Quintana koblet grepet om vueltaen

Taktisk oppvisning da han slo Froome med over to og et halvt minutt.

(procycling.no):I en fartsfylt etappe angrep Alberto Contador allerede etter seks kilometer. Tinkoff-kapteinen fikk med seg sammenlagtleder Nairo Quintana og tolv andre, og satte umiddelbart press på Chris Froome og resten av sammenlagtkanonene.

Inn i den siste stigningen kom også bruddet med en ledelse på nærmere to og et halvt minutt. Halvveis opp den 14,5 kilometer lange stigningen var det slutt for hjelperytterne til de to sammenlagtrytterne, og dermed ble det et hardt kjør fra Quintana de siste åtte kilometerne.

De siste tre kilometerne, den bratteste delen av bakken opp til Formigal, sprakk bruddet opp. Kun Gianluca Brambilla og Contador maktet å følge Quintana, og halvannen kilometer før mål måtte også Contador slippe de to.

De to kom sammen inn på de siste hundre meterne, og i spurten var Brambilla overlegen og sikret Etixx-Quick Steps fjerde etappeseier.

Quintana ble nummer to, og tok med det et stort skritt mot sammenlagtseieren. Fabio Felline ble nummer tre, mens Alberto Contador avsluttet svakt og endte nede på en sjetteplass på etappen.

Froome i trøbbel

Chris Froome slet på den siste stigningen, og måtte slippe resten av gruppa da Astana satte opp farten i gruppe to fire kilometer før mål.

Briten kom først i mål over to og et halvt minutt bak Brambilla, og briten er nå over tre og et halvt minutt bak Quintana i sammendraget.

Esteban Chaves, tredjemann i sammendraget før etappen, klarte seg bedre på den siste stigningen, og begrenset tapet sitt til snaue to minutter.

I sammendraget er nå Froome fremdeles nummer to og Chaves nummer tre, men Contador er nå like bak dem på fjerdeplass.

Sammenlagt topp ti:

1. Nairo Quintana
2. Chris Froome + 3.37
3. Esteban Chaves + 3.57
4. Alberto Contador + 4.02
5. Simon Yates + 5.07
6. Samuel Sanchez + 6.12
7. Andrew Talansky + 6.43
8. Davide Formolo + 7.17
9. David de la Cruz + 7.23
10. Michele Scarponi + 7.39

Hektisk start

Korte og intense fjelletapper i de store treukersrittene har de siste årene vært synonymt med angrep med fra Alberto Contador. Derfor var det ingen stor overraskelse da spanjolen angrep etter seks av de 118 kilometerne på veien til Sallent de Gállego. Aramón Formigal.

En som tydeligvis hadde studert Contador var Nairo Quintana. Sammenlagtlederen hang seg på Tinkoff-rytteren, og kom seg med i bruddet.

Der var de to sammen med lagkameratene Jonathan Castroviejo og Rubén Fernández (Movistar), Ivan Rovny og Yuri Trofimov (Tinkoff) i tillegg til Kenny Elissonde (FDJ), Fabio Felline (Trek - Segafredo), Matvey Mamykin (Katusha), Gianluca Brambilla og David de la Cruz (Etixx - Quick Step), Davide Formolo og Moreno Moser (Cannondale - Drapac) og Omar Fraile (Dimension Data).

I bruddet var dermed ikke Chris Froome, Esteban Chaves eller Simon Yates, for å nevne noen. Dermed ble det en vill jakt, som endte med at et mellombrudd på en rundt 30 ryttere ble etablert hvor de fleste av de øvrige sammenlagtrytterne satt.

Isolert Froome

Movistar angrep med både Imanol Erviti og Alejandro Valverde bak i denne gruppa, og fartsøkningene førte til at Froome allerede 100 kilometer før mål ble isolert.

David López kom seg etter hvert opp igjen til kapteinen sin en liten stund, men Sky ble tidlig satt i en tilnærmet umulig posisjon. Laget mistet også Leopold König, som lå på femteplass i sammendraget før etappen.

De fikk dog hjelp fra Orica-BikeExchange, og senere også fra Astana, som ønsket å beskytte deres sammenlagthåp. Avstanden stabiliserte seg på rundt to-to og et halvt minutt de neste milene.

Fortsatt kamp om klatretrøya

Omar Fraile og Kenny Elissonde kjempet mot hverandre for å overta klatretrøya på lørdagens etappe. Etter at Fraile var først over de to første stigningene, var det Elissonde som til slutt overtok trøya etter at han var først over etappens tredje stigning og nummer to i mål bak Robert Gesink.

De to hadde dermed før etappen 49 og 40 poeng, og med begge to i bruddet også på søndag, ble det mer poengplukking.

Opp tredjekategorien Alto de Petralba var Fraile først. Dermed sikret han seg tre poeng, mens Elissonde tok to. Den samme posisjonen hadde de over andrekategoristigningen Alto de Cotefablo. Fraile tok med det fem poeng, og knappet innpå to nye poeng på Elissondes ledelse.

Kjør fra Yates

På den samme stigningen var det slutt for hjelperytterne til Orica-BikeExchange. Damien Howson måtte si seg ferdig for dagen, og dermed var det sammenlagtrytterne selv som ble tvunget frem til fronten.

Simon Yates, fjerdemann i sammendraget før etappen, satte i gang et hardkjør for seg selv og lagkaptein Esteban Chaves.

Fartsøkningen førte umiddelbart til at avstanden sank fra to og et halvt minutt til under to minutter, og flere ryttere ble skrelt av. Over toppen stoppet det imidlertid opp igjen. Flere ryttere kom opp igjen, og avstanden økte igjen opp til to og et halvt minutt.

Opp til Formigal

Inn mot dagens siste stigning, den ujevne førstekategoristigningen opp til Aramón Formigal (14,5 kilometer à 4,6 prosent) var det Astana som overtok drajobben i gruppe to for å hjelpe Michele Scarponi. 2.20 var avstanden inn i bakken til teten, hvor lagkameratene fortsatt jobbet bra for deres respektive kapteiner.

Moreno Moser og Rubén Fernández gjorde seg begge ferd med jobben i bunn av bakken, før Castroviejo, Rovny og Trofimov ofret seg på de neste kilometerne.

Åtte kilometer før toppen var det slutt for tiroen, mens det ble stadig mer uenighet i gruppa bak. Da ble det opp til Quintana å holde farten oppe i bruddet, mens Froome også startet å ta føringer i gruppa bak.