Pytt pytt, jeg slo bare skuldra ut av ledd

Her er fotballens fremste machomenn.

(Dagbladet.no): I en fotballverden der stadig flere bruker hvite fotballsko, hårstrikk og ørering, er det betryggende å vite at det fortsatt finnes spillere som John Terry.

I gårsdagens ligacupfinale stupte han med piggsveisen først inn i støvelen til Abou Diaby, svelget tunga og ble påført nakkekrage og oksygenmaske før ferden gikk til sykehuset. En påkjenning som ville lenket de fleste av oss til sykesenga i mange dager.

John Terry, derimot, var tilbake på Millennium Stadium under to timer etter at han nærmest hadde ligget livløs på stadion.

Sånt står det respekt av - men Terry er ikke alene om å ha høy smerteterskel.

Her er et lite utvalg over fotballens machomenn:

Bert Trautmann

Ble tatt til fange av russerne under 2. verdenskrig, men rømte. Ble på ny fanget av engelskmennene, og omskolert fra midtbanespiller til keeper under en fangekamp. Så god var Bert at Manchester City hentet ham til klubben - noe som utløste en storm av protestbrev og boikotttrusler fra folk med sesongkort.

Men stemningen snudde raskt. Og evig legendestatus ble sikret i FA-cupfinalen mot Birmingham i 1956. Trautmann ble truffet i nakken av Peter Murphy da han strakk seg etter en crossball.

HARDHAUS: I semifinalen mot Italia i 1970 slo Franz Beckenbauer skuldra ut av ledd. Men legen satte på et fatle, og Beckenbauer kom seg også gjennom ekstraomgangene, hvor Tyskland til slutt tapte 4-3. Foto: PICTURE-ALLIANCE/DPA
HARDHAUS: I semifinalen mot Italia i 1970 slo Franz Beckenbauer skuldra ut av ledd. Men legen satte på et fatle, og Beckenbauer kom seg også gjennom ekstraomgangene, hvor Tyskland til slutt tapte 4-3. Foto: PICTURE-ALLIANCE/DPA Vis mer

Selv om han var groggy, var ingen innbyttere tilgjengelig, og Trautmann sto det siste kvarteret. Med brudd i nakken vartet han opp med flere klasseredninger.

- Etter en stund kunne jeg se tydelig igjen. Jeg tenkte at kampen snart måtte være slutt, så jeg spilte videre, uttalte han etterpå, ifølge FireFireTo.

Terry Butcher

Butcher vil av mange huskes som midtstopperen som forgjeves forsøkte å takle Diego Maradona da argentineren scoret etter en fantastisk soloraid i 86-VM. Enda flere vil huske ham for kampen hvor han fullførte en landskamp mot Sverige med hele drakta tilgriset av blod.

«Slakteren» fikk et digert kutt i hodet før pause, og i garderoben fikk han beskjed av legen om at han måtte sy 10 sting.

- Men han hadde bare tid til å sy seks før andre omgang startet, så jeg gikk ut og spilte videre. Etter få minutter fosset blodet igjen, og da kampen var slutt tror jeg alle trøyene på banen hadde litt av mitt blod på seg, sa han til FireFireTo.

Franz Beckenbauer

For Tysklands del var det nok vondt å tape semifinalen mot Italia i VM i 1970, men neppe noe i forhold til smerten Franz Beckenbauer må ha følt. «Keiseren» slo skuldra ut av ledd, men nektet å gi seg. I stedet fikk han et fatle teipet fast til overkroppen. Beckenbauer spilte til og med ekstraomganger uten å mukke.

Pytt pytt, jeg slo bare skuldra ut av ledd

- Kampene i Mexico var fargerike, hele nasjonen lo og fotballen danset, sa en tilsynelatende uberørt Beckenbauer i etterkant.

Dietmar Hamann

Tyskerne er kjent for å være maskiner, og myten avlives definitivt ikke av Dietmar Hamann. Liverpools midtbanemann pådro seg et brudd i foten under Champions League-finalen mot Milan i 2005.

Det skal imidlertid mer til for å stanse en tysker som vet at en straffekonk er nært forestående. Hamann prikket selvsagt inn Liverpools første straffe i finaledramaet.

- Jeg kan huske da det skjedde, men ikke hvordan det skjedde. Jeg var fast bestemt på å riste det av meg, til tross for smertene. Adrenalinnivået var så høyt at skaden ikke ble noe problem, og da jeg skulle skyte straffe hadde jeg allerede glemt det, sa Hamann etterpå.

Stuart Pearce

Kallenavnet «Psycho» er velfortjent etter en karriere fylt med smertefulle skader. Vi nøyer oss med én av dem: I en kamp mot Frankrike under EM i 1992 ble jernbacken Stuart Pearce stanget ned av Basile Boli.

Pearce fikk en stygg flenge og blodet fosset. Men da England like etter ble tilkjent frispark i god posisjon, var det ikke tvil om hvem som skulle ta det. Dommeren krevde at Pearce tørket vekk blodet fra ansiktet først, en ordre han motvillig måtte følge. Frisparket endte for øvrig ikke i scoring.

Paul Gascoigne

Nederlandske Jan Wouters markerte seg på godt og vondt i kvalikkampen mot England på Wembley. Først spilte han fram Dennis Bergkamp, som ga nederlenderne nytt håp da han reduserte til 1-2. Ikke lenge etterpå plantet han albuen i trynet på Gazza, og brakk kinnbeinet hans.

Gazza ble liggende nede i mange minutter, men fullførte likevel omgangen med en maske som ga ham tilnavnet «Operafantomet». Han entret aldri banen etter pause.

Etterpå nektet Wouters for at albuen var tilsiktet.

- Vi gikk opp sammen for å nå ballen, og jeg er ikke en gang sikker på hva som skjedde. Det er ingen vonde følelser mellom meg og Gazza, sa han.

Kampen endte 2-2.

Stuart McCaffrey

Inverness-forsvareren har et rykte på seg for å være hardtarbeidende, men ingen kunne vel strengt tatt kreve at han skulle spille med brudd i ryggen. Men det var nettopp det McCaffrey gjorde, uvitende om den alvorlige skaden.

- Jeg følte en vridning i ryggen mot slutten av en trening tidligere i år, sa han til BBC etter at 2005-sesongen var avsluttet.

- Jeg var ute av laget, og du kan ikke gå glipp av treninger eller nekte å spille reservelagskamper når du er desperat etter å komme på laget igjen. Jeg var på røntgen, men de fant ingenting. Det var ikke før jeg hadde en MRI-undersøkelse at de fant ut at jeg hadde brudd i ryggen, sa McCaffrey.

Som sporenstreks fikk treningsforbud, og måtte se starten på den påfølgende sesongen fra tribuneplass.

Paul Ince

Midtbane-terrieren gikk i Terry Butchers blodige fotspor i en livsvikig kamp for England mot Italia. For at engelskmennene skulle kvalifisere seg for VM måtte de unngå tap i Roma - og Ince viste ekte engelsk innstilling da han fortsatte å spille etter å ha fått et dypt kutt i hodet. Blodet piplet ut gjennom bandasjen, og drakta ble farget rød. Men England klarte 0-0, og Ince ble for alvor en nasjonalhelt.

Claudio Gentile

Det verserer mange morsomme historier om Gentile, en midtstopper av det særdeles røffe slaget. Den beste av dem er utvilsomt fra utdelingen av prisen som årets beste fotballspiller i Europa på 70-tallet.

Kevin Keegan ble annonsert som vinner, og på veien opp for å motta prisen passerte han Gentile. Italieneren stakk ut en fot og spente bein på Keegan. I det engelskmannen fortumlet kom seg på beina, skal Gentile ha hvisket i øret hans: «Du ville ikke vunnet noen pris dersom jeg hadde markert deg.»

Phil Babb (se video på YouTube)

På oppfordring fra leserne tas også denne med:

Phil Babb ofret alt i forsøket på å hindre Chelseas Pierluigi Casiraghi å score. Italieneren rundet David James og trillet ballen mot det åpne målet, men bakfra kom Babb halsende.

Skliende bortover gresstappet forsøkte han å blokkere skuddet. Han traff bare stolpen med skrittet først, og den mannlige delen av Anfield ynket seg.

Mirakuløst nok klarte Babb å spille videre etter å ha fått litt helt nødvendig førstehjelp -  i hvert fall en liten stund. Et snaut kvarter etter det brutale møtet med stolpen ble han erstattet av Dominic Matteo.

Andre kandidater: Torgeir Bjarmann, Erland Johnsen, Jaap Stam, Roy Keane, Erik Hagen, Neil Lennon, Tony Adams

• Din mening: Hvem er din favoritt-macho på fotballbanen?

<B>- JEG HAR LITT VONDT BAK HER...</B> Bert Trautmann går smilende av banen etter finaleseieren mot Birmingham i 1956. Det spørs om han hadde smilt like bredt om han visste at nakken var brukket.
<B>PSYCHO:</B> Kroppen til Stuart Pearce har fått mye juling opp gjennom årene.
<B>HARDE TYSKERE:</B> Dietmar Hamann scoret på straffe med brudd i foten og Liverpool vant Champions League.
<B>BRUDD I RYGGEN:</B> Stuart McCaffrey både trente og spilte som normalt, lykkelig uvitende om at han hadde brudd i ryggen.
<B>OFRET ALT:</B> Et dypt kutt farget drakta til Paul Ince rød, men han nektet å gå av banen i den viktige bortekampen mot Italia i 1997.
<B>NØTTEKNEKKER:</B> Phil Babb kom i skade for å plassere beina på hver sin side av stolpen i en kamp mot Chelsea.
<B>AU:</B> John Terry slapp unna med en hjernerystelse etter denne stjernesmellen, og returnerte til stadion under to timer etter at han lå bevisstløs.