- Qatar-VM er som en moderne form for slaveri

The Guardian avdekker forferdelige forhold for nepalske arbeidere.

KORRUPT?: FIFA-president Sepp Blatter (t.h.) tildeler Qatars fotballpresident Sjeik Hamad Bin Khalifa Bin Ahmed al-Thani VM. Kanskje han angrer nå? Foto: AP Photo/Osama Faisal/NTB Scanpix
KORRUPT?: FIFA-president Sepp Blatter (t.h.) tildeler Qatars fotballpresident Sjeik Hamad Bin Khalifa Bin Ahmed al-Thani VM. Kanskje han angrer nå? Foto: AP Photo/Osama Faisal/NTB ScanpixVis mer

(Dagbladet): At FIFA ga fotball-VM i 2022 er en avgjørelse som har blitt kritisert helt siden den ble tatt. Beskyldninger om at mesterskapet ble kjøpt har haglet, og til tross for grandiose planer for å holde anleggene kjølige på sommeren, kan sluttspillet bli flyttet til vinteren. Seinest i juli sa et styremedlem i FIFA at det var et stort feilgrep å gi VM til Qatar.

Nå får mesterskapet enda et skudd for baugen.

Får ikke dra Den velrenommerte, britiske avisa The Guardian kommer nemlig med avsløringer om hvordan emiratet utnytter utenlandsk arbeidskraft for å bygge anleggene. Avisa har fått tilgang til dokumenter som viser at minst 44 mennesker har omkommet som en direkte følge av at de har jobbet for Qatar-VM.

Og det stopper ikke der. Arrangøren skal ha fratatt arbeiderne pass og identitetspapirer, hindret dem drikke i temperaturer på over 50 grader og unnlatt å utbetale lønninger.

- Vi har lyst til å dra, men vi får ikke lov. Jeg er sint på måten de behandler oss, men vi er hjelpesløse. Jeg angrer på at jeg kom hit, men hva kan man gjøre? Vi var nødt til å prøve lykken, rett og slett for å overleve, men vi har vært uheldige, sier en av arbeiderne som jobber med Lusail City-prosjektet til The Guardian.

Slaveri Aidan McQuade er direktør i organisasjonen Anti-Slavery International. Han sier at The Guardians avsløringer strekker seg lengre enn tvangsarbeid.

- Det er verre enn som så. Disse arbeidsforholdene og antallet dødsfall minner mer om oldtidens slaveri, da mennesker ble behandler som objekter. Det er ikke lenger en risiko for at VM i Qatar kan bli bygget av tvangsarbeidere - det skjer allerede, sier han til avisa.

Ifølge The Guardian har Qatar den høyeste andelen utenlandsk arbeidskraft av alle land i verden. Mer enn 90 prosent av arbeidskraften er innvandrere, og det er ventet at opp mot 1,5 millioner til vil bli hentet inn for å bygge stadioner, veier, havner og hoteller.

Rundt 40 prosent av all utenlandsk arbeidskraft i Qatar kommer fra Nepal.

- Alle snakker om hvordan Qatars varme kan påvirke et par hundre fotballspillere, men de ignorerer blodet og svetten som tusenvis av arbeidere legger igjen på stadionene, i skift som kan vare åtte ganger så lenge som fotballkamper, sier Umesh Upadhyaya, som er generalsekretær i det som tilsvarer Nepals LO.