Qatar utvikler kunstig sky over VM-arenaene

Kan senke temperaturen med 5 grader.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Ingeniører ved Qatar universitet er i gang med å planlegge hvordan de skal gjøre temperaturen på VM-banene i 2022 spillbar. En luftig - men meget kreativ - tanke er å lage kunstige skyer dekket av solcellepaneler, fylt med helium og styrt av fire elektriske motorer.

Skyene skal automatisk manøvrere seg etter solens bevegelser, slik at den skyggelegger hele arenaer.

Dr. Saud Ghani som leder en forskergruppe ved Qatar universitet, sier til CNN at en slik robot-sky kan senke temperaturen på selve banen med 10 grader fahrenheit, noe som tilsvarer omtrent 5,5 grader celcius.

Over 50 grader Ideen om å spille mesterskapet på vinterstid ble lansert, men i februar fastslo Fifa-president Sepp Blatter at VM også i 2022 skal spilles på sommeren. Mest sannsynlig i juni og juli, som normalt.

I juni og juli er den gjennomsnittlige daglige makstemperaturen i hovedstaden Doha på henholdsvis 41,2 og 41,5 varmegrader ifølge World Meteorological Organization. Til sammenlikning er tilsvarende tall for Oslo 20,4 grader i juni og 21,5 i juli.

En snittemperatur på 41 grader betyr at termometeret på ekstreme dager godt kan sprette over 50 grader. Ifølge Wikipedia varierer sommertemperaturene mellom 45 og 55 grader.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer