KRITISK:  Fotballpresident Yngve Hallén mener Qatar må skjerpe inn eget regelverk om de skal få lov til å ha VM2022. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
KRITISK: Fotballpresident Yngve Hallén mener Qatar må skjerpe inn eget regelverk om de skal få lov til å ha VM2022. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpixVis mer

- Qatar må miste VM om dette fortsetter

Kritisk fotballpresident.

(Dagbladet): President i Norges Fotballforbund, Yngve Hallén, er klar i talen når Dagbladet snakker med ham om Qatar og deres rolle i forbindelse med VM i 2022.

Dagbladet publiserte tidligere denne uka historien til en rekke av menneskene som har fått lide etter at Qatar fikk tildelig VM i 2022.

Valget av Qatar som vertsnasjon for fotball-VM 2022 sjokkerte idrettsverden. Mesterskapet etterforskes av sveitsisk politi, etter påstander om grov korrupsjon i VM-tildelingen.

Og det er ikke den største skandalen opp i alt dette. Hvert år dør nemlig hundrevis av nepalske arbeidere på jobb i Qatar. 

I lille emiratet er det nemlig satt i gang en rekke prosjekter for å få landet klart til VM. I tillegg til fotballstadionene er milliarder av kroner investert i kollektivtransport og hoteller - og Qatar har møtt kraftig kritikk for uverdige forhold for gjestearbeiderne som bygger festen. 

- Miste VM - Qatar må miste hele VM om forholdene, som for eksempel Dagbladet har avdekket, ikke blir bedre. Lovgivning må strammes inn og vi må få tilgang på flere rapporter og holdningene må endres, sier fotballpresidenten til Dagbladet.

Han går fullt ut og støtter uttalelsene fra hva Sharan Burrow, generalsekretæren i den internasjonale fagforeningen ITUC, sa til Dagbladet tidligere denne uken: - Fokus må rettes mot Qatar-VM. Qatar må presses til det ytterste, og her må FIFA stå først i korstoget, sa hun.

- Det som har fortvilt mest i jobben opp mot å presse Qatar at de har en lovgivning som de ikke følger opp. Rettigheter som de ikke følger opp. Et veldig lavt frekvensnivå av arbeidsrelaterte kontroller. En del lovgivning må strammes inn, det kan ikke fortsettte slik, sier Hallén.

• Les: Qatar-drømmens ofre
• Read in English: In the shadow of Qatar

FIFA-skandalen Midt opp i alt dette står FIFA omkranset av korrupsjonsanklager. President Joseph «Sepp» Blatter, Michel Platini er suspendert og en rekke andre FIFA-topper er siktet for korrupsjon. 

- Vi må fortsette og jobbe hardt. Det er fint at sveitsisk lov er blitt skjerpet, og at de har fått en ny korrupsjonslovgivning som gjør at de går inn i disse FIFA-sakene. Uten sveitsisk politi kunne dette aldri blitt gjort. FBI har vært involvert en stund, men først nå har det eskalert. Og disse regelendringene er noe vi ønsker velkommen.

NFF-presidenten har samtidig fått massiv kritikk, blant annet for å være altfor lite kritisk til den suspenderte presidenten i forkant av FIFA-kongressen.

- Presse videre
Men Hallén vil ikke gi seg, og fortalte til Dagbladet tidligere i år at han ønsker å fortsette som president. Nå vil han øke presset mot FIFA.

- Det må opprettes en uavhengig kommisjon, slik Burrow fortalte til Dagbladet tidligere i uka. Det er bra at FIFA har sendt mer ressurser bak arbeidet og har rekruttert flere eksternt som kan vurdere eget arbeid, men vi er langt fra fornøyde når du blant annet leser gjennom noen av de rapportene som har kommet fra Qatar.

- Det må komme et større press og det må skje noe nå, sier han.