Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Qatar utvikler kunstig sky over VM-arenaene

Kan senke temperaturen med 5 grader.

(Dagbladet): Ingeniører ved Qatar universitet er i gang med å planlegge hvordan de skal gjøre temperaturen på VM-banene i 2022 spillbar. En luftig - men meget kreativ - tanke er å lage kunstige skyer dekket av solcellepaneler, fylt med helium og styrt av fire elektriske motorer.

Skyene skal automatisk manøvrere seg etter solens bevegelser, slik at den skyggelegger hele arenaer.

Dr. Saud Ghani som leder en forskergruppe ved Qatar universitet, sier til CNN at en slik robot-sky kan senke temperaturen på selve banen med 10 grader fahrenheit, noe som tilsvarer omtrent 5,5 grader celcius.

Over 50 grader Ideen om å spille mesterskapet på vinterstid ble lansert, men i februar fastslo Fifa-president Sepp Blatter at VM også i 2022 skal spilles på sommeren. Mest sannsynlig i juni og juli, som normalt.

I juni og juli er den gjennomsnittlige daglige makstemperaturen i hovedstaden Doha på henholdsvis 41,2 og 41,5 varmegrader ifølge World Meteorological Organization. Til sammenlikning er tilsvarende tall for Oslo 20,4 grader i juni og 21,5 i juli.

En snittemperatur på 41 grader betyr at termometeret på ekstreme dager godt kan sprette over 50 grader. Ifølge Wikipedia varierer sommertemperaturene mellom 45 og 55 grader.

Ghani sier til CNN at prosjektet er gjennom den innledende fasen, og at planen videre er å bygge en prototype på 4 ganger 3 meter i løpet av 2011.

Ikke så dyre De kunstige skyene skal etter planen fylles med helium for å holde seg svevende.

Saud Ghani anslår at de ferdige flyvende tallerknene ikke kommer til å koste mer en en halv million dollar - i underkant av tre millioner kroner - per stykk.

Tildelingen av fotball-VM i 2022 til Qatar var høyst kontroversiell. Landet har ingen sterke fotballtradisjoner, og arenaene må bygges fra bunnen av. I tillegg kommer utfordringen med spilletemperaturen - og ikke minst klimaet for tilreisende supportere.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media