DOHA (Dagbladet): Søndag er det finale i fotball-VM og vinneren av mesterskapet skal kåres. Samtidig lukkes også et kapittel som har vært åpent helt siden Qatar på kontroversielt vis ble tildelt sluttspillet i 2010.
Etter hvert som TV-tittere i millioner av hjem verden over har blitt servert drama, tårer, jubel og blendende fotball - har også kritikken som var gjeldende fra starten av VM stilnet mer og mer. Det sportslige har tatt over som fokus.
Det startet med mye skriverier rundt FIFA-president Gianni Infantinos uttalelser, regnbuebindet som ble forbudt på kamper og regnbueeffekter som ble nektet inne på stadion - for å nevne noe.
Når flomlyset på den mektige finalearenaen Lusail stadion slukkes etter finalen denne helga, vil Qatar rette fokuset mot andre idretter.
Den svenske journalisten Olof Lundh er på plass i Qatar og har skrevet flere kommentarer for TV 4 og også ei bok om det negative som har ligget som et slør over fotball-VM. Han tror både Qatar og FIFA er fornøyde med verdensmesterskapet.
- Jeg tror at de i det store og hele er fornøyde. Det har vært kritikk og sånn, men i mindretall. I det store og hele tror jeg de er fornøyde med utfallet, sier Lundh til Dagbladet.

Et ikke-tema
Migrantarbeidere utgjør mer enn 2,5 millioner av de rundt 2,9 millioner innbyggerne i Qatar, og arbeidsforholdene deres har blitt sterkt kritisert både før og under VM.
Qatarske myndigheter innrømmet at 414 migrantarbeidere har mistet livet i arbeidsulykker i landet mellom 2014–2020. Og under VM døde en migrantarbeider da han jobbet på treningsbanen til Saudi-Arabias landslag.
Du ser få bygningsarbeidere i bybildet i Qatar under VM nå som alt er klart, men det blir veldig tydelig at øvrige arbeidere, som frivillige og taxisjåfører, er fra land som Bangladesh, India og Pakistan.
Selv om det har vært bred dekning om arbeidsforhold i Qatar i europeisk presse, har det vært mangelvare i mange andre land verden over.
- Jeg følger ikke alle medier, men snakket med en i TV 4 som har kontroll på verdens medier, og journalister jeg har snakket med fra andre land, gir et bilde at det ikke er noe som har interessert dem - migrantarbeidere, snarere tvert imot. De dekker et fotballmesterskap, de der hjemme er ikke interessert i dette, sier Lundh og fortsetter:
- På den måten har det lyktes for Qatar. Du kan aldri regne hjem pengene de har satset, men det er penger som får betydning i lang tid: fly, veier osv. Jeg tror de er fornøyde.
Qatar-VM er det dyreste verdensmesterskapet i historien. Det har blitt estimert at det har kostet rundt 3000 milliarder kroner. Dette er ikke bekreftet.
Lundh forteller at han har snakket med journalister fra ti ulike land, og ingen av dem har rapportert hjem om det negative og politiske som nordiske, tyske og engelske medier har gjort.
- De var her for fotballen, punktum. Mange kjente til migrantarbeidere. Mange sa: «Vi er ikke interessert i den typen spørsmål». Da får man stole på dem at det er slik, sier Lundh.
Dagbladet har også snakket med utenlandske journalister fra andre verdensdeler, som Argentina og Egypt, som melder det samme.

Norges sjeflege leder Qatar-gruppe
Går for OL
Desember 2006 arrangerte Qatar Asialekene. Kortbane-VM i svømming ble holdt i Qatar i 2014. Håndball-VM for menn ble holdt i landet i 2015 og VM for landeveissykling i 2016. I 2019 var landet vertskap for friidretts-VM og nylig kom meldingen om at Qatar skal holde bordtennis-VM i 2025 - en stor sport i Asia.
Så hva er neste prosjekt?
- Det har lekket ut herfra. Jeg skrev om det i min bok i vår. Vi snakket også om sjeik Hamad (bin Khalifa Al Thani) som hadde denne visjonen. Hans datter snakket om VM, men den store drømmen er OL. De var skuffet da Brisbane fikk OL uten kamp (i 2032, journ.anm.), sier Lundh.
- 2036 er det man håper på, og kanskje de går litt ned på fotball. Det snakkes om å selge deler av PSG og beIN Sport. Det har ikke skjedd, men at det snakkes om kan bety at de går litt mot andre idretter, mener Lundh, som peker på at lederne i Qatar er offensive
- Tror du de får OL i 2036?
- Ja. Jeg tror de har gode sjanser, fordi de har så mye ressurser. Det har vært et hinder den lange avtalen OL har hatt tidligere, sier Lundh, som heller ikke utelukker at Qatar kan holde et vinter-OL i framtida.
Lundh mener Qatar har levert da VM til syvende og sist ble arrangert i ørkenlandet.
- Det var i starten det var rotete, men så har Qatar klart det bra. De utnytter gjestearbeidere. Vi som kommer fra Europa undervurderer kanskje at andre land sier: «Wow, Qatar gjør noe som ikke er gjort tidligere». Omverden har samlet seg rundt noe. Vi forstår kanskje ikke kraften av det. Vi får se hva det lander på, men vi kan ikke utelukke det.

NRK-profil i Qatar: Reagerer
Infantino sjokkerte
FIFA-president Gianni Infantino har blitt avbildet på stadion hele tida underveis i VM. Han holdt en tale som sendte sjokkbølger gjennom fotballmiljøet i starten av mesterskapet.
Den mektige sveitsiske fotballtoppen uttalte først sin støtte til LHBT+-samfunnet og fremmedarbeiderne i Qatar, før han gikk til angrep mot kritikerne av mesterskapet i golfstaten.
- I dag føler jeg meg qatarsk, jeg føler meg arabisk, afrikansk, homofil, funksjonshemmet og som en migrantarbeider, sa Infantino blant annet.
Seinere har han skrytt av mesterskapet som han kaller «det beste VM noensinne».
- For meg har VM vært en utrolig suksess, på alle fronter. Fansen, oppførselen, atmosfæren, fans som kommer langt fra og møter den arabiske verden er veldig viktig for oss alle. Når det gjelder kamper, så har vi sett noen fantastiske kamper, vi har fått noen overraskelser, noen fantastiske mål, sa Infantino på en pressekonferanse fredag.
- For meg er det mest frustrerende noen ganger, at folk i Sverige ikke forstår Infantinos innflytelse og makt og system. Han er en kopi av Sepp Blatter. Grunner til å få til en endring finnes ikke. Det er ingen som kan utfordre Infantino, sier Lund.

-Må være ærlig
Nils Johan Semb har dekket fotball-VM for NRK i Qatar. Han dro hjem før semifinalene ble spilt. Han så for seg at oppholdet ville bli annerledes da han dro fra Norge.
- Når det gjelder arrangementet, så er vi alle enige om at det ikke skulle vært der i utgangspunktet. Jeg var veldig skeptisk og usikker da jeg reiste ned. Jeg tenkte, «hvordan vil dette arrangementet bli?» Det var snakk om fake supportere, og mye annet som ble sagt på forhånd, sier Semb og fortsetter:
- De har levert en veldig bra gjennomføring på logistikken og arrangementet. Det er vår oppfatning som jobber i TV, kolleger i NRK og TV 2. Jeg har opplevd det som enkelt å komme til og fra stadion. Ting fløt. Det har vært rolige omgivelser, jeg har ikke sett noe bråk eller noe slik.
Semb tenker med gru tilbake til EM i Frankrike, da det oppsto forferdelige scener etter bråk mellom blant andre engelske og russiske supportere. Han tror kanskje alkoholnekt på stadion og lite alkohol i bybildet har bidratt til en rolig stemning.
- Sportslig har vi vel opplevd det likt alle sammen. Et ganske ellevilt mesterskap med tanke på dramatiske kamper og overraskende resultater. Et gjennombrudd for andre kontinenter, hvis man går gjennom enkeltkamper. Jeg må si at det både har vært morsomt og overraskende, en del av underholdningen. Det er gøy at det ikke bare blir rett fram med de beste nasjonene, sier Semb.
Semb var toppfotballsjef da Qatar ble tildelt mesterskapet i 2010 på kontroversielt vis.
- Jeg tenkte at dette ikke kommer til å bli stående. Det var ingen grunn til at Qatar skulle få fotball-VM. Så skjedde det lite, så tenkte man i starten at det var et arrangert spill. Så begynte de å bygge, så går det noen år, så er det i gang. Da skjønner man at det blir mesterskap. Vi er svært uenige i den tildelingen, sier Semb og fortsetter:
- Men når de først har fått mesterskapet, og man får spørsmål om arrangementet og fotballen, så må man være en ærlig stemme, eller så bryter man med alle verdier. Du kan ikke si at noe ikke er bra, om det er bra.

- Overraskende
Han forteller at han hele tida hadde de dystre rapportene i underbevisstheten da han jobbet i Qatar.
- Absolutt, det hadde jeg i bakhodet. Jeg var veldig bevisst på det da jeg dro. Vi hadde en tydelig gjennomgang, NRK og TV 2 hadde det. I starten var det mye fokus på politikk også, sier Semb.
- Det har vært riktig å ha fokus på det. Det er betydelige mengder folk som har dødd på disse stadionene, et dystert teppe som lå over dette mesterskapet. Det blir jo ikke borte, det er like sterkt, kanskje enda sterkere fordi du har vært der og sett forholdene, sier han og fortsetter:
- Mitt inntrykk av de jeg har snakket med, er at dette har vært ille, men kanskje som Amnesty sier, så har det blitt litt bedre det siste året. At det har påvirket noe, så framtida blir litt bedre, sier han videre.
Semb mener det har vært et helt annerledes VM når det gjelder folkefesten. Den kritiske dekningen av mesterskapet i Europa har trolig ført til færre europeere og ført til at andre nasjoner har blomstret med sin tilstedeværelse.
- Det som er overraskende for meg, er at det også har vært en fotballfest. Europa har vært lite synlig, men resten av verden har vært veldig synlig. Det syns jeg er det mest interessante å diskutere i etterkant. De har levd ut glede og følelser og samhold og alt det der. Den muslimske verden og kontinenter som ikke har gjort det så bra i VM før. Sør-Amerika er alltid store i mesterskap og hvordan de har preget fotballkamper med stemning, den er ganske spesiell, sier Semb.
- Tror du Qatar og FIFA ser på VM som en suksess?
- Jeg tror at de kommer til å se på det som en suksess og formidle det som en suksess. Infantino så ukomfortabel ut på tribunen etter hvert, da han ble buet ut. Du er ikke upåvirket når en europeer blir så kritisert av Europa, sier Semb.
Han er klar på hva som må til for at vi ikke skal få liknende VM-tildelinger som Qatar-VM i framtida.
- Da er det bare ett virkemiddel som gjelder: Tunge nasjoner i Europa må sette så sterke krav, si at om dette blir gjennomført i land x, så deltar ikke vi. Vi kan ikke komme med det kort tid før mesterskapet begynner, sier Semb.