Qatar-VM høster stor oppmerksomhet grunnet denne stadionen

Ser du hvorfor?

(Dagbladet): Alle arkitekters drøm er vel at det du bygger skal høste stor oppmerksomhet - gjerne lenge før det står ferdig bygget.

Men det spørs om AECOM som skal bygge Al-Wakrah-stadionen er fornøyd med akkurat hva folk tenker på når de ser byggverket.

- Som om ikke Qatar hadde nok problemer ni år før de arrangerer VM i 2022, så ligner Al-Wakrah- stadionen deres i tillegg på en vagina, skriver engelske Huffington Post.

- Utformingen på Qatars nye stadionanlegg har raskt blitt en netthit: med sitt skinnende og rosa skjær, med sine kjønnsleppe-lignende konstruksjoner og den store åpningen i midten. Det tilsynelatende uskyldige utformingen ber jo om trøbbel, skriver The Guardian - som forøvrig også hyller arkitektene for valget.

- Fiske- og perledykkingsarv Planene for stadion ble lagt fram under en sportskonferanse i helga. Der forklarte lederen i arkitektfirmaet om den egentlig tanken bak stadionen.

- Stadionen er tegnet i konsultasjon med FIFA. Eventuelle endringer vi har gjort i utformingen var å opprettholde visjonen om å skape et stadion som gjenspeiler Al-Wakrah fiske- og perledykkingsarv, forteller styreleder og direktør i AECOM, John M. Dionisio, ifølge The Peninsula Qatar.

Al-Wakrah-stadionen, som skal ligge 15 kilometer utenfor Doha,  er den første av stadionene til VM om ni år som offentliggjøres. Byggingen skal etter planen starte våren 2014, og stå ferdig i 2018 - og ha et kjølesystem som holder behagelige 23 grader.

Qatar-VM har høstet mye oppmerksomhet allerede - blant annet fordi FIFA kan komme til å ville arrangere mesterskapet vinterstid på grunn av varmen.

I tillegg melder Amnesty at så mange som 4000 gjestearbeidere kan miste livet i forbindelse med arbeid til mesterskapet innen VM-et innledes, på grunn av elendige arbeidsforhold.

- Burde relanseres Kommentator i The Guardian, Holly Baxter, mener man burde se på designet av Al-Wakrah som en positiv ting.

- Det at stadion ligner på en kvinnes private område er kanskje tilfeldig, men jeg applauderer det. Folkene bak designet bør omfavne dette og relansere det som et steg mot en stadig mer liberal holdning overfor kvinner i idrett i Qatar, skriver Baxter.

- Og hvorfor ikke klemme 45 000 mennesker inn i det som ligner et kvinnelig re-produseringssystem? De har jo tross alt vært der før.