Quintana knuste Froome

Men det var ikke nok til å ta seieren sammenlagt.

TAPPERT: Quintana kjempet for å ta inn to og et halvt minutt på Chris Froome. Her fra angrepsforsøket opp Col de la Croix de Fer. Foto: EPA/KIM LUDBROOK
TAPPERT: Quintana kjempet for å ta inn to og et halvt minutt på Chris Froome. Her fra angrepsforsøket opp Col de la Croix de Fer. Foto: EPA/KIM LUDBROOK Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

ALPE D'HUEZ/OSLO (procycling.no): Tour de France skulle avgjøres på den 20. etappen til Alpe d'Huez. Nairo Quintana og Movistar prøvde allerede på veien opp til dagens første stigning, Col de la Croix de Fer, men de største favorittene var samlet da de kom inn i bunn av den mytiske stigningen opp til skistedet.

Nairo Quintana angrep flere ganger opp stigningen, mens Thibaut Pinot, Alexandre Geniez og Ryder Hesjedal kjempet for å holde kolombianeren unna lengre opp i bakken.

Quintana fikk tidlig i bakken en luke til Froome, som bare økte oppover stigningen.

Fire kilometer før mål kolombianeren minuttet foran Froome, som dermed var avhengig av å ta inn halvannet minutt på de siste kilometerne.

Det klarte ikke 25-åringen, som også måtte se at Pinot holdt unna i kampen om etappeseieren.

 - Det å vinne en etappe her er meget spesielt og noe du husker for resten av livet, sier Pinot i seiersintervjuet vist på Eurosport.

Pinot var én av de største favorittene før rittet, men har slitt med å innfri forventningene.

- Det er stort å kunne få en seier her nå. Jeg har alltid hatt troen på at jeg kunne få til noe.

Lykkelige lagkamerater
Froome kom i mål sammen med Alejandro Valverde, som dermed sikret seg tredjeplassen, ett minutt og 20 sekunder etter at Quintana krysset målstreken.

Briten, som hadde en ledelse på 2.38 foran etappen, beholder dermed den gule ledertrøya.

 - Det er strålende, ikke bare for han, men for hele laget, sier Geraint Thomas til procycling.no etter målgang.

 - Vi la ned mye arbeid i dette og jeg tror dette var vårt beste treukersritt som et lag, sier waliseren.

Froome slet tydelig opp bakken, men kunne takke lagkameratene for en strålende jobb.

 - På vei opp den siste bakken tenkte jeg flere ganger at jeg kunne være i problemer her, men lagkameratene var rundt meg hele tiden. 

 - Det føltes som en 300 kilometer lang etappe, det var ekstremt hardt, sier Froome.

Korte resultater:
1. Thibaut Pinot
2. Nairo Quintana + 18
3. Ryder Hesjedal + 41
4. Alejandro Valverde + 1.38
5. Chris Froome s.t
6. Pierre Rolland + 1.41
7. Richie Porte + 2.11
8. Winner Anacona + 2.32
9. Wout Poels + 2.50
10. Ruben Plaza s.t

Sammenlagt:
1. Chris Froome
2. Nairo Quintana + 1.12
3. Alejandro Valverde + 5.25
4. Vincenzo Nibali + 8.36
5. Alberto Contador + 9.48
6. Robert Gesink + 10.47
7. Bauke Mollema + 15.14
8. Mathias Frank + 15.39
9. Romain Bardet + 16.00
10. Pierre Rolland + 17.30

Movistar med dobbeltangrep
Alexandre Geniez (FDJ), Lars Ytting Bak (Lotto Soudal), Ramunas Navardauskas (Cannondale-Garmin) og Nicolas Edet (Cofidis) utgjorde dagens brudd, som fikk en luke på mer enn syv minutter i bunn av Col de la Croix de Fer. Geniez var den sterkeste av de i bruddet og kom alene til toppen.

Bak hadde Ag2r holdt et høyt tempo for å gi Romain Bardet en mulighet til å forsvare klatretrøya. Etter hvert overtok Movistar jobben, som ble etterfulgt av et angrep fra Alejandro Valverde.

Movistar-syklisten fikk senere besøk av lagkamerat Nairo Quintana. Richie Porte gjorde imidlertid en imponerende jobb for Chris Froome ved å sørge for at Movistar-duoen ikke fikk mer enn 15 sekunder. Det harde kjøret førte til at det kun var Vincenzo Nibali og Chris Froome som holdt kontakten med hjelperytteren til Froome.

Nibali angrep like før toppen. Froome svarte med en fartsøkning, som gjorde at de fire ble samlet like etter starten på utforkjøring.

Ned dalen fikk Geniez et stadig større forsprang, samtidig som flere rytter kom opp til favorittene.

Angrep nedover
De største favorittene sparte krefter nedover. Thibaut Pinot (FDJ), Pierre Rolland (Europcar), Winner Anacona (Movistar), Ryder Hesjedal (Cannondale-Garmin), Ruben Plaza og José Serpa (begge Lampre-Merida) utnyttet sjansen og fikk en luke til restene av hovedfeltet. De seks tok også igjen Navardauskas, Edet og Bak på veien til den avsluttende stigningen. 

Da Geniez startet på klatringen til Alpe d'Huez var avstanden ned til forfølgerne snaut to minutter, som var ytterligere to minutter foran favorittene. 

Vincenzo Nibali, punkterte i bunnen av bakken. Den podiumsjaktende italieneren fikk dermed en verst mulig start på bakken med de 21 hårnålssvingene. 

13 kilometer fra mål angrep Nairo Quintana. Kolombianeren ble raskt kjørt inn av Richie Porte, men etter gjentatte angrep fikk Movistar-syklisten en luke til Froome. 

Luken ble nok en gang hentet av Porte. Froome hadde også god hjelp av nederlenderen Wout Poels. 

Lengre opp i bakken jaktet Ryder Hesjedal og Thibaut Pinot på Pinots lagkamerat.

Valverde sendt ut
Drøye ti kilometer før mål angrep Alejandro Valverde. Quintana angrep et par hundre metere senere, som sendte Chris Froome i vanskeligheter.

Movistar-duoen fikk nok en gang en luke ned til Froome, som ble eskortert oppover av Poels og Porte. 

Pinot angrep og gikk solo drøye seks kilometer til mål, samtidig som Quintana var minuttet bak ham. Froome var halvminuttet bak rivalen sin.

Quintana, som hadde ligget på hjulet til lagkameraten Winner Anacona, i flere kilometere, tok opp jakten på Pinot fem kilometer før mål.

Det ble likevel for tøft for Quintana, som ble nummer to, etter å ha passert Hesjedal to kilometer før mål.

Artikkelen er levert av sykkelnettstedet procycling.no.

ENDELIG: Etter en skuffende Tour de France, fikk Thibaut en god avslutning på rittet. Foto: AFP PHOTO / ERIC FEFERBERG
ENDELIG: Etter en skuffende Tour de France, fikk Thibaut en god avslutning på rittet. Foto: AFP PHOTO / ERIC FEFERBERG Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer