Magnus Carlsen til Qatar

Qatar-turnering med Carlsen-grep

Sjakkturneringa Qatar Masters strekker seg langt for å hanke inn Magnus Carlsen.

VERDENSENER: Magnus Carlsen er en ettertraktet mann. Her er han på plass på Johan Cruijff ArenA i Amsterdam 19. januar. Foto: Shutterstock
VERDENSENER: Magnus Carlsen er en ettertraktet mann. Her er han på plass på Johan Cruijff ArenA i Amsterdam 19. januar. Foto: Shutterstock Vis mer
Publisert

For første gang siden 2015 skal Qatar Masters igjen arrangeres i Doha. Turneringens spilles fra 10. til 20. oktober, har ni runder, én hviledag og en førstepremie på rett i underkant av 250 000 kroner.

Da turneringen sist ble arrangert var det Carlsen som stakk av med seieren, og seint forrige uke bekreftet presidenten i Det qatarske sjakkforbundet, Mohamed Al-Mudahka, at det norske sjakkesset vender tilbake for å forsvare den åtte år gamle tittelen.

- Det er kanskje ikke mulig å ha en perfekt Open-turnering, men med tanke på organisering, forhold for spillere og medfølgende personer, styrken på deltakerne og værforhold, er Qatar Masters så nærme som det kan bli. Jeg ser virkelig fram til å returnere til Qatar Masters i 2023, sier Carlsen i en uttalelse til Chess24.

SJAKKDRAMA: Sjakkspiller Hans Niemann er i hardt vær etter å ha blitt anklaget for juks. Magnus Carlsen valgte å trekke seg fra turnering hvor Niemann var motstander. Vis mer

Endret dato

Turneringen har blitt arrangert to ganger tidligere, i 2014 og 2015, og ble da spilt i november og desember. Men 2023-utgaven avholdes altså i oktober.

En av hovedgrunnene til datobyttet, er at det gjør det mulig for Carlsen å delta, skriver Chess24.

- Først ble vi nesten enig om desember, men det virker å være vanskelig med tanke på at det spilles mange online- og offline-turneringer denne måneden, sier Al-Mudahka.

- Det var vanskelig å velge, men Magnus kommer til å spille, så vi er fornøyde med oktober, fortsetter sjakkpresidenten.

Åpnet dører

Ifølge Doha-avisa Gulf Times, sier Al-Mudahka at fjorårets fotball-VM i Qatar har åpnet mange dører.

- Alle så Qatars store suksess med å organisere VM for første gang i Midtøsten. Andre sporter vil garantert følge den samme stien til suksess, og vi diskuterer andre prosjekter. Men for meg er dette (Qatar Masters) nå et ekstremt viktig arrangement.

Al-Mudahka er for øvrig også internasjonal direktør i det internasjonale sjakkforbundet (FIDE). I 2021 ble han også den første sjakkspilleren fra Qatar til å få tittelen «stormester».

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer