NYE ANKLAGER OM KORRUPSJON: FIFA-president Sepp Blatter er igjen i hardt vær. Foto: AFP PHOTO / PHILIPPE DESMAZES / NTB scanpix
NYE ANKLAGER OM KORRUPSJON: FIFA-president Sepp Blatter er igjen i hardt vær. Foto: AFP PHOTO / PHILIPPE DESMAZES / NTB scanpixVis mer

Qatar skal ha brukt millioner for å kjøpe fotball-VM

Fransk magasin anklager Qatar for korrupsjon.

(Dagbladet): Det er Aftonbladet som i dag gjengir en artikkel som står i det franske fotballmagasinet France Fotball, som anklager Qatar for å ha kjøpt VM i 2022. Magasinet publiserer en stor granskning av hvordan mesterskapet ble tildelt landet. De stiller samtidig spørmålet: Bør mesterskapet bli tatt ifra dem?

Det ble klart at Qatar fikk muligheten til å holde VM i 2022 i desember for to år siden. Qatar, Japan, Sør-Korea, Australia og USA var de fem nasjonene som hver for seg hadde søkt om mesterskapet som arrangeres om nesten 12 år, og vinneren ble den minste i både areal og innbyggertall.

FIFAs generalsekretær Jerome Valcke uttalte allerede i mai at Qatar skal ha kjøpt mesterskapet. Qatar 2022 nektet på sin side for at noe galt skal ha skjedd.

- Vi nekter kategorisk for disse beskyldningene. Vi har ingenting å skjule og vil mer enn gjerne samarbeide om framtidige etterforskninger. Dessuten vil motbevise alle mulige framtidige beskyldninger, het det i en pressemelding fra VM-arrangøren Qatar.

Kjøpt stemmer I den femten sider lange artikkelen som ble presentert i dag kommer det blant annet fram at stemmene til presidentene Issa Hayatou (Kamerun) og Jacques Anouma (Elfenbenskysten) skal ha blitt kjøpt for 1,5 millioner dollar hver. Senere trakk den ansatte i organisjasjonen som søkte om mesterskapet, Phaedra Al Majid, plutselig hele uttalelsen, og sa at hun hadde funnet opp alt sammen.

Soccer America skriver blant annet at den franske presidenten Nicolas Sarkozy skal ha spurt FIFA-president Michel Platini, som det var forventet skulle gi sin stemme til USA, om å stemme på Qatar av geopolitiske årsaker. Sarkozy og Platini skal ha hatt et møte med Qatars kronprins Sheikh Tamim bin Hamad bin Khalifa Al-Thani i 2010 for å diskutere Qatars investeringer i fransk fotball. (De har siden kjøpt Paris Saint Germain og lansert beIN Sport i Frankrike).

Representanter for Qatar skal også ha tilbudt å pumpe inn millioner av kroner i argentisk fotball for å få stemmen til argentineren Julio Grondona.

To sluttspill på samme tid Den utaktiske avgjørelsen om å tildele to sluttspill på samme tid, førte til påstander på kryss og tvers om stemmesalg og kameraderi.

Avstemningen ble likevel gjennomført nesten som planlagt, riktignok uten de to styremedlemmene Amos Adamu fra Nigeria og Reynald Temarii fra Tahiti, som ble suspendert i kjølvannet av avsløringer i Sunday Times.

Helt siden Qatar ble tildelt VM-sluttspillet i 2022 har flere ivret for å flytte mesterskapet fra sommer til vinter. Om sommeren kan heten i Qatar være intens.

LUKSUS: Her er en model av Al-Gharrafa stadion som skal stå klar til VM i Qatar 2022. Foto: AFP PHOTO/KARIM JAAFAR/NTB scanpix
LUKSUS: Her er en model av Al-Gharrafa stadion som skal stå klar til VM i Qatar 2022. Foto: AFP PHOTO/KARIM JAAFAR/NTB scanpix Vis mer