Dagbladet eksklusiv:

Qatar slår tilbake: - Ikke vår plakat

De siste dagen har en Qatar-plakat med en rekke oppsiktsvekkende oppfordringer til reisende fans til det kommende verdensmesterskapet i fotball, skapt sinne blant tusenvis. I en eksklusiv uttalelse til Dagbladet slår Qatar knallhardt tilbake.

SJOKKERTE: Denne plakaten har vekket harme på sosiale medier. Foto: Skjermdump
SJOKKERTE: Denne plakaten har vekket harme på sosiale medier. Foto: Skjermdump Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

«Qatar ønsker deg velkommen! Gjenspeil din respekt for religionen og kulturen til Qatari-folket ved å unngå denne oppførselen», står det oppskrevet på en plakat som de siste dagene har skapt sinne på sosiale medier, både i Norge og internasjonalt.

Plakaten er tilsynelatende en oppfordring til alle som tar turen til det mye omdiskuterte verdensmesterskapet i fotball i Qatar, som starter i november.

Plakaten viser blant annet at homoseksualitet ikke er akseptabelt. Den har blitt delt og kommentert av tusener av brukere på Twitter de siste dagene. Nå kan Dagbladet avsløre at de offisielle arrangørene ikke står bak plakaten.

- Qatar ønsker deg velkommen! (med mindre du er homofil, liker øl, spiller musikk, tar bilder med en person i det, ikke er religiøs, bruker banneord, viser hud eller viser kjærlighet til en du ikke er gift med), skriver en på Twitter.

I en uttalelse til Dagbladet fra organisasjon som har det overordnede ansvaret det kommende verdensmesterskapet i Qatar, The Supreme Committee, slår de nå knallhardt tilbake.

«Qatar Welcomes You-grafikken som sirkulerer på sosiale medier er ikke fra en offisiell kilde og inneholder uriktig informasjon. Vi oppfordrer sterkt fans og besøkende til å stole utelukkende på offisielle kilder fra turneringsarrangører for reiseråd for årets verdensmesterskap i Qatar.»

«The Supreme Committee og FIFA vil snart gi ut en omfattende fanguide som bestrider mye av informasjonen som har sirkulert».

Videre skriver de at de har vært tydelige på at alle er velkomne til Qatar under fotball-VM.

«Qatar har alltid vært en åpen, tolerant og imøtekommende nasjon. Internasjonale fans og besøkende under VM vil få oppleve dette på nært hold», avslutter de i en e-post signert presseavdelingen i The Supreme Committee.

SJEF: Hassan Al Thawadi er generalsekretær i VMs organisasjonskomité The Supreme Committee. Foto: AP
SJEF: Hassan Al Thawadi er generalsekretær i VMs organisasjonskomité The Supreme Committee. Foto: AP Vis mer

Sterkt kritisert

Det har vært sterk kritikk mot at VM arrangeres i Qatar.

Dagbladet har gjort flere store reportasjer om grusomme arbeidsforhold, dødsfall og grunnleggende menneskerettighetsbrudd i arrangørlandet.

I 2021 avslørte The Guardian at 6500 migrantarbeidere har dødd i landet siden de ble tildelt VM i 2010.

En rapport fra Amnesty har avdekket tvangsarbeid og andre lovbrudd mot migrantarbeidere i private sikkerhetsselskaper.

Fotballpresident Lise Klaveness var selv i Qatar tidligere i år. Der kritiserte hun FIFAs håndtering da de tildelte mesterskapet til Qatar i 2010, og hvordan fotballen ikke har stått til ansvar for forholdene til migrantarbeidere og bruddene på menneskerettigheter.

Også det norske herrelandslaget i fotball har gjort markeringer mot de manglende menneskerettighetene i Qatar.

Fotball-VM starter 20. november og avsluttes 18. desember.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer