KRITISK:  Fotballpresident Yngve Hallén mener Qatar må skjerpe inn eget regelverk om de skal få lov til å ha VM2022. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
KRITISK: Fotballpresident Yngve Hallén mener Qatar må skjerpe inn eget regelverk om de skal få lov til å ha VM2022. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Vis mer

- Qatar må miste VM om dette fortsetter

Kritisk fotballpresident.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

(Dagbladet): President i Norges Fotballforbund, Yngve Hallén, er klar i talen når Dagbladet snakker med ham om Qatar og deres rolle i forbindelse med VM i 2022.

- Alvorlig

FIFA understreker at de tar arbeidernes situasjon i Qatar alvorlig. 

- FIFA har uttalt i offentligheten, og tatt opp på høyeste nivå i Qatar, at det er av avgjørende betydning at arbeiderne i Qatar har gode arbeidsforhold. Vi har i lengre tid lagt til rette for samtaler mellom aksjonærer i Qatar og internasjonale organisasjoner som er opptatt av disse temaene, sier en FIFA-talsmann.

Dagbladet publiserte tidligere denne uka historien til en rekke av menneskene som har fått lide etter at Qatar fikk tildelig VM i 2022.

Valget av Qatar som vertsnasjon for fotball-VM 2022 sjokkerte idrettsverden. Mesterskapet etterforskes av sveitsisk politi, etter påstander om grov korrupsjon i VM-tildelingen.

FIFA og Qatar

• Qatar er mindre enn Buskerud, men anses som verdens rikeste land - med verdens høyeste brutto nasjonalprodukt per person.  

• Landet er et ikke-demokratisk monarki. Styres hovedsakelig etter sharialovgivning. 

• Ble uavhengig fra Storbritannia i 1971. Etter det ble landets oljeinntekter nasjonalisert, og produksjonen ble mangedoblet.

• Har deretter skaffet seg stor innflytelse, både politisk og gjennom idretts- og kulturarrangementer. 

• Qatar fikk i 2010 tildelt fotball-VM i 2022. 

• Det er FIFA som tildeler fotball-VM, basert på en avstemning der medlemmene av FIFAs styreorgan - «Eksekutivkomiteen» - avgir stemme.

• FIFA styrer landslagsfotballen, mens UEFA er det administrative og styrende organet for europeisk toppfotball.

Og det er ikke den største skandalen opp i alt dette. Hvert år dør nemlig hundrevis av nepalske arbeidere på jobb i Qatar. 

FOTBALLSKANDALEN:

Penger under bordet, døde arbeidere og lidende etterlatte, korrupsjonsanklager og æreløse FIFA-topper. Fotball-VM i Qatar 2022 er i ferd med å bli tidenes idrettsskandale — sju år før avspark. I denne serien møter du noen av Qatar-skandalens ofre, pamper, varslere og bakmenn.

I lille emiratet er det nemlig satt i gang en rekke prosjekter for å få landet klart til VM. I tillegg til fotballstadionene er milliarder av kroner investert i kollektivtransport og hoteller - og Qatar har møtt kraftig kritikk for uverdige forhold for gjestearbeiderne som bygger festen. 

- Miste VM - Qatar må miste hele VM om forholdene, som for eksempel Dagbladet har avdekket, ikke blir bedre. Lovgivning må strammes inn og vi må få tilgang på flere rapporter og holdningene må endres, sier fotballpresidenten til Dagbladet.

Han går fullt ut og støtter uttalelsene fra hva Sharan Burrow, generalsekretæren i den internasjonale fagforeningen ITUC, sa til Dagbladet tidligere denne uken: - Fokus må rettes mot Qatar-VM. Qatar må presses til det ytterste, og her må FIFA stå først i korstoget, sa hun.

- Det som har fortvilt mest i jobben opp mot å presse Qatar at de har en lovgivning som de ikke følger opp. Rettigheter som de ikke følger opp. Et veldig lavt frekvensnivå av arbeidsrelaterte kontroller. En del lovgivning må strammes inn, det kan ikke fortsettte slik, sier Hallén.

• Les: Qatar-drømmens ofre
• Read in English: In the shadow of Qatar

FIFA-skandalen Midt opp i alt dette står FIFA omkranset av korrupsjonsanklager. President Joseph «Sepp» Blatter, Michel Platini er suspendert og en rekke andre FIFA-topper er siktet for korrupsjon. 

- Vi må fortsette og jobbe hardt. Det er fint at sveitsisk lov er blitt skjerpet, og at de har fått en ny korrupsjonslovgivning som gjør at de går inn i disse FIFA-sakene. Uten sveitsisk politi kunne dette aldri blitt gjort. FBI har vært involvert en stund, men først nå har det eskalert. Og disse regelendringene er noe vi ønsker velkommen.

NFF-presidenten har samtidig fått massiv kritikk, blant annet for å være altfor lite kritisk til den suspenderte presidenten i forkant av FIFA-kongressen.

- Ikke VM-anlegg

Arrangementskomiteen for Qatar 2022 hevder i en e-post til Dagbladet at arbeidsforholdene for gjestearbeidere har høyeste prioritet. 

- Stikk i strid med hva du påstår, har arbeidsvilkårene for gjestearbeidere vært høyeste prioritet helt siden vi begynte planleggingen — og også for den qatarske regjeringen på lengre sikt, sier komiteen.

- Vi har utviklet et sett med strenge regler og standarder for arbeidernes arbeidsvilkår, og disse står nedfelt i alle arbeidskontrakter. Disse reglene gir en omfattende beskyttelse av arbeidernes rettigheter i løpet av hele ansettelsesforholdet, og omfatter både ansettelse, arbeidsmiljø, innlosjering og returen til hjemlandet. 

- Vi jobber selv etter retningslinjer som sier at alle som på noen måte bidrar til realiseringen av et Supreme Committee-prosjekt skal behandles anstendig og med respekt og i tråd med menneskerettighetene. Vi har kontakt med organisasjoner som Human Rights Watch og Amnesty International, og verdsetter konstruktiv dialog. Vi har hele veien jobbet etter et ideal om åpenhet og transparens, og vil fortsette å gjøre det. Arbeidsforholdene til arbeiderne som jobber på VM-prosjekter tilfredsstiller alle internasjonale standarder. Vi lar jevnlig journalister besøke byggeplasser og boligene der arbeidere bor — det er beklagelig at Dagbladet reiste fra Norge til Nepal uten å ta seg tid til å stoppe i Qatar, heter det i uttalelsen. 

Komiteen påpeker at ingen av dødsfallene har funnet sted på fotballbaner som skal brukes under turneringen. 

- I løpet av snart ti millioner arbeidstimer, fordelt på seks stadioner, har det ikke vært ett eneste dødsfall eller en alvorlig skade. Ikke alle byggeprosjekter i Qatar har noe med VM å gjøre, og å påstå noe annet vil være  uærlig og misvisende overfor Dagbladets lesere. Vi kan også slå fast at ingen av eksemplene som du trekker fram fant sted på VM-byggeplasser. Vi er klare på vår tro på at VM i 2022 kan være en utløsende faktor i å framskynde den gode utviklingen innen sosiale rettigheter, arbeidsvilkår og reform som regjeringen har satt i gang. Med sju år igjen har vi fullt fokus på å arrangere Midtøstens første fotball-VM.

- Presse videre
Men Hallén vil ikke gi seg, og fortalte til Dagbladet tidligere i år at han ønsker å fortsette som president. Nå vil han øke presset mot FIFA.

- Det må opprettes en uavhengig kommisjon, slik Burrow fortalte til Dagbladet tidligere i uka. Det er bra at FIFA har sendt mer ressurser bak arbeidet og har rekruttert flere eksternt som kan vurdere eget arbeid, men vi er langt fra fornøyde når du blant annet leser gjennom noen av de rapportene som har kommet fra Qatar.

- Det må komme et større press og det må skje noe nå, sier han.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer