Qatar: - En suksess

Qatars fremste menn mener åpningsseremonien i VM var strålende. De hyller «et vellykket VM som blender verden og styrker statens posisjon».

Derfor dekker Dagbladet VM i Qatar

Når fotballkampen mellom Qatar og Ecuador sparkes i gang søndag ettermiddag, markerer det åpningen av et mesterskap som aldri skulle vært arrangert i ørkenlandet. Dette vet vi etter at brorparten av de 24 eldre mennene som tildelte Qatar mesterskapet så langt tilbake som i 2010, enten har vært fengslet eller suspendert i ulike sammenhenger for korrupsjon.

Qatar ble tildelt verdens største sportsarrangement etter omfattende korrupsjon.

Foto: Nina Hansen
Foto: Nina Hansen

I kjølvannet av denne skandaløse tildelingen har menneskerettighetsorganisasjoner og internasjonale medier som britiske The Guardian avdekket menneskerettighetsbrudd, utnytting av migrantarbeidere, dødsfall , løftebrudd og enda mer korrupsjon i Qatar.

Noen av våre lesere har tatt til orde for boikott av mesterskapet. At de ikke ønsker å se tv-sendingene fra Qatar, eller at en boikott er veien å gå. Dette er legitime synspunkter.

Det er også synspunktene til alle de som nå gleder seg til å se verdens beste fotballspillere konkurrere om tittelen verdens beste. Eller de som mener at omtalen av Qatars skyggesider både har bidratt til forbedring og vil fortsette å bidra til forbedring av forholdene for både kvinner, homofile, migrantarbeidere og andre minoriteter i landet.

Dagbladet tar mål av seg til å dekke alle sider av dette mesterskapet, slik vi har gjort grundig siden 2015.

For sju år siden var Dagbladet blant de aller første i verden som besøkte ofrene for byggeskandalene i Qatar. Vi reiste til familier i Nepal som hadde mistet sine fedre og ektemenn i arbeidsulykker og vi dokumenterte utnyttelsen av disse migrantarbeiderne på VM-anleggene vi nå skal se fotball fra.

Artikkelserien «Fotballskandalen» sjokkerte i Norge og førte blant annet til krav fra daværende fotballpresident Yngve Hallèn om at Qatar måtte miste mesterskapet om ting ikke endret seg.

Det er lite som tyder på at de endringene har kommet. Likevel har både Dagbladet og andres kritiske journalistikk lagt et enormt press på både qatarske myndigheter og det internasjonale fotballforbundet, FIFA.

Aldri før har et fotball-VM blitt utsatt for mer kritisk journalistikk enn nå. Og det skal vi i Dagbladet fortsette med gjennom hele mesterskapet.

Et fotball-VM er i seg selv et internasjonalt mega-arrangement. Vi kan ikke late som om det ikke finner sted, og vi kan ikke velge bort den sportslige siden av mesterskapet.

Dagbladet kommer til å dekke VM i Qatar på vanlig måte i alle Dagbladets flater og kanaler. Vi skal ha VM-studio på dbtv, live-service underveis i samtlige kamper, kampsaker, reaksjoner, ja, alt som vanligvis hører med til et fotball-VM.

Og så skal vi ha de andre fortellingene. Historien om hvordan Qatar har brukt uendelig mye penger på både å kjøpe seg dette mesterskapet, men også betydelig innflytelse i internasjonal fotball gjennom eierskap i Paris Saint-Germain og store sponsoravtaler med andre europeiske toppklubber.

Vi skal fortelle historiene til flere av de etterlatte og VM-ofrene, og vi skal stille de kritiske spørsmålene til FIFA på bakken i Qatar. Vi skal kort fortalt gi deg mer journalistikk av og rundt et VM i fotball enn vi noen gang har gjort.

Her kan du lese alle Dagbladets saker om Qatar-VM.

TOSPANN: Qatars emir, Tamim bin Hamad Al Thani, sto side om side med FIFA-president Gianni Infantino under åpningsseremonien. Foto: NTB
TOSPANN: Qatars emir, Tamim bin Hamad Al Thani, sto side om side med FIFA-president Gianni Infantino under åpningsseremonien. Foto: NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Alt om VM

DOHA (Dagbladet): I Europa raser debatten hver dag, og seinest i dag fyrer Europaparlamentet løs.

Mange tar til orde for at fotball-VM aldri skulle vært arrangert i Qatar på grunn av brudd på menneskerettighetene. Men i vertsnasjonen og den arabiske verden er synet annerledes.

To engelskspråklige aviser i regionen - Qatar Tribune og Gulf Times - slår torsdag opp uttalelser fra regjeringen, det øverste utøvende organet i Qatar.

PÅ FØRSTESIDA: - Regjeringen applauderer en strålende åpningsseremoni i VM, skriver Qatar Tribune i dag.
PÅ FØRSTESIDA: - Regjeringen applauderer en strålende åpningsseremoni i VM, skriver Qatar Tribune i dag. Vis mer

Et møte i regjeringen i går ble ledet av statsminister Khalid bin Khalifa bin Abdul Aziz Al Thani.

Etterpå vanket det gode ord om det som skjer i VM. Ikke minst får åpningsseremonien søndag skryt.

STJELER OVERSKRIFTENE: Også Gulf Times omtaler hyllesten fra regjeringen på trykk i dag.
STJELER OVERSKRIFTENE: Også Gulf Times omtaler hyllesten fra regjeringen på trykk i dag. Vis mer

- Møtet framhevet det viktige innholdet i talen til emir Tamim bin Hamad Al Thani under åpningsseremonien. Forberedelsene og organiseringen av den historiske begivenheten var blendende, mener regjeringen, som er gjengitt i Qatar Tribune.

Videre heter det i uttalelsen:

- Regjeringen hyller prestasjonene som hadde budskap med dyp betydning. Seremonien reflekterte de lyse sidene av sivilisasjonen og den kulturelle arven til Qatar og den arabiske verden. Den understreket den menneskelige dimensjonen av idrett og dens innflytelsesrike rolle med å forene mennesker og spre en kultur av fred, toleranse og gjensidig respekt.

FREKK: Den colombianske popstjerna Maluma forlot et intervju på direktesendt TV etter spørsmål om menneskerettigheter i Qatar. Vis mer

Regjeringen hyller videre «den kloke politikken og direktivene til emiren». Dette gjør at Qatar oppnår den ene milepælen etter den andre, heter det.

Qatar Tribune skriver:

- Regjeringen tilføyer at det vellykkete vertskapet for VM i 2022 blender verden. Det legger til et nytt og unikt kapittel i rekken av prestasjoner som har styrket statens posisjon, den aktive rollen med å skape verdensfred og bekreftelse av prinsippene om forståelse og solidaritet mellom land og folk.

Avisa fortsetter:

- Regjeringen bekrefter suksessen til åpningen av VM og den brede anerkjennelsen åpningsseremonien fikk fra hele verden. Suksessen oppnådd på alle nivåer i turneringen vil forbli en kilde til stolthet for Qatar og dets folk.

Fokuset til Qatar strider mot det som kommer fram i Vesten. Seinest i dag fordømmer Europaparlamentet Qatar og FIFA for brudd på menneskerettighetene.

Aldri tidligere har politikk og fotball blitt blandet sammen på en sånn måte som denne gangen. 6500 migranter har angivelig mistet livet i perioden etter at VM ble tildelt i 2010. Homofili er forbudt, og landslagskapteinene får ikke spille med regnbuefargene.

Onsdag holdt de tyske spillerne seg for munnen i protest mot det som skjer.

Miljøpartiet De Grønne oppfordret i går fotballpresident Lise Klaveness til å stille som kandidat til presidentvervet i FIFA. Hun kunne stått for reformer, men sier at det ikke er aktuelt å stille.

BAKGRUNN: Hvorfor er fotball-VM i Qatar kontroversielt? Vi forklarer. Tekst: Jonas Giæver. Video: Henrik Ljosland Vis mer

Samtidig trommer den arabiske verden seg på brystet i dag.

- Regjeringen hyller den enestående suksessen til VMs åpningsseremoni, rapporterer Gulf Times.

Qatar Tribune har også et intervju med Tunisias sportsminister, Kamal Daqish, i papiravisa torsdag:

- Organiseringen av VM er strålende. Atmosfæren er elektrisk. Jeg mener staten Qatar har bestått utfordringene med VM, erklærer han.

Fotball-VM på Dagbladet TV

20 november - 18 desember

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer