemiano Fuentes, som var Kelme-lagets lege. Foto: PIERRE-PHILIPPE MARCOU, AFP / NTB SCANPIX Vis mer

Blandingen av dyremedisiner ble en vits blant rytterne, ifølge Manzano.

- Vi pleide å fleipe med det. Noen dager gikk vi ut og bjeffet, andre dager rautet vi, sier han ifølge Cyclingnews.

Kollapset i Touren Manzano fortalte også hvordan dopingbruket fikk meget dramatiske følger for ham.

På den sjuende etappen av Tour de France i 2003 forsøkte han sammen med Richard Virenque å kjøre inn en utbrytergruppe oppover fjellsidene. Det gikk galt, og Manzano kollapset.

Spanjolen mener selv grunnen var at han hadde fått 50 ml av hundemedisinen Oxyglobin intravenøst.

- Kollapsen i Touren skyldtes ikke heteslag, fordi det kom nærmere starten enn slutten av etappen. Jeg følte meg kald, kvalm og falt halvt bevistløs i bakken. Da jeg kom til meg selv, var jeg i en ambulanse. På sykehuset i Frankrike ba vi dem om ikke å ta blodprøver for hvis de hadde gjort det, kunne vi havnet i fengsel.

Noen dager seinere fikk han et nytt illebefinnende etter å ha blitt gitt en ny blodoverføring av laget.

Manzano sier han fikk sparken etter å ha anklaget laget for å sette rytternes liv i fare. Han benekter at grunnen til sparkingen var at han ble funnet på rommet med en annen kvinne enn kona si i forkant av et ritt.