Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Sykling:

Quick Step-Floors dominerte den første testen før Flandern rundt

Philippe Gilbert sto bak angrepet som ga belgierne overtaket.

BEST I ALLE FASER: Quick Step-Floors hadde etter hvert stålkontroll på begivenhetene i Dwars door Vlaanderen. Yves Lampaert fikk gleden av å avsluttet ballet for det belgiske storlaget. FOTO: Tim De Waele/TDWSPORT.COM
BEST I ALLE FASER: Quick Step-Floors hadde etter hvert stålkontroll på begivenhetene i Dwars door Vlaanderen. Yves Lampaert fikk gleden av å avsluttet ballet for det belgiske storlaget. FOTO: Tim De Waele/TDWSPORT.COM Vis mer

(procycling.no): Med Fernando Gaviria, Philippe Gilbert, Zdenek Stybar og Niki Terpstra på start, hadde Quick Step-Floors presset på seg foran Dwars door Vlaanderen.

Et liknende press har likevel ikke kunnet forhindre kollaps år etter år i Het Nieuwsblad.

Onsdag tok veteranen Philippe Gilbert (34) ansvar. Han angrep over Berendries, og fikk selskap av lagkompis Yves Lampaert og et 20-talls andre ryttere.

Blant disse var norske Amund Grøndahl Jansen, men 23-åringen takket for seg i teten opp Oude Kwaremont.

På Patersberg angrep Gilbert på nytt, mens Stybar og Terpstra gjorde det samme bak i feltet.

Gilberts angrep provoserte fram en kvartett, der han fortsatt hadde selskap av Lampaert, samt Aleksei Lutsenko og Luke Durbridge.

Det tredje angrepet kom opp den siste brosteinsbakken, Nokereberg. Det samlet seg på nytt - men da Lampaert kontret, maktet ikke Lutsenko og Durbridge å svare.

25-åringen fra Izegem gikk solo inn til mål. Gilbert sikret seg andreplassen, Lutsenko ble tre og Durbridge nummer fire.

Les fyldig referat under!

Slik gikk det til:

Dwars door Vlaanderen, ofte referert til som Waregem, er en liten forsmak på Flandern rundt, for de som jakter formen foran årets andre monument.

Startlista pleier aldri å bugne, men Fernando Gaviria, Philippe Gilbert, Zdenek Stybar og Niki Terpstra sørget for at i hvert fall Quick Step-Floors hadde et godt mannskap på plass.

Michael Matthews, Arnaud Démare, Bryan Coquard, Tiesj Benoot, Tony Gallipoin, Lars Boom og Dylan Gronewegen var andre ryttere som ønsket å holde beina i gang på den andre siden av Milano-Sanremo.

Fire nordmenn var også på plass: Vegard Stake Laengen (UAE Team Emirates), Truls Korsæth (Astana Pro Team), Amund Grøndahl Jansen (LottoNL-Jumbo) og Sondre Holst Enger (Ag2r).

Daniel Hoelgaard ble likevel ikke klargjort for start av FDJ.

Fem i TV-bruddet

Kenneth Van Bilsen (Cofidis), Ivan Savitsky (Gazprom), Lawrence Naesen (WB Veranclassic Aqua Protect), Benjamin Perry (Israel Cycling Academy) og Michael Goolaerts (Veranda´s Willems) prøvde lykken i et brudd innledningvis.

Med 93,3 kilometer igjen ventet en klynge kjente brosteinspartier og hellingen (bakker). Holloweg og Haaghoek var de første, avløst av Leberg, Berendries og Valkenberg.

Jelle Wallays satte fyr på det hele da han angrep allerede på Holloweg. Med 93 kilometer igjen til mål, var det tidlig å ødsle kreftene - men hva gjør man ikke for lagkameratene sine?

Lengre framme i bruddet kjente man pusten fra hovedfeltet allerede. Da bruddet inntok Haaghoek viste Van Bilsen fram gode bein og at han åpenbart var sterkeste i bruddet.

Gilbert-angrep - Grøndahl Jansen følger

Da feltet kom inn på Berendries angrep Philippe Gilbert. Dette skulle vise seg å bli en avgjørende manøver i dette rittet.

Den tidligere verdensmesteren fikk selskap av 10 mann, deriblant Amund Grøndahl Jansen. Deretter fikk de kontakt med ytterligere 11 mann.

I Gilberts gruppe satt blant andre: Amund Grøndahl Jansen, Dylan Groenewegen, Luke Durbridge, Loic Vliegen, Dylan Theuns, Sascha Modolo, Jelle Walleys, Yves Lampaert, Mike Teunissen, Alex Kirsch Mathew Hayman, Cyril Lemoine, Marco Marcato, Lukas Pöstlberger, Julien Stassen og Matti Breschel. I tillegg klarte Perry og Savitsky fra bruddet å bite seg fast.

Arnaud Démare og Sep Vanmarcke var to av kapteinene som ikke hadde representanter i den store gruppa. Det gjorde at Cannondale og FDJ var nødt til å jobbe bak. De fikk også hjelp fra Trek-Segafredo da avstanden opp nærmet seg halvminuttet.

I den samme fasen ble Holst Enger (Ag2r) observert på halen av hovedfeltet der han hadde sin fulle hyre med å takle tempoet som ble satt i årets Dwars door Vlaanderen.

Da det begynte å nærme seg samling mellom de to første gruppene igjen, fikk Kiel Rejinen problemer med å holde sykkelen på veien. Han kjørte ut i gresskanten på siden av veien og landet oppi det så ut som brønn.

Amerikaneren fikk legehjelp på stedet og ble liggende urørlig, selv om ikke tempoet var urovekkende høyt da uhellet skjedde. Trek meldte senere at han ble fraktet til sykehus for ytterligere undersøkelser.

Desperate forsøker på Taaienberg

Oppover Eikenberg økte den store gruppa med utbrytere til hovedfeltet igjen.

Vanmarcke manet Cannondale i front av feltet, og ut til høyre kunne man skimte Truls Korsæth i god posisjon.

Ved Taaienberg var det Trek og FDJ som satte farten. Feltet bak ble splintret opp på vei den velkjente brosteinsstigningen. Edward Theuns (Trek) ville forsøke å kjøre seg opp til gruppa foran, men samarbeidet med rytterne rundt ham var heller dårlig.

I partiet som fulgte, på vei mot Oude Kwaremont, var det ikke enighet i gruppa bak - noe som gjorde at gruppa med Grøndahl Jansen økte forsvaret i front.

Frustrerende for FDJ og Trek

Hardkjøret hadde sin pris. Etter Eikenberg og Taaienberg var bruddet nede i 15, men feltet var redusert til omtrent 50 mann.

Det var i ferd å utvikle seg til en svært frustrerende ettermiddag for lagene som ikke maktet å plassere ryttere i gruppa foran.

Cannondale var av og på i front av feltet, mens Trek og FDJs fartsøkning inn i Taaienberg, og gjorde at noen av deres egne hjelpere mistet kontakten med gruppa til Démare.

Helt i starten av stigningen opp mot Oude Kwaremont seg Grøndahl Jansen tilbake på halen av utbrytergruppa. Det var over og ut for den unge LottoNL-Jumbo-rytteren.

Quick Step dominerte

Bak forsøkte Sep Vanmarcke, Tiesj Benoot og Zdenek Stybar fortvilet å få kontakt med gruppa foran, men det virket nytteløst. Tsjekkeren hadde både Lampaert og Gilbert i bruddet, så han kunne egentlig bare sitte der og markere de forsøkene som kom.

På Patersberg endte Stybar likevel opp med å angripe fra hovedfeltet. Han fikk selskap av Quick Step-kompanjong Niki Terpstra, og duoen kjørte tandem på jakt på utbryterne i det slakere partiet som fulgte.

Omtrent samtidig støtet Gilbert i bruddet. Det ble dannet en kvartett med Lampaert, Lutsenko og Durbridge.

Quick Step-sjef Patrick Lefevere kunne glise godt i lagbilen, for det begynte å se ut som en skikkelig store slem for de belgiske klassikerspesialistene.

Avgjørelsen

Stybar og Terpstra fikk kontakt med de åtte som var igjen som rester fra bruddet. Ikke lenge etter fikk forfølgerne med blant andre Tiesj Benoot og Sep Vanmarcke kontakt, så da fikk ikke Quick Step så mye igjen for manøveren med Terpstra og Stybar.

Med 15 kilometer igjen til mål hadde kvartetten foran 1:14 tilbake til forfølgerne, så det lå fortsatt an til å bli en god dag for Lefeveres stjernelag.

Nokereberg, dagens siste bakke, ble punktet Gilbert forsøkte å bruke til å riste av seg bruddkompisene sine. Durbridge fulgte angrepet, mens Lutsenko og Lampaert etter hvert klarte å kjøre seg opp igjen.

Med sju kilometer til mål gikk lagkompis Lampaert kontra. 25-åringen fra Izegem fikk en god luke, og Durbridge og Lutsenko slet med å tette forspranget.

Gilbert var selvsagt lite interessert i å kjøre inn lagkompisen, og la det ansvaret over på de to andre.

Lampaert gikk solo inn til seier, mens Gilbert sikret dobbeltseier ved å utmanøvrere Durbridge og Lutsenko.

Artikkelen er levert av sykkelnettstedet procycling.no!