MOT STRØMMEN: Ulrik Wilbek støtter ikke kritikken til de norske ekspertene. Foto: AFP PHOTO / SCANPIX / BO AMSTRUP
MOT STRØMMEN: Ulrik Wilbek støtter ikke kritikken til de norske ekspertene. Foto: AFP PHOTO / SCANPIX / BO AMSTRUPVis mer

Qatars «leiesoldater» har blitt slaktet av alle - nå hylles de av danskene

Norske eksperter mener Qatar ødelegger håndballsporten. Ulrik Wilbek mener de gjør en fantastisk jobb.

(Dagbladet): Qatars kjøpelag har sjokkert alle i årets håndball-VM på hjemmebane.

Oljenasjonen har høstet mye kritikk for å ha kjøpt seg et helt nytt landslag bestående av spillere fra Bosnia-Hercegovina (2), Montenegro (2), Cuba, Egypt, Frankrike, Spania og Tunisia.

I dag, kl. 17.00, spiller de VM-finale mot Frankrike.

- Finaleplassen er kjøpt og betalt. Har de kjøpt mesterskapet eller kjøpt dommerne — det vet jeg ikke. Men de har kjøpt landslaget, og det har aldri skjedd før. Og jeg håper det aldri skjer igjen, uttalte TV 2s kommentator Harald Bredeli til Aftenposten.

Frode Kyvåg er like nådeløs.

- Jeg synes at det er en skam. Det setter vår idrett i vanry. Det oser korrupsjon av alle ledd i hele mesterskapet, sa Kyvåg til VG.

Hyller Qatar I norske medier har det virket som at det er bred konsensus om slakten av Qatars oljekjøpte håndballandslag. Men det finnes også røster som velger å hylle Qatar.

Ulrik Wilbek, sportssjef i Dansk Håndbold Forbund, er en av danskene som går mot strømmen og skryter av Qatar.

- Så lenge reglene er som de er, så gjør de ikke noe galt. Jeg synes de har gjort et fantastisk stykke arbeid i Qatar, sier Wilbek til Jyllands-Posten.

Han er imponert over det trener Valero Rivera har fått til.

- Å få så mange forskjellige spillere fra ulike land til å prestere så godt sammen, er ingen enkel oppgave. Men de har klart det fordi de har lagt ned et veldig godt treningsarbeid. Det er det bare å ta av seg hatten for, sier den danske trenerlegenden.

Wilbek får støtte av Århus-trener Erik Veje Rasmussen.

- Det er jo helt fantastisk at Qatar kan stå i VM-finalen med et lag der kun to holder verdensklasse, nemlig målvaktene, mener Rasmussen.

- Å få dette laget til VM-finalen, er en enorm prestasjon. Valero Rivera er en veldig dyktig trener, skryter Århus-treneren.

Tror Qatar er sjanseløse i finalen Wilbek er imidlertid enig med de som vil endre på reglene.

Han støtter det svenske forslaget som vil gjøre det umulig for spillerne å skifte nasjonalitet, hvis spilleren allerede har opptrådt for et landslag.

I dagens finale tror Wilbek at Frankrike blir for sterke for VMs desidert mest omstridte lag.

- Frankrike er min favoritt, fordi de er det beste laget. Jeg har vanskelig for å se for meg at de ikke vinner, forteller han.