Qatar reagerer kraftig

Utenriksminister Mohammed bin Abdulrahman Al-Thani (42) mener fotball-VM har vært en kjempesuksess. Han sier bildet som tegnes i Vesten er forvrengt - og at alle er velkomne.

Derfor dekker Dagbladet VM i Qatar

Når fotballkampen mellom Qatar og Ecuador sparkes i gang søndag ettermiddag, markerer det åpningen av et mesterskap som aldri skulle vært arrangert i ørkenlandet. Dette vet vi etter at brorparten av de 24 eldre mennene som tildelte Qatar mesterskapet så langt tilbake som i 2010, enten har vært fengslet eller suspendert i ulike sammenhenger for korrupsjon.

Qatar ble tildelt verdens største sportsarrangement etter omfattende korrupsjon.

Foto: Nina Hansen
Foto: Nina Hansen

I kjølvannet av denne skandaløse tildelingen har menneskerettighetsorganisasjoner og internasjonale medier som britiske The Guardian avdekket menneskerettighetsbrudd, utnytting av migrantarbeidere, dødsfall , løftebrudd og enda mer korrupsjon i Qatar.

Noen av våre lesere har tatt til orde for boikott av mesterskapet. At de ikke ønsker å se tv-sendingene fra Qatar, eller at en boikott er veien å gå. Dette er legitime synspunkter.

Det er også synspunktene til alle de som nå gleder seg til å se verdens beste fotballspillere konkurrere om tittelen verdens beste. Eller de som mener at omtalen av Qatars skyggesider både har bidratt til forbedring og vil fortsette å bidra til forbedring av forholdene for både kvinner, homofile, migrantarbeidere og andre minoriteter i landet.

Dagbladet tar mål av seg til å dekke alle sider av dette mesterskapet, slik vi har gjort grundig siden 2015.

For sju år siden var Dagbladet blant de aller første i verden som besøkte ofrene for byggeskandalene i Qatar. Vi reiste til familier i Nepal som hadde mistet sine fedre og ektemenn i arbeidsulykker og vi dokumenterte utnyttelsen av disse migrantarbeiderne på VM-anleggene vi nå skal se fotball fra.

Artikkelserien «Fotballskandalen» sjokkerte i Norge og førte blant annet til krav fra daværende fotballpresident Yngve Hallèn om at Qatar måtte miste mesterskapet om ting ikke endret seg.

Det er lite som tyder på at de endringene har kommet. Likevel har både Dagbladet og andres kritiske journalistikk lagt et enormt press på både qatarske myndigheter og det internasjonale fotballforbundet, FIFA.

Aldri før har et fotball-VM blitt utsatt for mer kritisk journalistikk enn nå. Og det skal vi i Dagbladet fortsette med gjennom hele mesterskapet.

Et fotball-VM er i seg selv et internasjonalt mega-arrangement. Vi kan ikke late som om det ikke finner sted, og vi kan ikke velge bort den sportslige siden av mesterskapet.

Dagbladet kommer til å dekke VM i Qatar på vanlig måte i alle Dagbladets flater og kanaler. Vi skal ha VM-studio på dbtv, live-service underveis i samtlige kamper, kampsaker, reaksjoner, ja, alt som vanligvis hører med til et fotball-VM.

Og så skal vi ha de andre fortellingene. Historien om hvordan Qatar har brukt uendelig mye penger på både å kjøpe seg dette mesterskapet, men også betydelig innflytelse i internasjonal fotball gjennom eierskap i Paris Saint-Germain og store sponsoravtaler med andre europeiske toppklubber.

Vi skal fortelle historiene til flere av de etterlatte og VM-ofrene, og vi skal stille de kritiske spørsmålene til FIFA på bakken i Qatar. Vi skal kort fortalt gi deg mer journalistikk av og rundt et VM i fotball enn vi noen gang har gjort.

Her kan du lese alle Dagbladets saker om Qatar-VM.

RINGSIDE PÅ TRIBUNEN: FIFA-president Gianni Infantino (t.v.) og utenriksminister Mohammed bin Abdulrahman Al-Thani. Foto: NTB
RINGSIDE PÅ TRIBUNEN: FIFA-president Gianni Infantino (t.v.) og utenriksminister Mohammed bin Abdulrahman Al-Thani. Foto: NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Alt om VM

Fotball-VM i Qatar er inne i sin siste uke. Dommen før semifinalene i dag og i morgen?

- Vi mener dette har vært det mest inkluderende VM noen gang, sier utenriksminister Mohammed bin Abdulrahman Al-Thani til Washington Post.

- Det er mange mennesker fra forskjellige land - med ulik bakgrunn - som aldri har kunnet komme og nyte VM. Hvis vi ser på demografien til fansen, så kommer de fra India, Pakistan, Sørøst-Asia, Det fjerne østen, den arabiske regionen, Europa, Latin-Amerika og Sentral-Asia. Alle kommer hit for å nyte fotballen.

REAGERER PÅ VESTLIG KRITIKK: Utenriksminister Mohammed bin Abdulrahman Al-Thani. Foto: NTB
REAGERER PÅ VESTLIG KRITIKK: Utenriksminister Mohammed bin Abdulrahman Al-Thani. Foto: NTB Vis mer

Hva med de homofile og lesbiske - eller LHBT-miljøet - som det har vært mye snakk om?

- Vi har sagt gjentatte ganger: «Alle er velkomne», sier utenriksministeren.

- Det vi har bedt om, er at de som besøker oss skal komme hit for å nyte fotballen, fokusere på fotballen, nyte kulturen vår, nyte landet og gjestfriheten. Bare respekter lovene, det er noe som også forventes av alle qatarere når de reiser til andre land. Respekter våre lover og våre tradisjoner.

Så presiserer han:

- Vi har vært tydelige: Hva som er bakgrunnen til folk som kommer hit, er ikke vår business. Vår business - uansett - er å påvirke den offentlige sikkerheten og det som kan fornærme publikum. Dette er ikke akseptabelt. Dette gjelder LHBT-par eller mann og kvinne. Dette er ikke noe som retter seg mot en bestemt orientering. Vi har sagt at å vise offentlig hengivenhet ikke er tillatt i Qatar. Dette gjelder for alle.

I OVERSKRIFTENE: Avisa Qatar Tribune fokuserer i dag på uttalelsene til utenriksminister Mohammed bin Abdulrahman Al-Thani (til høyre).
I OVERSKRIFTENE: Avisa Qatar Tribune fokuserer i dag på uttalelsene til utenriksminister Mohammed bin Abdulrahman Al-Thani (til høyre). Vis mer

Al-Thanis uttalelser i Washington Post skaper overskrifter i Qatar i dag. Den engelskspråklige avisa Qatar Tribune siterer intervjuet og har det som oppslag i papiravisa tirsdag.

Det heter:

- Qatar er blitt offer for urettferdig kritikk for å arrangere VM.

I tillegg til ulike seksuelle legninger har situasjonen til migrantarbeiderne vært heftig diskutert i forbindelse med VM. Al-Thani understreker at Qatar «aldri har hevdet å være et perfekt land». Han er likevel klar på at situasjonen er blitt bedre de siste 12 åra. Han reagerer på at staten alltid stilles til ansvar og ikke enkeltselskaper, slik som i Vesten.

- Det er blitt tegnet et bilde av at Qatar ignorerer fakta, at dette er et problem. Det er ikke tilfellet, sier Al-Thani.

Det er spesielt en artikkel i The Guardian som har lagt premissene for debatten. Ifølge den engelske avisa har 6500 migrantarbeidere mistet livet siden Qatar fikk tildelt VM i 2010.

I et intervju med TV-personligheten Piers Morgan har VM-sjef Hassan Al-Thawadi sagt at tallet er «mellom 400 og 500». VM-komiteen står fast på at bare tre dødsfall er knyttet til stadionarbeidene.

NRK-EKSPERT: Carl-Erik Torp. Foto: Tore Ulrik Bratland
NRK-EKSPERT: Carl-Erik Torp. Foto: Tore Ulrik Bratland Vis mer

VM er fortsatt omstridt, selv om Qatar trekker fram solskinnshistoriene.

Dagbladet har i løpet av mesterskapet snakket med flere journalister og eksperter som har vært ringside i Doha.

- Det er noen vanvittige smykker av noen stadioner. Men så kjenner vi til premissene de er laget under og hele bakteppet. Jeg merker at det er noe som holder igjen, sier NRK-ekspert Carl-Erik Torp.

JOURNALIST I THE SUN: Martin Lipton. Foto: Tore Ulrik Bratland
JOURNALIST I THE SUN: Martin Lipton. Foto: Tore Ulrik Bratland Vis mer

Martin Lipton er internasjonal fotballreporter i den engelske storavisa The Sun og mener mesterskapet er delt.

- Dette er det ultimate VM med to sider. Det er millioner av grunner til ikke å være i Qatar. Men hvis du ser dette ut fra et journalistisk perspektiv - og et fotballperspektiv - er turneringen strålende, sier han.

- Du kan ikke benekte det. Men VM skulle aldri ha vært her. Det skulle aldri ha kommet til Qatar, sier han og sikter til bakteppet.

Men Qatar mener de har samlet verden:

- Det dere har sett her i Qatar - måten folk og fansen har kommet sammen på - er noe fascinerende som vi aldri har sett før. Kanskje får vi aldri se det igjen, sier utenriksminister Mohammed bin Abdulrahman Al-Thani.

Fotball-VM på Dagbladet TV

20 november - 18 desember

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer